(FOTO) Rada Borić u zagrebačkoj Gradskoj skupštini: Ubili smo Tita po drugi put…

Foto: Fah

Sa četiri glasa “za” i jednim glasom “protiv” Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine prihvatio je u petak na svojoj prvoj sjednici prijedlog o preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske, te ga uputio na sjednicu Gradske skupštine na kojoj će gradski zastupnici o tome donijeti konačnu odluku.

> (FOTO) Odbor prihvatio prijedlog: Trg maršala Tita u Zagrebu odlazi u povijest!

Za prijedlog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i Kluba gradskih zastupnika Neovisni za Hrvatsku o preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske glasovali su predsjednik Odbora Zlatko Hasanbegović i Tomislav Jonjić (stranka Bruna Esih-Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku), Dragica Nikolić (Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti) i Ivan Ćelić (HDZ).

Protiv je bila Rada Borić (Nova ljevica).

Na sjednici Odbora jednoglasno je prihvaćen Hasanbegovićev prijedlog da se zbog važnosti i interesa građana Zagreba za utvrđeni prijedlog zatraže mišljenja vijeća svih gradskih četvrti.

Hasanbegović: Poništenje najvažnijega simbola jugoslavenske komunističke vladavine u Zagrebu

“Ova odluka nije čin političko-stranačke samovolje ili takozvane političke trgovine već zapravo konačno oživotvorenje četvrtstoljetne političke i građanske težnje za poništenjem najvažnijega simboličkoga biljega jugoslavenske komunističke vladavine u gradu Zagrebu – a to je ime Trga maršala Tita”, istaknuo je Hasanbegović.

“Mi sada zapravo konačno oživotvorujemo odluku koju je službeno donijela tadašnja Komisija za imenovanje naselja, ulica i trgova Gradske skupštine iz 1994. godine. Tadašnje nadležno tijelo, koje je ekvivalent ovom našem tijelu, donijelo je, što se vidi iz skupštinskih zapisnika, odluku da se preimenuje Trg maršala Tita u Kazališni trg. Zaključak je donijet većinom glasova i u njemu stoji – ove promjene su u skladu s nastojanjem Komisije da se vrati Zagrebu prepoznatljivost, identitet, te duh i šarm staroga Zagreba kakvoga poznaju najstariji Zagrepčani”, rekao je Hasanbegović.

Ta je odluka opetovana 1996. ali nije provedena iz “stanovitih političkih razloga”, a nakon toga slijedi niz građanskih inicijativa Hrvatskoga društva političkih zatvorenika, građanske inicijative “Krug za trg”, koju je 2011. potpisalo više od 500 istaknutih hrvatskih intelektualaca, javnih radnika, a među njima i sadašnji zastupnik u Hrvatskom saboru iz SDP-a, bivši ministar zdravlja Siniša Varga.

Hasanbegović kaže kako to pokazuje da među onima koji su formalni i stvarni sljedbenici Komunističke partije Jugoslavije, Saveza komunista Jugoslavije i Saveza komunista Hrvatske ne postoji puno suglasje o tom pitanju. Podsjetio je i na inicijative Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava i gradskih zastupnika iz HDZ-a, koje tada nisu prošle.

“Konačno sada su sazrele političke, društvene i građanske okolnosti, stvoreno je ozračje u kojem se može provesti odluka tijela ove Gradske skupštine donesena još 1994. godine”, ustvrdio je Hasanbegović.

Ćelić: Tito je bio čelnik antifašističkog pokreta i masovni ubojica

Ivan Ćelić (HDZ) rekao je da je Josip Broz Tito bio čelnik antifašističkog pokreta, i u tom kontekstu ima određene zasluge, no, isto tako ne može se osporiti da je bio “masovni ubojica nakon Drugog svjetskog rata”. Žalosno je da danas neki promicatelji ljudskih prava, borci za prava različitih manjina, uzimaju Tita za uzor iako je Titov režim zatvarao i ubijao druge i drugačije, jer su mislili i živjeli malo drukčije nego što je to Komunistička partija nalagala, rekao je Ćelić.

Rada Borić: 21. srpnja 1943. raspisana je potjernica za maršalom Titom

Rada Borić iz Nove ljevice rekla je kako se boji da ćemo danas drugi put “ubiti Tita”.

“Ne znam gdje gori da se sjednica saziva ovako brzo i da nije najavljena četiri dana prije. Ovaj datum možda je kuriozum, možda nije slučajan, 21. srpnja 1943. raspisana je potjernica za maršalom Titom. Gotovo istim jezikom “da je zločinac Tito za zemlju nesreća, zato će onaj tko zločinca ubije ili uhiti, dobiti novčanu nagradu, ona je 100.000 reichsmaraka”. Bojim se da ćemo mi po drugi puta ubiti Tita, rekla je Borić i dodala:

“Trgovalo se trgom, ali trg bar neće pasti šaptom. Vratili smo Trg žrtava fašizma, građani će znati odgovoriti i na ovo.”, navodi 24sata.

S druge strane, Rada Borić je rekla kako je Bandićev ponuđeni referendum oko preimenovanje Trga maršala Tita “negdje naglo nestao”. “Ako želite govoriti o zajedništvu, o demokraciji, onda valjda postoje i demokratske procedure”, rekla je. Upozorila je da se prije sjednice Gradske skupštine trebaju pribaviti odluke vijeća gradskih četvrti.

Kazala je da se neke od njih optužuje za jugoslavenstvo i komunizam te upitala “koga ste od nas čuli da je ikada rekao da zločin nije zločin. Ali ja nisam čula od nekih od vas da su se ogradili od nekih i nedavnijih zločina koji su se dogodili u ovoj državi”.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević izrazila je zadovoljstvo što će predstavnici mjesne samouprave i svih 17 vijeća gradskih četvrti imati priliku izraziti svoje mišljenje oko preimenovanja, iako je ono neobvezujuće. Ustvrdila je kako Bandićev prijedlog o preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske želi pomiriti sve strane i ne vrijeđa nikoga.

Ostojić: Bandić je pao bez ispaljenog metka

Potpredsjednik Gradske skupštine Rajko Ostojić (SDP) rekao je kako je Bandić, koji je nekad bio donositelj odluka, danas provoditelj odluka stranke koja je dobila osam posto glasova, pa će Bandić, ako Gradska skupština usvoji tu odluku, prestati biti gradonačelnik.

“Prije neki dan je gospodin Hasanbegović rekao – Trg maršala Tita pao je bez ispaljenog metka. Ja mislim da je Milan Bandić pao bez ispaljenog metka”, rekao je Ostojić.

Na sjednici je htio govoriti i saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras, ali kako nije gradski zastupnik nije dobio riječ. Maras se zbog toga nakon sjednice Odbora obratio novinarima i rekao da je došao u ime građana Zagreba koji ne žele prihvatiti ovakvo nasilje nad njima.

Ustvrdio je da Hasanbegović koristi situaciju kojom je ucijenio Bandića i “maltretira građane Zagreba”. Poručio je Bandiću i Hasanbegoviću da se bave temama koje građani svakodnevno osjećaju, da ih “ne dijele i ne vraćaju 70 godina unazad”.

Na pitanje novinara hoće li SDP, ako bude na vlasti, vratiti ime Trga maršala Tita odgovorio je potvrdno jer u stranci smatraju da je Hrvatska zaslugom antifašističkog pokreta bila na pobjedničkoj strani u Drugom svjetskom ratu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/gs

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.