Foto: fah

Drago Prgomet, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba, kirurg je po struci koji se odlučio baviti politikom zbog nekih ‘viših ambicija’. Baveći se politikom selio se iz stranke u stranku, stalno mijenjao pozicije, iznevjerio MOST-ovce, a šef HDZ-a Plenković za njega kaže da je “dostojan povjerenja ili vjerodostojan”.

Podsjetimo se kakav je bio stranački put Drage Prgometa, trenutnog HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika grada Zagreba.

HDZ – Most – HRID – HDZ

Drago Prgomet je zbog neslaganja s načinom na koji vrh stranke, tj. Tomislav Karamarko vodi HDZ, u veljači 2015. podnio ostavku na mjesto potpredsjednika te izišao iz članstva u HDZ-u. U svibnju je potom osnovao udrugu HRID (Hrvatska inicijativa za dijalog) ističući pritom kako im je namjera prevladati oštre podjele između lijevog i desnog te uvjeriti društvo da se ideološke i političke razlike rješavaju na dostojanstven i tolerantan način, pa će upravo stoga temelj njihovog rada biti dijalog.

U rujnu 2015. priključio se Mostu Bože Petrova. Most je u I. izbornoj jedinici osvojio tri zastupnička mandata. U Sabor je ušao bivši HDZ-ovac Drago Prgomet. Kao kandidatkinje na Mostovoj listi, u Sabor su uz Dragu Prgometa ušle i gospođe Rusak i Petrijevčanin. Obje su u upravnom vijeću HRID – i, udruge čiji je predsjednik i osnivač Drago Prgomet. Rusak se udruzi priključila upravo na Prgometovu inicijativu. Već kod osnivanja je najavio kako udruga neće na izbore, ali će on ići kao nezavisni kandidat. Inače, udruge niti ne mogu ići na izbore, samo stranke ili neovisne liste.

> Prgomet izbačen iz Mosta zbog sastanka s Milanovićem; Petrina – ovo je dno dna!

Nacionalno vijeće Mosta za samo dva mjeseca, u studenom 2015. godine izbacilo ga je iz Mosta jer je bez znanja Nacionalnog vijeća vodio osobne pregovore sa šefom SDP-a Zoranom Milanovićem.

> Drago Prgomet ponovno u HDZ-u: Gdje je sve bio prije nego se vratio?

U kolovozu 2016. godine prihvatio je poziv Andreja Plenkovića za povratak u HDZ. Tada je rekao kako su mu poziv za vraćanje u HDZ i prvi potezi Andreja Plenkovića bili ‘jasan znak da se stranka vraća na poziciju koju je kroz svoj dosadašnji politički život zagovarao. U poziciju narodnjačke stranke koja će okupljati, u kojoj će se poštivati različitost, a dijalog biti alat u političkoj borbi’.

> (VIDEO) Plenković: Prgomet je apsolutno vjerodostojan i autentičan

Plenković ga je postavio i kao kandidata za gradonačelnika Zagreba hvaleći ga ovako: “HDZ na izbore u Gradu Zagrebu ulazi s kandidatom koji je apsolutno i vjerodostojan i autentičan – pravi HDZ-ov kandidat. Tu nema nikakvih dilema. Riječ je o našem potpredsjedniku Kluba zastupnika u Hrvatskom saboru, čovjeku koji je bio hrvatski branitelj, bio je zamjenik predsjednika HDZ-a. On je liječnik, profesor, čovjek iz naroda i za ljude.”, rekao je predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković u Novinarskom domu na predstavljanju izbornog programa Drage Prgometa.

> Prgomet se vraća u HDZ: Ovo je trenutak da učinimo zaokret

Što je sve Prgomet govorio?

O svom HDZ-u iz kojeg je izašao Prgomet govori da je ekstremna desna stranka i da ne može ići desnije jer kad slušate poruke vodstva stranke i saborskih zastupnika HDZ-a postaje vam sasvim jasno da desno od HDZ postoji samo zid. Pravi zid..

Toliko Drago Prgomet o politici HDZ-a i svojim dojučerašnjim kolegama iz stranke. Vrlo je važno napomenuti da je to rečeno prije pojave Zlatka Hasanbegovića, Željka Glasnovića i nekih drugih u hrvatskom Saboru jer je intervju napravljen prije izbora 2015. godine.

Naglasio je dalje kako je jedan njegov brat svećenik u Njemačkoj i da je teologiju je završio u Tubingenu, jednom od dva najpoznatija njemačka sveučilišta, gdje je stanovito vrijeme dekanom bio i bivši papa Bendikt XVI.  “Zato moram biti jako oprezan kada govorim o odnosima crkve i države”, naglasio je pomalo kroz osmijeh, ali i dodao da Crkva treba plaćati porez kao i svi ostali.

Svoje političke stavove nastavlja objašnjavati na pitanju pobačaja i prava žene na izbor da li će se začeto dijete roditi ili će ga pobaciti: “Naravno, daleko sam od definicije tvrdog katoličkog konzervativca. Nikad ne bih podržao zabranu pobačaja. Jednostavno mislim da žena ima pravo na izbor. Samo je njezina odluka, a to je svakako najteža odluka za svaku ženu, kako se nositi s neželjenom trudnoćom. Ali prekid trudnoće nije i ne može biti kontracepcijsko sredstvo.”

Ova izjava je potpuno jasna i nimalo neočekivana od Prgometa, pogotovo ako se promatra u svijetlu njegove nedavne izjave kada se negativno izrazio o Hodu za život. Koji, usput govoreći, uopće ne govori o zabranama već o afirmaciji života, poticanju na rađanje začete djece, poboljšanju položaja djece, majki i obitelji u društvu.

I za kraj, na pitanje što će MOST učiniti ako uđe u Sabor i bude u prigodi da njihovi zastupnici određuju tko će vladati. Prgomet se smije. “Nećemo nikog podržati. Bolje i novi izbori, nego loša Vlada. Sada se vidi, Milanović je pokazao da ne zna, a Karamarko nije pokazao da zna. To je sva istina sadašnje situacije.”

Izvor: narod.hr/telegram.hr