Što su predviđale ankete, a što su donijeli rezultati izbora za EP?

Foto: Fah

U nedjelju 26. svibnja održani su europarlamentarni izbori, a Hrvatsku će u Europskom parlamentu predstavljati četiri zastupnika iz HDZ-a, četiri iz SDP-a te po jedan zastupnik Hrvatskih suverenista, Živog zida, nezavisne liste Mislava Kolakušića i Amsterdamske koalicije.

Zanimljivo, HDZ je isticao kako cilja na 6 mandata, dok je bio uvjeren da dobiva minimalno 5 mjesta. SDP je s druge strane skromno isticao da bi sve ispod 3 mandata bio neuspjeh. Slično su predviđale i predizborne ankete pa je tako posljednji Crobarometar za Dnevnik.hr 24. svibnja tvrdio kako će HDZ dobiti 28,2, a SDP 20,1 posto glasova.

Nadalje, Crobrometar je naveo kako će Živi zid dobiti 7,4 posto, Amsterdamska 6,2 posto, Most 6,1 posto, dok bi prag na kraju prešao i Mislav Kolakušić s 5,1 posto.

Pretočeno u mandate, predviđalo se kako će HDZ osvojiti 5, SDP 3, a Most, Živi zid, Amsterdamska i Kolakušić po jedan mandat.

HRT-ov HRejting HDZ-u je predviđao 24,5, a SDP-u 16,4 posto. Također su ih prema HRejtingu trebale slijediti Amsterdamska koalicija, Živi zid i Most, dok su Kolakušić i Petir bili najbliže prelasku praga s 4,8 odnosno 4,7 posto podrške birača.

I prema toj anketi HDZ-u je trebalo ići 5, SDP-u 3, a Živom zidu, Amsterdamskoj koaliciji i Mostu po jedan mandat.

Izlazne ankete

Prvo odstupanje od predizbornih anketa, dogodilo se već u 19 sati s početnim izlaznim anketama prema kojima je HDZ završio utrku za Europski parlament s 4, SDP s 3 te Mislav Kolakušić, Hrvatski suverenisti, Živi zid, Amsterdamska i Neovisni za Hrvatsku s jednim mandatom.

Zanimljivo je pri tome da je HDZ po prvi puta na izborima imao veći postotak osvojenih glasova birača na početku procjene rezultata, nego li pri objavi neslužbenih rezultata. Uobičajeno je pravilo da rezultati prvo stižu iz urbanih, a potom iz ruralnih sredina gdje HDZ inače bolje prolazi. Naime, HDZ je prema prvim izlaznim anketama osvajao 23,43 posto, a SDP 18,38; dok je prema privremenim rezultatima HDZ osvojio 22,72, a SDP 18,71 posto.

Oko 19,50 sati ažurirane su ankete, te je u prema novim informacija HDZ pao s 23,43 na 23,04 posto, ali je dobio mandat više te je osvajao njih pet. SDP se spustio na 17,90 te je i dalje ostao na 3 mandata dok su mandat izgubili Neovisni za Hrvatsku.

Neslužbeni rezultati

Novo iznenađenje i za HDZ i za SDP uslijedilo je objavom neslužbenih rezultata iz Državnog izbornog povjerenstva, kada je oko 23,30 sati utvrđeno sasvim drugačije stanje, s obzirom na projekcije izlaznih anketa.

Naime, oko 23,15 sati HDZ je otklizao ispod 23 posto te je osvajao 22,92 posto, dok je SDP ponovno povećao svoju prednost te osvajao 18,54 posto. Hrvatski suverenisti su od početka izlaznih anketa rasli te izbore završavaju 8,52 posto te tako HDZ-u oduzeli prednost u ruralnim sredinama. Nezavisna lista Mislava Kolakušića osvojila je 7,89 , Živi zid 5,66 te Amsterdamska koalicija 5,19 posto.

Uspoređujući s predizbornim anketama HDZ je u konačnici dobio manji broj glasova i mandata, SDP, Hrvatski suverenisti i Mislav Kolakušić dobili su mandat više od očekivanog. Posebno je zanimljivo da stranka Most kojoj se predviđao jedan sigurni mandata niti u jednom trenutku izlaznih anketa i neslužbenih rezultata mandat nije osvajao.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr