Što je pokazao nalaz zdravstvene inspekcije o postupanju bolnica oko Čavajde i feticida?

čavajdi
Foto: snimka zaslona

Stigao je nalaz zdravstvene inspekcije u KB-u “Sv. Duh”, KBC-u “Sestre milosrdnice” i KB Merkur.

Što je pokazao nalaz?

“S ciljem rasvjetljavanja svih činjenica u tijeku medicinskog zbrinjavanja pacijentice te objektivnog informiranja javnosti, zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva, obavila je zdravstveno-inspekcijski nadzor u KB „Sv. Duh“, u KBC-u „Sestre milosrdnice“ i KB Merkur. Nakon uvida u cjelokupnu dokumentaciju i razgovora s djelatnicima u svim navedenim ustanovama, utvrđeni su proceduralni propusti u KB „Sv. Duh“ i KBC-u Sestre milosrdnice, zbog čega će zdravstvena inspekcija, u okviru svojih nadležnosti, poduzeti daljnje mjere. U segmentu pružanja zdravstvene skrbi, utvrđeno je da je pacijentici pružena sva raspoloživa zdravstvena usluga u okvirima struke i zakonskih odredbi u Republici Hrvatskoj.

Radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica ovog složenog slučaja, zdravstvena inspekcija je ocijenila potrebnim izvršiti nadzor i u privatnoj zdravstvenoj ustanovi gdje je vođena trudnoća pacijentice te će se o utvrđenim činjenicama naknadno izvijestiti javnost.

U pogledu utvrđenih nepravilnosti u KB „Sv. Duh“, utvrđeno je nepoštivanje zakonske procedure djelovanja prvostupanjske komisije koja je naknadno ispravljena i adekvatno upućena na drugostupanjsku komisiju KBC-a Zagreb, dok je u KBC „Sestre milosrdnice“, kojemu se pacijentica obratila putem odvjetnice, prilikom donošenja odluke prvog stupnja propušteno pacijenticu obavijestiti o njezinom pravu da se obrati KBC-u Zagreb kao drugostupanjskom tijelu.

> Smiješan video na TikToku: Tvrde da se ovako ‘brane ženska prava danas’! Što vi mislite?

> Dr. Goluža: Tko se treba sramiti zbog Mirele Čavajde?

Pružena sva stručna podrška na KB Sveti duh

Iz dijela medicinske dokumentacije iz KB „Sv. Duh“, razvidno je da je nalaz magnetne rezonance očitan sljedećeg dana po provedenoj pretrazi, no zbog nedostupnosti liječnice koja je vodila trudnoću pacijentice, nije poznato koliko je vremena prošlo od očitanja nalaza do obavještavanja pacijentice o istome. O navedenome će Ministarstvo u najkraćem roku utvrditi činjenice. Nadalje, zdravstvena inspekcija je također temeljem medicinske dokumentacije utvrdila da je pacijentici pružena sva raspoloživa stručna podrška zdravstvenih radnika KB „Sv. Duh“ kako bi joj se maksimalno olakšalo njeno zdravstveno stanje.

U postupanjima KB Merkur, nisu utvrđeni propusti u procesu odlučivanja prvostupanjske komisije koja je razmatrala slučaj pacijentice na temelju ustupljene dokumentacije te se sukladno tome uputilo pacijenticu na drugostupanjsku komisiju u KBC Zagreb.

Kako je javnost upoznata, drugostupanjska komisija KBC-a Zagreb, na zahtjev pacijentice, donijela je odluku o prekidu trudnoće o čemu ju je obavijestila te su stručnjaci Klinike za ginekologiju, u sklopu Referentnog centra za perinatalnu medicinu, preporučili pacijentici medicinski zahvat u Republici Hrvatskoj na temelju struke i zakonske regulative”, navodi se.

> Odvjetnica rekla da su Čavajdu odbili u Petrovoj te da ide u Sloveniju

> Ispovijed Ane Božinović: ‘U 6. mjesecu trudnoće rekli su mi da Iva ne može preživjeti…’

> Poruka majke čije je dijete umrlo Čavajdi: ‘Pruži priliku svojoj bebi, kad daš sve od sebe, imaš mir’

Što je feticid?

“Feticid je, sama riječ kaže, fetus je plod, cilj je ubojstvo ploda. To je doslovni prijevod s latinskog jezika. U Hrvatskoj se ne radi kao i u mnogim drugim zemljama. Inače, radi se o specifičnom, pa pomalo i brutalnom postupku gdje se s iglom ulazi u trbuh trudnice, u njenu maternicu, probijaju se plodni ovoji te se traži umbilicalis, pupkovina, ili fetalno srce i gađa se kalijevim kloridom ili digoksinom. Radi se o ubojstvu”, istaknuo je prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb i predsjednik Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju, gostujući na HRT-u, detaljno opisavši postupak usmrćivanja nerođenog djeteta (feticida).

“Nakon toga je postupak dilatiranja ili širenja vrata maternice i komadanje ploda velikim kalibrom Vacuum Extractora. Nimalo ugodno za onoga tko to radi“, objasnio je prof. Ćorušić.

U srijedu se u HTV-ovoj emisiji Otvoreno raspravljalo o slučaju trudnice Mirele Čavajde i njezinog nerođenog djeteta Grge za kojeg je zatražila feticid, tj. usmrćivanje svog nerođenog djeteta kojem je u visokoj gestacijskoj dobi dijagnosticiran tumor na mozgu.

Gosti emisije u Otvorenom bili su ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić (HDZ), Sandra Benčić (Možemo), Arsen Bauk (SDP), Marija Selak Raspudić (Most) te pročelnik Katedre za ginekologiju i porodništvo Medicinskog fakulteta u Splitu Marko Vulić.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.