Stipić: Odugovlačenje referenduma protiv ‘outsourcinga’ je neprihvatljivo – nećemo čekati prekriženih ruku

Predsjednik Sindikata „Preporod“ Željko Stipić kazao je za narod.hr kako 17 sindikata iz javnog sektora trenutno najviše brine sporost onih koji još dosad nisu napravili svoj posao, a to je postupak provjere potpisa prikupljenih za referendum protiv „outsourcinga“ na kojem bi građani odlučili o donošenju zakona kojim bi se u potpunosti zabranilo izdvajanje pratećih i neosnovnih djelatnosti u javnim službama.

Naglasio je kako su sindikati vrlo korektno prikupili potpise koje su provjerili pa je čak 20.000 istih eliminirano, te prebrojali.

„Uređene potpise, njih 612.000 smo predali prije gotovo dva mjeseca (u Hrvatski sabor), a tek sad vidimo da se kreće u postupak provjere. Znamo da su godišnji odmori trajali kojih mjesec dana, no ovo sve skupa ukazuje na odugovlačenje što je, naravno, nama neprihvatljivao“, istaknuo je Stipić.

“Sindikati su se izložili riziku da ne prikupe dovoljan broj potpisa, no oni su to učinili pa bi bilo korektno i od strane vlade da u nekakvim razumnim rokovima obavi taj postupak provjere prebrojavanja, što se, vidimo, nažalost i ne događa“, primijetio je Stipić.

I Državni zavod za statistiku je potvrdio kako potpisi inicijative za referendum o „outsourcingu“ nisu dostavljeni u DZS, što je i razumljivo, pošto će tek u ponedjeljak Saborski Odbor za Ustav raspravljati o sindikalnoj referendumskoj inicijativi o “outsourcingu“.

Tako je prošlog tjedna i predsjednik Odbora Peđa Grbin rekao medijima kako će „predložiti da se od Vlade zatraži provjera prikupljenih potpisa“, a nakon što Vlada provjeri potpise, Saboru preostaje ili da raspiše referendum ili da od Ustavnog suda zatraži ocjenu ustavnosti predloženog referendumskog pitanja.

“Ugovor EU vrlo je jasno kao temeljne slobode definirao slobodu kretanja roba i pružanja usluga, a gdje je tu sloboda pružanja usluga ako zakonom propisujete da određene usluge mogu davati isključivo zaposleni u javnoj službi? Tu će biti posla za Ustavni sud”, naglasio je Grbin koji je medijima kazao kako je uvjeren da će Sabor opet tražiti mišljenje Ustavnog suda.

„Znate li vi ijednu sličnu situaciju, a u kojoj dotični gospodin nije dao potpunu istu izjavu“, pitao je Željko Stipić iz „Preporoda“ te naglasio kako su se sindikati prilikom kreiranja referendumskog pitanja konzultirali sa strukom.

„Više nije tajna da su u kreiranju našeg pitanja sudjelovali profesori Ustavnog prava jer bi bilo neozbiljno da smo postupili drugačije. Međutim, mi ne sporimo ni taj dio priče. Svako pitanje može ići na provjeru, no smeta nas što ovaj dio posla (postupak provjere potpisa) nije obavljen“, kazao je Stipić te dodao kako Ustavni sud mora izreći svoj stav u roku od mjesec dana prilikom provjere ustavnosti pitanja pa to i nije tako dugo vremensko razdoblje.

Zakon o referendumu uopće ne definira u kojem razdoblju ovaj dio oni (vlada) trebaju provjeriti i prebrojati i to je ono što nas najviše brine u ovom trenutku, rekao je Stipić te dodao kako će se sredinom idućeg tjedna održati sastanak sindikata.

„Nećemo prekriženih ruku čekati da se udostoje, oni koje plaćamo, odraditi svoj dio posla, da oni odugovlače u nedogled. Na koji ćemo ih način ubrzati ili uozbiljiti, dogovorit ćemo se na sastanku“, otkrio je Stipić.

„A što se tiče samog Grbina, on očito tu rečenicu ponavlja kao mantru, ali dragom Bogu svejedno što o svemu misli Peđa Grbin“, zaključio je Stipić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr