Plenkovićev savjetnik Savić: ‘Ovaj veliki financijski paket potreban je Hrvatskoj za gospodarski oporavak’

Foto: Snimka zaslona

Nakon gotovo sto sati pregovora u Bruxellesu, lideri EU-a postigli su dogovor. S obzirom na suprotna stajališta, žestoke izjave i brojne ultimatume, prije 5 dana – takav kompromis malo tko je mogao zamisliti. Iz financijskog paketa novog sedmogodišnjeg proračuna i fonda pomoći zemljama članicama za oporavak od krize uzrokovane pandemijom – teškog 1800 milijardi eura – Hrvatska može računati na više od 22 milijarde.

> (VIDEO) Previše i za Plenkovića: Kaže da je njegov govor bio presudan za postizanje dogovora

– Iznosom i načinom to je vrlo povoljno za Hrvatsku, rekao je posebni savjetnik premijera za ekonomska pitanja Zvonimir Savić gostujući u emisiji Tema dana.

– Ovaj veliki financijski paket potreban je Hrvatskoj za gospodarski oporavak. On nije slučajan, on je rezultat naših napora, pregovora i osobnog zalaganja premijera Andreja Plenkovića, koji je osigurao pola milijarde eura dodatnih sredstava mimo definirane i izračunate omotnice, rekao je.

Istaknuo je da su se zalagali i uspjeli, da omjer bespovratnih sredstava i zajmova bude u korist bespovratnih sredstava.

– Ugrubo, preko 70 posto su bespovratna sredstva, a ostalo su zajmovi koje možemo koristiti ako nam treba, rekao Savić te dodao da su ti zajmovi izrazito povoljni.

Dodao je da će idućih mjeseci svaka država članica, pa i Hrvatska, raditi planove oporavka sukladno pravilima i dogovorima koje će Europska komisija vrednovati.

Na pitanje kada će ti silni novci početi stizati u Hrvatsku Savić je rekao u jesenskom razdoblju.

Vanjskopolitički komentator HRT-a Tihomir Vinković ispričao je kako zadnjih pet dana bilo iz perspektive novinara.

Rekao je da su tijekom summita padale teške riječi.

– Ovdje se govorilo da su neki škrti – Danska, Švedska, Austrija i Nizozemska kojima se kasnije pridružila i Finska. Optuživalo ih se da ne znaju što je solidarnost, a upravo je solidarnost najbitnija riječ na kojoj počiva Europska unija, međutim oni su govorili solidarnost da, ali davanje novca ne.

Trećina sredstava trebala bi ići na zelene projekte, ali i projekte vezane uz transport, promet, digitalizaciju, razvoj gospodarstva, rekao je Savić.

– Širina mogućih ulaganja je velika i razlog više da sredstva koja su nam na raspolaganju usmjerimo na diverzificiranje gospodarstva kako bi naše, ali i europsko gospodarstvo bilo otpornije na buduće krize. To je i smisao ovoga paketa pomoći, zaključio je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr