Španjolska će iseliti posmrtne ostatke Luburića i Pavelića – iako su rođeni u BIH tražit će od RH da ih prihvati?

Socijalistička vlada španjolskog premijera Pedra Sancheza predložila je promjene zakona kojima bi do kraja raščistila s režimom diktatora Franca, a neke od mjera uključivale bi i zabranu djelovanja organizacija koje veličaju generala koji je vladao od 1939. do 1975., ali i premještanje njegove grobnice iz mauzoleja Doline palih u blizini Madrida, piše Večernji list.

Iako Luburić i Pavelić, koji su nakon rata pobjegli u Španjolsku i tamo umrli, nemaju izravne veze s Francovim režimom, i iako je izmještanje grobova anticivilizacijski postupak o čijim god se grobovima radilo, počelo se spekulirati i tim da bi se i njihovi posmrtni ostaci mogli izmjestiti, i to u Hrvatsku.

(VIDEO) Više stotina ilegalnih migranata bacačima plamena probili zaštitnu ogradu na granici sa Španjolskom

Opet, nije posve jasno zašto u Hrvatsku, jer su obojica rođena u današnjoj BIH a RH nije pravna sljednica NDH. No prema Večernjem listu, vlasti autonomne zajednice Valencije u tom se smislu namjeravaju, kažu, konzultirati s hrvatskim veleposlanstvom u Madridu i pitati bi li Hrvatska prihvatila Luburićevo tijelo.

Na pitanje bi li prihvatili Pavelićeve i Luburićeve posmrtne ostatke i jesu li ih o tome već kontaktirali, iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova kažu da takvo pitanje zasad nisu dobili i da je prerano govoriti o novom španjolskom zakonu.

Grobovi ustaškog poglavnika Ante Pavelića i zapovjednika logora Jasenovac jasno su označena i mjesta su na koja hodočaste pripadnici ekstremne desnice, kaže Matias Alonsko iz Grupe za obnovu povijesnog sjećanja. Uvjeren je da će promjenama zakona ta “neustavna okupljanja” biti zabranjena te da će zakon omogućiti ekshumaciju tijela i njihovo premještanje na nepoznato mjesto ili povratak u državu iz koje potječu. Iako je Luburić rodom iz BiH, Hrvatska se spominje kao država podrijetla (valjda NDH?!)

Španjolska postaje nova europska slaba točka za migracije iz Afrike

Ante Pavelić nakon bijega u Argentinu, 1957. doputovao je u Španjolsku koju je smatrao sigurnijom. Francov režim pružio mu je zaštitu i tu se vidi poveznica s novim zakonom, smatraju Španjolci. Pavelić je preminuo 1959. i pokopan je na groblju San Isidiro u Madridu.

Vjekoslav Maks Luburić odmah nakon rata utočište je našao u Carcaixentu u Valenciji, gdje mu je Francov režim dao novi identitet i zvao se Vicente Pérez García, “don Vicente”. Oženio se, dobio četvero djece i radio razne poslove, da bi naposljetku radio u tamošnjoj tiskari. Jugoslavenski režim ubio ga je 1969. i pokopan je na groblju u Carcaixentu. Grobnice unaprijed plaćene Gradonačelnik Carcaixenta kaže da je situacija s grobom prilično komplicirana i pravno zapetljana. Grobnice su unaprijed plaćene i štiti ih niz zakona.

Italija nije primila brod s migrantima: stigao u Španjolsku

– Prije 20 godina dolazili su ljudi i odavali mu počast. Od tada ih nema – kaže gradonačelnik Paco Salom. Dodaje da razmišljaju o svim alternativama uklanjana grobnice, ali da će biti teško. Dio stanovništva tog grada protivi se ekshumaciji navodeći da je Luburić bio potpuno integriran u društvo, da je tamo živio, radio, imao obitelj, djeca su mu pohađala školu… Nadalje, zakon se odnosi samo na Španjolsku te žrtve Španjolskog građanskog rata i Francove diktature, a ne i na nacističke i fašističke zločince ili žrtve iz ostatka Europe. Grob nema nacističke ili ustaške simbolike, na njemu je samo ime i hrvatski grb, dodaje gradonačelnik za Večernji list.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vecernji.hr