Zašto se Josipović pridružio Stubbsu u govoru mržnje prema Crkvi i vjernicima?

Foto: Fah, Facebook; fotomontaža: Narod.hr

“Ponašanje bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, koji je tijekom blagdana Velike Gospe izazvao bijes katoličkih vjernika jer se na društvenim mrežama okomio na nadbiskupa splitsko-makarskog Marina Barišića i Katoličku crkvu u cjelini, neprimjereno je”, smatra stručnjakinja za komuniciranje mr. sc. Ljiljana Buhač, konzultantica za poslovnu komunikaciju i osobni razvoj iz Zagreba.

> Josipović zločesto na homiliju nadbiskupa Barišića: ‘Stigla svježa bunika?’

Bivši predsjednik prof. dr. sc. Josipović i redoviti profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu tijekom blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije, komentirajući propovijed nadbiskupa Barišića na društvenoj se mreži zapitao je li se nadbiskup najeo bunike a podijelio je i potpuno neprimjeren tekst iz Novoga lista, dnevnih novina koje svoje čitatelje redovito uoči velikih vjerskih blagdana ponižavaju novinskim napisima kojima vrijeđaju katolike, usprotivivši se praćenju vjerskih sadržaja na blagdan Velike Gospe na državnoj televiziji podržavajući 77-godišnjeg Ivicu Maštruka, člana Programskog vijeća HRT-a i bivšeg “uglednog društveno-političkog radnika” koji je zauzimao značajne pozicije u jednopartijskom komunističkom sustavu.

“Trebaju se slati jake poruke, ali trebaju biti u primjerenoj i prihvatljivoj komunikaciji, s time da bi i s oltara trebale stizati poruke za sve građane, i vjernike i one koji nisu vjernici. Josipović je svoju kritiku trebao usmjeriti na sadržaj i poruke, a ne okomiti se na nadbiskupa kao osobu koja ih je izrekla”, kaže Ljiljana Buhač za Tportal.

> Ivo Josipović i Ivica Maštruko uoči Velike Gospe – HRT je gori od Vatikanske televizije, Hrvatska nije katolička džamahirija!

Josipović se u jednoj od poruka zapitao je li Hrvatska sekularna država ili katolička džamahirija.

Usporedivši Hrvatsku s džamahirijom Josipović je uvrijedio osjećaje velikog dijela Hrvata, smatra Buhač te za ovakvo komuniciranje kaže da je ‘ispod pojasa’ jer taj izraz vrijeđa Katoličku crkvu.

> Ljevičarski govor netolerancije i mržnje širi se Hrvatskom – zašto je to tako?

“Josipović na ovaj način želi ubrati političke poene, ali je zašao na trusno tlo i neće uspjeti”, smatra Buhač, vjerujući da je vrijeđanjem nadbiskupa zadao sebi povratni udarac. Stručnjakinja naglašava da je bivši predsjednik, koji se bori za pozornost javnosti nakon silaska s Pantovčaka, zaboravio da su Hrvati velikim dijelom katolici i od njih će tražiti povjerenje na izborima ako se planira vratiti na političku scenu.

> Krešimir Miletić: Sveučilišni profesor poručuje kardinalu da crkne i to uz dodatak da je zli kurvin sin

Ljevičarski govor netolerancije i govora mržnje nekažnjeno se širi Hrvatskom već duže vrijeme, pa je prošlog tjedna sociolog dr. sc. Paul Stubbs iz platforme “Zagreb je naš!” napisao na Facebooku “Die you evil S of a B”, u prijevodu: “Umri, ti zli kurvin sine”.

Dr. Stubbs ispričao se tek nakon što je informacija o njegovom vrijeđanju i govoru mržnje prema katolicima objavljena na Narod.hr-u, puna tri dana nakon što je objavio uvredu, želju da umre kardinal Katoličke Crkve koji je zbog zdravstvenih problema završio u bolnici.

> Krešimir Miletić o ostavci Stubbsa: Žao mi je što su izostale kritike onog dijela društva koji se pokušavaju legitimirati kao zaštitnici ljudskih prava

Buhač smatra da je riječ o strašnom postupku.

“Takva osoba koja je zaželjela smrt Bozaniću isto bi komentirala za sve druge koje ne podnosi i koji su različiti od njega i ne slažu se s njegovim stavovima. Takve osobe treba isključiti iz javnog komuniciranja jer rade nered‘, zaključila je mr. sc. Ljiljana Buhač.

> Marin Miletić: Katolička crkva ima posebno mjesto u srcima (anti)fašista u kojima plamti vječna mržnja

Ekonomski institut, Zagreb, čiji je dr. sc. Stubbs znanstveni savjetnik, osuđuje svaki vid komunikacije koji se može okarakterizirati kao vrijeđanje i omalovažavanje drugih osoba i institucija, govor mržnje, poticanje na nasilje i diskriminaciju te se, kako je naveo Večernji list, javno ogradilo od istupa dr. Stubbsa.

Ekonomski institut, Zagreb svaki takav istup smatra krajnje neprimjerenim i nedostojnim važne uloge akademske zajednice u društvu, navodi Večernji list.

Hoće li se Pravni fakultet u Zagrebu oglasiti u slučaju njihovog redovitog profesora – prof. dr. sc. Josipovića?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Tportal