Šmit (HUBOL): ‘Iza odluke o otvaranju granice ne stoje liječnici, podilazi se politici’

Foto: narod,hr

Ivana Šmit, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika smatra da se nakon izbora može očekivati porast broja zaraženih, a zbog odluke MUP-a da svim hrvatskim državljanima dopusti ulazak u zemlju na dan izbora, bez ikakvih epidemioloških kriterija.

> Plenković ukinuo testove za ulazak u RH na dan izbora: Je li to učinio zbog Vukovara?

“Imali smo takvu situaciju i na prošlim izborima i iza toga skok broja zaraženih koji nitko iz politike nije povezao s nekontroliranim ulaskom velikog broja ljudi. Epidemiolozi su to zabilježili brojevima. Matematika je egzaktna znanost. Mislim da se mnogo podilazi politici u ovim problemima s pandemijom. Očekujem da će opet za tri tjedna doći do porasta broja zaraženih. Nismo mi liječnici oni koji kontroliraju političke okvire. Liječnici ne stoje iza nje i ne bi preporučili takav nekontrolirani ulazak’, kazala je Šmit za N1.

Poznat je, kaže, njezin stav oko sukoba u KBC-u Sestre milosrdnice, a to je da Zadravec treba smijeniti što prije.

“Cijela ta situacija nam je dosta neugodna i nelagodna. Stvara se ružna klima oko liječničke struke i profesije i imputira velikom broju kolega da su kriminalci. To stvara jaz i nepovjerenje među pacijentima. Čudi me da jedan liječnik ide protiv drugoga s tako teškim riječima bez dokaza”, kaže.

“Ona kaže da je to velika skupina liječnika i mi sad mislimo koga je ona sad potrpala u tu skupinu. Ljudi koji dolaze na preglede se pitaju jesu li došli u ruke kriminalcima. To nije nešto što bi trebalo slušati u javnom prostoru. To je upravljačka kriza koja traje od 2013. godine, možda su imena sada različita, ali opet se ponavlja sukob jedne osobe i ostatka kolektiva”, govori.

Što se tiče moguće kandidature Dijane Zadravec za ravnateljicu KBC-a Sestre milosrdnice, Šmit kaže kako bi se time trebala baviti nadležna bolnička tijela, ali ona ne misli da je to dobra ideja.

“Mislim da bi to mogla biti loša odluka koja može proizvesti druge probleme. To bi se moglo ponoviti i na drugom mjestu. Možda se ne treba ići grubim riječima ‘Ne smije se’, ali mislim da to nije poželjna situacija”, kaže.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1