Što su saborski odbori, koliko ih ima i koja je njihova uloga?

Foto: Getty images

U srijedu se konstituira novi saziv Hrvatskog sabora, a u njegovom okviru, kao i obično, djelovat će i njegova radna tijela, među kojima su saborski odbori i povjerenstava. U prošlom je sazivu Sabor imao 29 odbora za pojedine resore, a ti odbori donose stajališta o pojedinim pitanjima i podnose ih Saboru.

Osim saborskih zastupnika, u odbore se mogu imenovati i vanjski članovi – javni, znanstveni i stručni djelatnici.

> Veliki interes za vanjsko članstvo u saborskim odborima

> Nedostatak kriterija: vanjski članovi saborskih odbora birani po stranačkom ključu?

Što su saborski odbori i zašto su važni?

Svaki saborski odbor ima svoj djelokrug (npr. djelokrug obitelj, vanjska politika, kultura, obrazovanje, turizam…) i prati donošenje zakona iz tog kruga. Kad pojedini zakon uđe u saborsku proceduru, tada saborski odbori kojih se zakon tiče prvi o njemu raspravljaju te usvajaju mišljenje (i prijedloge što bi se trebalo poboljšati), koje onda predstavnik odbora iznosi na plenarnoj sjednici na kojoj se odlučuje hoće li se zakon usvojiti (ići u drugo čitanje) vratiti na doradu ili odbaciti. Osim saborskih zastupnika, u odbore se imenuju i vanjski članovi. 

Rad vanjskih članova saborskih odbora ima izrazito važnu ulogu. Oni imaju sva prava kao i saborski zastupnici osim prava odlučivanja, što znači da sudjeluju u raspravama odbora, daju svoje komentare na zakone i time svojim znanjem, iskustvom i stručnosti utječu na donošenje zakona u Republici Hrvatskoj.

No, ono što predstavlja problem jest nedostatak propisanih kriterija, što posljedično omogućuje da se vanjski članovi izabiru prema stranačko-političkom ključu.

Postoje li jasni kriteriji po kojima se odabiru vanjski članovi saborskih odbora?

Vanjske članove pojedinih odbora imenuje Hrvatski sabor. Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove raspisuje Javni poziv za podnošenje prijedloga za imenovanje članova radnih tijela Hrvatskoga sabora i nakon provedenog postupka i odabira kandidata za svaki odbor predlaže Saboru odluku o imenovanju članova.

Kandidata mogu predložiti svi ovlašteni predlagatelji te stručne institucije, stručne udruge, udruge civilnog društva kao i pojedinci.

Kao što je vidljivo, svrha imenovanja vanjskih članova odbora jest da pripadnici zainteresirane javnosti, kao i stručnjaka koji se bave djelatnostima tog saborskog odbora, doprinesu njegovu radu, tj. što boljem formiranju zakona na tom pojedinom području.

Međutim, ono što predstavlja problem jest nepostojanje razrađenih kriterija po kojima se izbor članova provodi. Sabor tako ne propisuje razinu obrazovanja niti ikakve kvalifikacije ili druge uvjete po kojima pojedini kandidat stječe pravo prednosti.

Tako je onima koji odlučuju o novim članovima ostavljen prevelik prostor za samovolju. Članovi odbora izborom dobivaju ovlasti u procesu stvaranja zakona te je neozbiljno da se na ta odgovorna mjesta izabiru osobe po nejasnim i „slučajnim“ kriterijima.

Koji su sve saborski odbori?

U proteklom sazivu, odbori Hrvatskog sabora bili su slijedeći:

1. Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav
2. Odbor za zakonodavstvo
3. Odbor za europske poslove
4. Odbor za vanjsku politiku
5. Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost
6. Odbor za obranu
7. Odbor za financije i državni proračun
8. Odbor za gospodarstvo
9. Odbor za turizam
10. Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina
11. Odbor za pravosuđe
12. Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo
13. Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku
14. Odbor za obitelj, mlade i sport
15. Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske
16. Odbor za ratne veterane
17. Odbor za prostorno uređenje i graditeljstvo
18. Odbor za zaštitu okoliša i prirode
19. Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu
20. Odbor za poljoprivredu
21. Odbor za regionalni razvoj i fondove Europske unije
22. Odbor za pomorstvo, promet i infrastrukturu
23. Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove
24. Odbor za predstavke i pritužbe
25. Odbor za međuparlamentarnu suradnju
26. Odbor za informiranje, informatizaciju i medije
27. Odbor za ravnopravnost spolova
28. Odbor za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr