Foto: fah

Viši zemaljski sud u Münchenu poslao je pisanu presudu Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču koja je veoma obimna i ispisana na 250 stranica, prenosi HRT.

Perković i Mustač proglašeni krivima: Dobili kazne doživotnog zatvora

Danas počinje teći žalbeni rok od mjesec dana u kojem obrana bivših agenata Službe državne sigurnosti može uložiti žalbu.

Josip Perković i Zdravko Mustač nepravomoćno su osuđeni 3. kolovoza 2016. godine na kaznu doživotnog zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983.

Sudac Dauster: Nadamo se da će ovo pokrenuti sučeljavanje s prošlošću u Hrvatskoj

“Čim je obrani dostavljena pisana presuda, oni imaju mjesec dana za navesti razloge za žalbu; zatim je stvar Saveznog vrhovnog suda da o toj stvari odluči”, kaže Barbara Stockinger, glasnogovornica suda.

U Bavarskoj se, inače, žalba može odnositi na proceduralne pogreške u suđenju, a ne na činjenice kako ih je ustanovilo sudsko vijeće i glavni sudac Dauster.

Peter Wagner, Perkovićev branitelj, rekao je za Dnevnik HRT-a: “Usmena presuda zapravo nije odlučujuća, nego oni razlozi koji stoje u pisanoj presudi. Oni su predmet žalbenog postupka. Revizija se na njih ograničava”.

“Imali smo neke podneske o dokazima koje sud nije prihvatio. Njih ćemo u žalbi staviti na uvid i pustiti da se ispita je li to bilo ispravno”, kazao je drugi Perkovićev branitelj, Richard Breyer. “Zastupamo tezu da Perković tu uopće nije ni sudjelovao”.

U ime obitelji: Nakon presude Perkoviću i Mustaču očekujemo preispitivanje uloge SDP-a u zaštiti komunističkih zločinaca

Izvor: narod.hr/hrt.hr