Varga optužen zbog izvlačenja novca iz HZZO-a: Prisjetimo se ostalih njegovih afera

siniša varga
Zagreb, 28.3.2017 - Održana je zajednička sjednica saborskog Odbora za europske poslove, Odbora za gospodarstvo i Odbora za vanjsku politiku na temu "Zajednička trgovinska politika Europske unije". U okviru zajedničke trgovinske politike Europska unija sklapa i međunarodne trgovinske sporazume pa je ta tema osobito aktualna u kontekstu ratifikacije Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma između EU-a i Kanade (CETA) i rasprave o budućnosti Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP). O zajedničkoj trgovinskoj politici govorila je povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmström.Na slici Vesna Pusić,Siniša varga i Peđa Grbin. foto HINA/ Tomislav PAVLEK /tp

Siniša Varga, bivši Milanovićev ministar zdravlja poznat je po brojnim aferama na koje ovom prilikom podsjećamo.

Nakon što je USKOK podigao optužnicu protiv bivšeg SDP-ovog ministra zdravlja i nekadašnjeg ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Siniše Varge, ovom prilikom podsjećamo na brojne afere bivšeg Milanovićevog ministra, kojih zaista ima mnogo.

> Evo što nam je odgovorio DORH o pokretanju postupaka protiv Bauka i Grbina

Vargu USKOK tereti da je s dvojicom poduzetnika, od kojih je jedan u međuvremenu preminuo, izvlačio novac iz HZZO-a ugovaranjem nepotrebnih usluga.

Varga je sredinom ožujka 2019. napustio SDP, nakon čega je tvrdio da će biti neovisan i neće ući ni u koju stranku. Nekoliko mjeseci kasnije ušao je u stranku Milana Bandića.

Uskok je, ne navodeći identitete, izvijestio da se Varga i 62-godišnjak, optužnicom podignutom pred zagrebačkim Županijskom sudom, terete za zlouporabu položaja i ovlasti, pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti te nezakonito poslovanje.

Mediji su ranije pisali da su, uz Vargu, na meti USKOK-ovih istražitelja Davor Dabinović (62) i Goran Žonja koji je poznat iz afere Suhi led protiv bivšeg pročelnika zagrebačkog Ureda za zdravstvo Zvonimira Šostara kojeg tužiteljstvo tereti da je sa suradnicima oštetio Grad Zagreb za gotovo 40 milijuna kuna fiktivnim čišćenjem klimatizacijskih i ventilacijskih sustava gradskih sportskih dvorana.

Što mu se stavlja na teret?

Vargi se, Uskokovom optužnicom, stavlja na teret da je kao ravnatelj HZZO-a, od svibnja 2012. do kraja siječnja 2013., zajedno s 62-godišnjakom i u međuvremenu preminulim voditeljem poslovanja dviju tvrtki, dogovorio izvlačenje novca iz HZZO-a ugovaranjem usluga za koje HZZO nije imao stvarne potrebe, a sve kako bi se materijalno okoristili.

Više o optužnici pročitajte na sljedećoj poveznici:

> Bivši SDP-ov ministar Siniša Varga optužen zbog izvlačenja novca iz HZZO-a

Bandićev ‘žetončić’

Varga je inače na čelu HZZO-a bio od travnja 2012. do lipnja 2014., kada je imenovan ministrom zdravstva u SDP-ovoj Vladi Zorana Milanovića. Mandat je odradio do kraja, a u zadnji saziv Sabora ušao je na listi SDP-a. No, izašao je iz SDP-a te je pristupio Bandićevoj stranci i njegovu zastupničkom klubu.

Taj mu se potez očito isplatio jer je malo nakon toga postao predsjednik Upravnog vijeća Hitne medicinske službe grada Zagreba, o čemu je javnost sam izvijestio sam.

Za Vargu, koji je kao ministar zdravstva imao puno savjetnika, pričalo se da je špijunirao svoje djelatnike. Bila je poznata i afera kada je radne stolove u HZZO-u naručio iz Danske za 89.810 kuna (po komadu). Na skijanje je otišao službenim automobilom, a vozio ga je službeni vozač. Svoju je kulturu Varga iskazao kad je dodijelio zahvalnicu za “najliječnika” i “najsestru”, koje svake godine biraju pacijenti, te je pritom, odijevajući dobitnici sestrinsku kutu, rekao: “Volimo da su sestre u pripijenom”. Nakon toga se ispričao zbog svog komentara.

> Siniša Varga – rekorder Kukuriku koalicije po aferama. Ovdje donosimo neke

> Tko je bivši SDP-ovac Siniša Varga koji tvrdi da bi elektroničko glasovanje svelo izbore na ‘naručivanje hamburgera preko interneta’

> Afera do afere – za što su sve odgovorni Milanovićevi i Plenkovićevi ministri?

“Danas sam imao čast sudjelovati u dodjeli Zahvalnica za najliječnika i najsestru, koje dodjeljuje Udruga hrvatskih pacijenata. Kako sam zamoljen da gospođi Štefici Bagarić, dobitnici Zahvalnice simbolično uručim sestrinsku kutu, to sam rado i učinio. Moja izjava tom je prilikom bila neprimjerena, zbog čega iskreno žalim. Žao mi je ako sam bilo koga tom izjavom na bilo koji način uvrijedio, to mi nikako nije bila namjera”, navodi Varga u priopćenju.

Angažirao samog sebe u bolnici na honorar

Prema pisanju medija, angažirao je i samog sebe u bolnici za stalni mjesečni honorar, odnosno, kao ravnatelj HZZO-a dao je KB Dubrava odobrenje da ga stave na plaću. Iako je javnost zazivala njegovu ostavku, Varga je za sve okrivio medije, optuživši novinare koji pišu protiv njega da su korumpirani, zbog čega se kasnije morao ispričati.

“Stranka rada i solidarnosti ima važnu ulogu u političkom životu grada Zagreba. Pozvali su me da potaknem realizaciju projekata u zdravstvu poput uvođenja helikopterske službe u hitnoj medicini, uvođenje centara za trudnice, majke i dojenčad kao dio pronatalitetne politike, stvaranje tzv. zdravstvenog holdinga u Zagrebu kako bi se racionalizirali troškovi i povećala efikasnost”, objasnio je Varga svoje učlanjenje u Bandićevu stranku.

Osigurao pokroviteljstvo vlade nad kongresom kojeg je organizirala njegova udruga

Protiv ministra zdravlja Siniše Varge je u rujnu 2014. godine pokrenut postupak Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zbog toga što je osigurao visoko pokroviteljstvo Vlade nad kongresom kojeg je organizirala njegova udruga.

Ministar zdravlja Siniša Varga izjavio je, komentirajući presudu Upravnog suda u Zagrebu da je bio u sukobu interesa kada je udruzi Centar za izvrsnost medicinskih struka (CIMS) dodijelio 50.000 kuna, da “bitka nije izgubljena” jer njegov pravni tim smatra da može ići dalje s pravnim sporom.

Upravni sud presudio je da je Varga bio u sukobu interesa jer je CIMS-u, čiji je bio osnivač, dodijelio 50.000 kuna za organizaciju konferencije na temu “Renesansa primarne zdravstvene zaštite”.

Povjerenstvo kaznilo Vargu

CIMS je osnovan 2011. i Varga mu je bio predsjednik do ožujka 2014. godine, a u lipnju je toj udruzi Ministarstvo zdravlja, kojem je Varga tada već bio na čelu, odobrilo pokroviteljstvo nad konferencijom.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa Vargu je za to kaznilo s 20.000 kuna navodeći da je “zlouporabio posebna prava koja proizlaze ili su potrebna za obavljanje dužnosti ministra”.

Bio rekorder po broju savjetnika

T-portal je 2015. pisao kako Varga, tada ministar, uz zamjenika i četiri pomoćnika, te uz glavnu savjetnicu, ima još 11 savjetnika, od čega šest običnih i pet posebnih.

“Time je ovaj ministar u svojoj kratkoj plovidbi izvršnom vlasti dobrano ‘prešišao’ kormilara Zorana Milanovića, a on trenutačno broji sedam savjetnika: četiri regularna (za vanjske odnose, diplomatski protokol, gospodarstvo i odnose sa Saborom) i tri posebna (kultura, znanost i europsko pravo). Podsjetimo, posebna savjetnica za odnose s javnošću napustila je Milanovića sredinom 2013.” – pisao je tada T-portal.

Špijunirao djelatnike

Siniša Varga je za vrijeme svog ministarskog mandata angažirao privatne detektive Privatne izvještajne agencije (PIA) da provjere kako informacije sa sastanaka u HZZO-u dolaze do osoba koje nisu bile na njima, iako bi informacije o poslovanju i sastancima HZZO-a po Zakonu trebale biti dostupne cijeloj javnosti, javila je tada Slobodna Dalmacija.

Budući da se takve informacije prenose u izravnom razgovoru, e-poštom, telefonom, razglednicama, telegramima, neshvatljivo je što su detektivi mogli raditi osim pratiti kretanje ili korespondenciju zaposlenika HZZO-a.

> Pročitajte kako se Milanovićeva Vlada “borila protiv korupcije”!

> Rješavaju li se afere iz vremena SDP-ove vlade?

> Jesu li Vrdoljak i Milanović zloupotrijebili ulaganje u obnovljive izvore energije na račun hrvatskih građana?

Informaciju su Slobodnoj Dalmaciji potvrdili iz HZZO-a. S obzirom na to da se, kaže Nenad Korkut iz PR službe, sumnjalo u neovlašteno distribuiranje informacija o natječajnoj dokumentaciji za javnu nabavu, neovlašteno distribuiranje podataka koji se tiču pregovora s nositeljima odobrenja za stavljanje lijekova i pomagala na listu HZZO-a, kao i podaci o dopunskom osiguranju, podaci o potrošnji lijekova i pomagalima po dijagnozi, proizvođaču, dobavljaču, demografiji, PIA je “izvršila provjeru sigurnosti komuniciranja, tj. specijalističku pretragu prostora s ciljem pronalaska prislušnih uređaja”.

Kako su rekli u HZZO-u, provjerom su obuhvaćena četiri ureda: ured ravnatelja te uredi za održavanje sastanaka.

HZZO je angažirao PIA-u u listopadu 2014. godine na temelju ugovora o pružanju usluga izrade prijedloga i implementacije mjera za povećanje stupnja sigurnosti, za 10 tisuća kuna.

Radni stolovi za 89.810 kuna iz Danske

Dok je bio na čelu HZZO-a ulaganju 1,2 milijuna kuna u preuređenje dvorane za sastanke Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u središtu Zagreba prethodilo je pet javnih natječaja na koje je, kako su rekli iz Zavoda, pristiglo tri do pet ponuda i prihvaćene su one najpovoljnije. No u slučaju namještaja, kako tvrde u HZZO-u, nije odabrana najpovoljnija ponuda jer ostale nisu odgovarale uvjetima. Tako su šefovi HZZO-a sjedili na stolici od 1270 kuna i za stolom (sastoji se od 14 komada) vrijednim 89.810 kuna. Taj je namještaj naručen iz Danske i nije bio najpovoljnija ponuda.

Za ovo je preuređenje najodgovorniji bio Varga jer je obavljeno za njegova mandata na čelu HZZO-a te je više puta javno prozivan zbog tog ulaganja. Najavio je kontrolu, a na upit o njezinim rezultatima, stigao je odgovor da je utvrđeno kako je posao odrađen u skladu sa zakonom.

Službenim autom na skijanje

Kao što smo već naveli, na skijanje je na sjever Italije otišao službenim automobilom.

Iz Ministarstva zdravlja potvrdili su da je Varga uzeo službeni automobil kako bi otišao na skijanje. No, tvrdili su da u čitavoj priči nema ništa sporno s obzirom da ministri, kako kažu iz Varginog ministarstva, službeni automobil s vozačem imaju na raspolaganju 24 sata dnevno.

Činjenica je da je protiv Varge sada USKOK pokrenuo optužnicu možda može davati nadu da će se Vargino protuzakonito djelovanje procesuirati. No, postavlja se pitanje hoće li postupak biti proveden do kraja i hoće li na red doći i ostale njegove afere.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija    

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.