Zagreb: Google uklonio Tita sa zemljovida i upisao Trg Republike Hrvatske

Foto: Google, Fah; fotomontaža: Narod.hr

S četiri glasa “za” i jednim glasom “protiv” Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine prihvatio je 21. srpnja 2017. na svojoj prvoj sjednici prijedlog o preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske, te ga uputio na sjednicu Gradske skupštine na kojoj će gradski zastupnici o tome donijeti konačnu odluku.

Iako Skupština Grada Zagreba, koja se očekuje 18. kolovoza, još nije potvrdila odluku preimenovanja, Google je to već učinio.

Umjesto dosadašnjeg Trga maršala Tita Google je u svojim zemljovidima upisao novi naziv trga – Trg Republike Hrvatske.

> (FOTO) Odbor prihvatio prijedlog: Trg maršala Tita u Zagrebu odlazi u povijest!

Podsjetimo, za prijedlog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i Kluba gradskih zastupnika Neovisni za Hrvatsku o preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske glasovali su predsjednik Odbora Zlatko Hasanbegović i Tomislav Jonjić (stranka Bruna Esih-Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku), Dragica Nikolić (Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti) i Ivan Ćelić (HDZ). Protiv je bila Rada Borić (Nova ljevica).

Na sjednici Odbora jednoglasno je prihvaćen Hasanbegovićev prijedlog da se zbog važnosti i interesa građana Zagreba za utvrđeni prijedlog zatraže mišljenja vijeća svih gradskih četvrti.

> (VIDEO) Evo kako je bilo na Odboru kada je odlučeno da Trg maršala Tita u Zagrebu odlazi u povijest

“Budući da imam 61 godinu i šesti mandat na čelu Grada Zagreba i da znam čitati znakove vremena u gradu, malo i šire, te slušati bilo i puls naših ljudi u ovome gradu – drznuo sam se nakon šestog mandata i posljednjih 150.000 glasova koje sam dobio, predložiti nešto protiv čega nitko normalan u ovom zemlji ne bi trebao biti, osim onih koji liječe svoje frustracije. Ali, oni me ne zanimaju”, kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić predstavljajući svoj prijedlog preimenovanja Trga Maršala Tita, dodajući “Kao što reče Matoš – dok je srca bit će i Kroacije, a ja ću dodati: Dok je Trga Republike Hrvatske, bit će i Hrvatske”, kazao je Milan Bandić sredinom lipnja.

> (FOTO) Rada Borić u zagrebačkoj Gradskoj skupštini: Ubili smo Tita po drugi put…

Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih bili su jako zadovoljni ovakvim prijedlogom Milana Bandića.

“Ovo doživljavam kao osobnu, moralnu zadovoljštinu i svih nas s liste gospođe Esih koji smo jasno artikulirali i u kampanji ali i prije kao akteri hrvatskog javnog života, da je stvar civilizacijske higijene da ovaj trg ne nosi ime po osobi i simbolu jugoslavenske komunističke diktature”, kazao je Hasanbegović.

Upitan što misli koji motivi vode zagrebačkoga gradonačelnika, Milana Bandića, da prihvati inicijativu i nastojanja da se promijeni ime Trga maršala Tita, odgovorio je da ne zna koji sve motivi vode gradonačelnika Bandića, “bitno je da sada postignemo političko suglasje”, dodavši da bi se odluka o promjeni imena mogla usvojiti na prvom sljedećem zasjedanju Skupštine tijekom kolovoza.

Očekuje se da će na Skupštini uz zastupnike stranke Milana Bandića, HDZ-a i Neovisnih za Hrvatsku biti i tri vijećnika HSLS-a.

 

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr