Srđ je naš pozdravlja najave ministra Dobrovića da će struka odlučiti o potrebi Plomina C

foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Inicijativa Srđ je naš (SJN) pozdravlja najave ministra zaštite okoliša i prirode Slavena Dobrovića da će struka odrediti treba li uopće termoelektrana Plomin C u okviru hrvatskog energetskog sustava, te ističe da su se i građani usprotivili gradnji termoelektrana na ugljen.

“Inicijativa SJN pozdravlja najave ministra zaštite okoliša i prirode Dobrovića, o mijenjanju postupka izrade i odobravanja studija utjecaja na okoliš, kao i najave odustajanja od prljavih i zastarjelih projekata izgradnje novih termoelektrana na uvozni ugljen, poput TE Ploče i TE Plomin kojima su se i građani suprostavili”, priopćili su u petak iz te inicijative.

Ističu da su upravo studije utjecaja na okoliš izrađivane za projekte HE Ombla, golf resort na Srđu i apartmansko naselje Duba Stonska u Malostonskom zaljevu bile primjer nevjerodostojnih i nestručnih studija izrađivanih po naputcima zainteresiranih naručitelja, koji su ih i financirali. Te su studije, tvrde, usprkos svim manjkavostima, znanstvenoj neutemeljenosti i nevjerodostojnosti dobivale pozitivna mišljenja i rješenja od strane nadležnih tijela.

U SNJ-u napominju kako su sudskim putem zatražili preispitivanje tih “nezakonito provedenih postupaka”, kao i na temelju njih izdanih Rješenjâ o prihvatljivosti utjecaja na okoliš. Spremni su, kažu, ministru Dobroviću ukazati na propuste i nezakonitosti koje su se u vezi sa spomenutim projektima dogodile u vrijeme njegovih prethodnika, kao i na pravomoćne sudske presude koje pokazuju da su predstavnici državnih vlasti i resornog ministarstva postupali nezakonito. Od ministra očekuju da preispita ove slučajeve.

Ministar Dobrović ovoga je tjedna najavio da će struka odrediti treba li termoelektrana Plomin C biti u okviru hrvatskog energetskog sustava, a da će se konačna odluka donijeti zajedno s partnerima. “Plomin je pitanje energetske strategije, koju treba napraviti jer je 2009. godina bila davno u pogledu energetske politike. Znamo da je Europa napravila također zaokret u energetici, postavljaju se visoki ciljevi. Rekao bih samo to da će struka biti ta koja će definirati treba li Plomin C biti u okviru hrvatskog energetskog sustava, a konačnu odluku ćemo donijeti zajedno s našim partnerima”, rekao je Dobrović.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah