Hasanbegović: Titovi pristaše iracionalno brane stvari koje su nespojive s vrijednostima današnje Europe i svijeta

Foto: fah

U četvrtak 31. kolovoza zakazana je sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba na kojoj će se glasovati o preimenovanju zagrebačkog Trga maršala Tita. Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine prihvatio je 21. srpnja na svojoj prvoj sjednici prijedlog o preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske s četiri glasa “za” i jednim glasom “protiv”. Prijedlog je upućen gradskim zastupnicima da donesu konačnu odluku o ovom pitanju.

Preimenovanje Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske na prvoj sjednici gradskog odbora za imenovanja!

Bandić pristao na promjenu imena Trga maršala Tita: Predlaže ime Trg Republike Hrvatske

Bandićeva koalicija za jedan član jača

Do neki dan u Gradskoj skupštini prevladavala je Bandićeva koalicija s 26 glasova za promjenu trga, a kako navodi Novi list, Bandićevoj stranci pridružio se i Radenko Tomić, bivši član SDP-a pa je sada broj porastao na 27 članova koalicije, od ukupno 51 gradskog zastupnika.

Javila su se i nagađanja kako Bandić pokušava okupiti novu većinu u kojoj ne bi bilo petero članova stranke Neovisni za Hrvatsku koji Bandiću podršku u Skupštini uvjetuju promjenom imena trga.

Trg maršala Tita 31. kolovoza ide u povijest

Zlatko Hasanbegović iz stranke Neovisni za Hrvatsku ne pokazuje zabrinutost tim pitanjem.

“Ne vjerujem da će išta poremetiti naš dogovor s Bandićem da se mijenja ime Trga. To što je kolega Tomić otišao iz SDP-a puni više govori o rasulu koje vlada u ovoj stranci, a puno manje predstavlja nekakav nagovještaj da bi Bandić išao u stvaranje nekakve nove većine u kojoj nas ne bi bilo”, smatra Hasanbegović. On se ne boji ni najava SDP-a da će ova stranka kada se vrati na vlast u Zagreb vratiti Trgu Titovo ime.

(VIDEO) Evo kako je bilo na Odboru kada je odlučeno da Trg maršala Tita u Zagrebu odlazi u povijest

“Dolazak SDP-a na vlast u Zagrebu je vjerojatan kao i da vas kada hodate ulicom pogodi meteor. U svakom slučaju trudit ćemo se da oni nikada ne dođu na vlast. Uostalom, sjećam se da se početkom devedesetih jako bunili i slično najavljivali kada su se u Zagrebu ukidali prilaz JNA i Ulica socijalističke revolucije. A kada su došli na vlast to nisu učinili. Slično se dogodilo i u brojnim gradovima i općinama gdje su bila ukinuta Titova šetališta, prilazi ili ulice, a da ih SDP nije vraćao kada je bio u prilici. Tako će biti i u Zagrebu”, kaže Hasanbegović. On ne smatra vjerojatnom ni mogućnost da se u Zagrebu dogodi obratni Vukovar, odnosno da sada ljevičari počnu skidati ploče s uličnim natpisima.

“Takve su skupine jako malobrojne. Oni svi stanu u dva kafića ispred Kina Europa. Ti ljudi iracionalno brane stvari koje su nespojive s vrijednostima današnje Europe i svijeta”, istaknuo je Hasanbegović.

Zagreb: Google uklonio Tita sa zemljovida i upisao Trg Republike Hrvatske

Podsjetimo, gradonačelnik Bandić je tražio da se o imenu Trga maršala Tita odluči na referendumu. Na to nisu pristali vijećnici izabrani na nezavisnoj listi Brune Esih na kojoj je i Zlatko Hasanbegović i koji su iznijeli gradonačelniku Bandiću zahtjev za promjenom imena uvjetujući mu podršku u Skupštini. Nakon toga gradonačelnik Bandić promijenio je stajalište i odlučio da o pitanju promjene imena trga konačnu odluku donese Gradska skupština.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/novi list