Trg maršala Tita 31. kolovoza ide u povijest

Foto: Fah

U četvrtak 31. kolovoza zakazana je sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba na kojoj će se glasovati o preimenovanju zagrebačkog Trga maršala Tita. Suradnici gradonačelnika Milana Bandića i dužnosnici SDP-a potvrdili su za Jutarnji list kako Trg maršala Tita u četvrtak sigurno odlazi u povijest. Objasnili su to Bandićevom koalicijom koja prevladava s 26 mandata a gdje će vjerojatno svi biti za promjenu.

Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine prihvatio je 21. srpnja na svojoj prvoj sjednici prijedlog o preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske s četiri glasa “za” i jednim glasom “protiv”. Prijedlog je upućen gradskim zastupnicima da donesu konačnu odluku o ovom pitanju.

> (FOTO) Odbor prihvatio prijedlog: Trg maršala Tita u Zagrebu odlazi u povijest!

Za prijedlog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i Kluba gradskih zastupnika Neovisni za Hrvatsku o preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske glasovali su predsjednik Odbora Zlatko Hasanbegović i Tomislav Jonjić (stranka Bruna Esih-Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku), Dragica Nikolić (Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti) i Ivan Ćelić (HDZ). Protiv je bila Rada Borić (Nova ljevica).

Podsjetimo, gradonačelnik Bandić je tražio da se o imenu Trga maršala Tita odluči na referendumu. Na to nisu pristali vijećnici izabrani na nezavisnoj listi Brune Esih na kojoj je i Zlatko Hasanbegović i koji su iznijeli gradonačelniku Bandiću zahtjev za promjenom imena uvjetujući mu podršku u Skupštini. Nakon toga gradonačelnik Bandić promijenio je stajalište i odlučio da o pitanju promjene imena trga konačnu odluku donese Gradska skupština.

“Očito je da naša načelna politička stajališta nisu ostala bez učinka u slučaju gospodina Bandića i HDZ-a. Došlo je do kopernikanskog obrata u njihovu stajalištu. Mi to pozdravljamo i nastavit će se razgovori o načinu konstituiranja nove skupštinske većine, ali posebno jamstvima da ovo neće ostati mrtvo slovo na papiru već da će se žurno, po skupštinskoj proceduri, bez odlaganja pristupiti promjeni imena”, rekao je tada Zlatko Hasanbegović za narod.hr te zaključio kako će se voditi i razgovori o budućem imenu trga, ali zasad je najbitnije kako okončati ovaj dijalog i da se ta odluka provede u djelo.

> Hasanbegović za Narod.hr o Bandićevoj najavi promjene imena Trga maršala Tita: ‘Najvažnije da se odluka provede u djelo’

Lijeve stranke i antifašističke udruge su organizacijom prosvjeda jasno dale do znanja da su protiv promjene imena Trga maršala Tita. Povjesničar Hrvoje Klasić je za Zg magazin izjavio: “Ako ovo doista prođe [promjena imena Trga maršala Tita], ovo će biti posljednji čavao u lijes hrvatskom antifašizmu, kojeg podržavamo s figom u džepu.”

> ‘Trg je naš’: Tko stoji iza skupa ‘potpore Trgu maršala Tita’ – 22. lipnja?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr