Što su izlazne ankete koje se objavljuju čim se zatvore birališta?

izbori
Foto: Fah

Točno u 19 sati zatvorena su biračka mjesta. U isto vrijeme objavljene su i prve izlazne ankete koje su prvi pokazatelj odnosa moći na hrvatskoj političkoj sceni.

Izlazne ankete rade agencije za istraživanje javnog mnijenja i to tako da anketari slučajnim odabirom na biračkim mjestima nude građanima da ispune izlaznu anketu i anonimno im otkriju za koga su glasovali.

> Prve izlazne ankete: HDZ relativni pobjednik sa 61 mandata, Restart koalicija 44, Domovinski pokret 16

Ovaj su puta anketari agencije IPSOS skupljali tijekom nedjelje podatke na 400 biračkih mjesta

Izlazne ankete objavljuju se uvijek po zatvaranju biračkih mjesta u 19 sati.

Praksa pokazuje da su izlazne ankete prilično imale slične rezultate kao i konačan rezultat izbora. Za birališta su bile spremne i kutije u koje su ulazili anketni listići. Jer i na ovim izborima – nakon što glasuju birači su mogli ispuniti izlaznu anketu i ponovno zaokružiti svoj odabir. Dobili su listić koji je vrlo sličan glasačkom, ali na njemu je jasno navedeno da je riječ o anketi.

U 21 sat objavit će se prvi nepotpuni rezultati

Do nedjelje poslijepodne na izbore za Hrvatski sabor izašlo je oko 107 tisuća birača manje nego 2016., pokazuju podaci Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Do 16, 30 sati glasovalo je milijun i 150 tisuća birača (34,04 posto), prije nepune četiri godine njih milijun i 256 tisuća (37,2 posto).

Po broju izašlih birača i dalje prednjači 1., zagrebačka, izborna jedinica u kojoj je glasovalo njih 37,67 posto, najlošiji odaziv i dalje ima 5., slavonska izborna jedinica (30,88 posto).

Dobar odaziv imaju i 10., dalmatinska (36 posto) te 7., karlovačka (35,71)

Lošiji odaziv bilježe 8., istarska (32,57) te 4. izborna jedinica (32,60).

Osjetno bolji odaziv nego 2016. ima BiH gdje je do 16, 30 sati glasovalo gotovo 19 tisuća birača, četiri tisuće više nego prije četiri godine. Ipak, neovisno o odazivu, dijaspora, odnosno hrvatski birači bez prebivališta u Hrvatskoj diljem svijeta biraju samo tri od 151 saborskog zastupnika.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina