U Splitu na Žnjanu otvoren počasni konzulat Irske

Foto: fah

U Splitu je u srijedu otvoren irski počasni konzulat, koji će biti nadležan za područje Dalmacije, a za počasnog je konzula imenovan Emil Tedeschi.

Prvi je to počasni konzulat Irske u Hrvatskoj u kojoj se još, u Zagrebu, nalazi i veleposlanstvo te zemlje.

Počasni konzul Emil Tedeschi objasnio je kako Irska do ulaska Hrvatske u EU u našoj zemlji nije imala veleposlanstvo, a tu je funkciju ‘pokrivao’ do tada veleposlanik sa sjedištem u Ljubljani. No, 2006. irska vlada je Tedeschija imenovala počasnim konzulom za teritorij cijele Hrvatske. Kada je Hrvatska dobila veleposlanstvo u Zagrebu sada je njemu dodijeljena odgovornost za četiri dalmatinske županije.

“Funkcija konzulata je da daje usluge konzularne prirode, a najčešće je to pomoć građanima Irske u Dalmaciji. To može biti problem s gubitkom osobnih dokumenata ili druga potreba gdje ovlašteni predstavnik Irske može biti na pomoći. Konzulat će biti otvoren i prema svim građanima Hrvatske kojima treba bilo kakav koristan podatak o toj zemlji. Mislim da je to najbolji iskaz prijateljstva i izvanrednih odnosa dvije države i da će konzulat i naše prisustvo u Splitu pomoći još boljem odnosu po pitanju kulture, ekonomije, promicanja hrvatskog turizma, ali i još boljeg razumijevanja i dijaloga dvije suverene zemlje u okviru EU”, izjavio je Tedeschi.

Prije je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara u Velikoj vijećnici Gradske uprave u nastupni posjet primio veleposlanicu Republike Irske Olive Hempenstall, koja je hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović predala vjerodajnice u rujnu 2016., kao druga po redu na toj dužnosti.

Krstulović Opara je istaknuo da je u Splitu lani povećan broj irskih turista 26 posto, ali i dodao da će kroz djelovanje počasnog konzula u Splitu osnažiti ono što je Splitu, Dalmaciji i Hrvatskoj potrebno.

Veleposlanica Republike Irske Olive Hempenstall rekla je da zna kako u Splitu živi desetak državljana Irske koji su se tu doselili iz ljubavi, a svojim su životom u gradu vrlo zadovoljni. Kazala je i da je do sada ukupno 17 tisuća državljana Hrvatske iselilo u Irsku, svi su registrirani, rade, imaju njihov OIB, te su evidentirani.

“U gradu je ovoga ljeta zabilježeno ukupno 21 tisuća noćenja Iraca zbog čega smo izuzetno zadovoljni. Ovaj potez otvaranja počasnog konzulata u Splitu je zapravo način proširivanja i dopunjavanja naše konzularne usluge”, kazala je Hempenstall.

Irski konzulat u Splitu nalazi se u Rovinjskoj ulici na Žnjanu, a imat će ingerenciju za područje cijele Dalmacije. Diplomatski odnosi dviju država uspostavljeni su 27. siječnja 1995.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/em