Što znamo o radu dr. Nogala u Dječjoj bolnici Srebrnjak?

Foto: Ured predsjednice RH

Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak u srijedu je smijenilo doc. Boru Nogala s mjesta ravnatelja te bolnice. On je danas u bolnici želio održati novinsku konferenciju, ali nije pušten unutra, te je pred novinare stao ispred bolnice. Kazao je kako nije kriv po onim činjenicama koje Upravno vijeće navodi.

“Nakon 23 godine te smijene jednim papirom bez mogućnosti da mi pomogne odvjetnik, da se to odradi pošteno – smjene te i kažu da si radio nešto kriminalno”, istaknuo je i dodao “Mene je do ovoga dovela moja tvrdoglavost, nisam ušao ni u kakvu stranku, nisam lizao ničije du*e, i situacija je takva kakva je”.

“Stiče se dojam da je ova smjena ravnatelja iskonstruirana da se ugrozi projekt vrijednosti 60 milijuna eura. Nije vrijednost samo u novcima, taj projekt daje mogućnost zapošljavanja mladih ljudi, znanstvenika, svrstava hrvatsku istraživačku strukturu i medicinu na europsku razinu, otvara mogućnosti za poboljšanje zdravstvene skrbi djece… Sigurno ćemo obavijestiti o ugrozi ovog projekta i ekipu u Bruxellesu. Ovo je od interesa i za EU”, rekla je zamjenica ravnatelja prof.

Inače, u Upravnom vijeću bolnice nalaze se prof. dr. sc. Ana Stavljenić Rukavina iz stranke Milana Bandića, mr. sc. Jozo Milićević također iz Bandićeve stranke, prof. dr. sc. Boris Labar, prof. dr. sc. Davor Plavec i bacc. med. teh. Zrinka Kolak.

Pod izlikom zapošljavanja doc. Nogala napadali i u vrijeme Jadranke Kosor

Zanimljivo je pri tome da je doc. Nogala za navodno nezakonito zapošljavanje još 2011. godine optužio direktor HZZO-a Tihomir Strizrep.

Tada je ravnatelj Srebrenjaka, doc. Nogalo poručio da “Ako Dječja bolnica Srebrnjak radi protuzakonito i ilegalno, kako to tvrdi direktor HZZO-a Tihomir Strizrep, zašto mi nikada nisu poslali zabranu rada i zašto mi plaćaju sve fakture koje se odnose na te djelatnosti, ali ne i skupe lijekove potrebne djeci već ih moramo financirati iz vlastitih sredstava”. Neposredni povod za tadašnju konferenciju za novinare bilo je pismo zabrinutog roditelja Jadranki Kosor.

Tada je doc. Nogalo također napomenuo i da inspekcije MZSS, HZZO-a i Financijska policija nisu pronašle nepravilnosti u radu ustanove, dok mu se u najnovijem slučaju ne dopušta obrana od ozbiljnih optužbi.

Pod vodstvom doc. Nogala bolnica 2015. dobila 48 milijuna eura za novu dječju bolnicu

Kada je riječ o radu doc. Nogala vrijedi spomenuti kako je 2015. godine Dječjoj bolnici Srebrenjak, hrvatskom i europskom centru izvrsnosti za alergije, EU odobrio 48 milijuna eura za projekt Centra kompetencije za translacijsku medicinu, za najsuvremeniji centar, gdje bi istovremeno radili znanstvenici i pedijatrijski liječnici.

Doc. Nogalo tada je predložio premještanje dječje onkologije iz Klaićeve bolnice, koja je imala vrhunske stručnjake, ali potpuno neprimjeren i skučen prostor. Tada je doc. Nogalo istaknuo “po meni, trebalo je još prije 10-20 godina. Da nije bilo neprijatelja projekata i ljubomore, mi bismo ovo već završili iz pretpristupnih fondova, a ovaj bi novac koristio netko drugi za još jedan projekt”.

Ministarstvo još 2016. blokiralo projekt financiran iz EU

Doc. Nogalo je 2016. godine upozoravao kako Ministarstvo zdravstva na čelu Dariom Nakićem blokira već odobren projekt, financiran iz EU fondova vrijedan 58 milijuna eura.

Navodno je razlog zastoja u davanju dopusnice Ministarstva zdravstva bio pokušaj nekih da se smanji sadržaj projekta Srebrnjak i preseli u neke druge ustanove zajedno s dijelom eura. No, doc. Nogalo je upozoravao da je to nemoguće, odnosno da je EU prihvatio upravo njihov projekt i ako se bude inzistiralo na smanjenju sadržaja na Srebrnjaku, izgubit će se sav novac, uključujući 25 milijuna kuna uloženih u projektnu dokumentaciju.

Uprava DB Srebrenjaka kazneno prijavila Ministarstvo zdravstva

Mjesec dana nakon što je Ministarstvo zdravstva kasnilo s odobrenjem nastavka projekta, DB Srebrenjak prijavila je je kako je nepoznata osoba iz Ministarstva bez suglasnosti bolnice, predala poslovnu dokumentaciju.

U prijavi je stajalo da je nepoznata osoba iz Ministarstva zdravstva, bez suglasnosti DB Srebrnjak, predala konkurentskim ustanovama, Rebru i Klaićevoj poslovnu dokumentaciju upravo o Centru translacijske medicine, vrijednom 60 milijuna eura.

“Ni u snu nisam očekivao da će nam se ovo dogoditi. Naš je projekt oduševio EU recenzente, ocijenili su ga najboljim. Ne može sada njegovu kvalitetu procjenjivati naša konkurencija, direktno zainteresirana da bude ispred nas, koja je pred više godina neuspješno aplicirala za isti projekt”, upozoravao je ravnatelj DB Srebrnjak doc. Boro Nogalo.

Mediji pisali o nikad dokazanom zanemarivanju pacijenata

Ni 2017. godine DB Srebrenjak nije bila pošteđena punjenja medijskih stupaca pa je tako portal Index objavio priču prema kojoj medicinske sestre navodno loše postupaju na jednom od odjela dječje bolnice.

Taj portal je naveo kako je dobio pismo zabrinute majke koja tvrdi da medicinske sestre ignoriraju djecu, prijete im da im mama neće doći jer su bezobrazni te poziva na hitnu reakciju odgovornih.

Ravnatelj bolnice doc. Nogalo istaknuo su i prije dvije godine iza sličnih priča stajali bivši kolege koji su otišli iz bolnice, a za novu prijavu je komentirao kako ima dosta onih pacijenata koji se bune kad trebaju platiti.

“Prijašnje prijave su bile lažne, iza toga su stajali bivši kolege. To je bilo namontirano. Ne možete dokazati da se nešto dogodilo. Na tom odjelu ima puno roditelja i gužva je pa će uvijek biti nezadovoljan, no većina ih je zahvalna jer im omogućimo da s djecom budu na odjelu. Najbolje bi bilo da ih izbacimo pa nitko neće skužiti radimo li dobro ili loše, no to nećemo. Ovako smo mi stalno pod monitoringom. Znate što, najveći problem je kad netko treba platiti. Bolnica nije savršena, može se dogoditi da je neka sestra ovakva ili onakva. Ali mi smo roditeljima ipak dopustili da budu s djecom. Ne mislim da smo savršeni, ali dobro bi bilo da se roditelji nama obrate s pritužbom ili glavnoj sestri, a ne medijima”, rekao je dr. Nogalo za Index.

Doc. Boro Nogalo odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske

Unatoč svim napadima i kritikama koje je doc. Nogalo doživio Dječja bolnica Srebrenjak nastavila je s odličnim radom i poslovanjem, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uručila mu je odlikovanje Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za osobite zasluge u unaprjeđenju zdravstvene i socijalne skrbi, te izniman dugogodišnji doprinos u pružanju pomoći djeci i mladima.

Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske dodjeljuje se hrvatskim i stranim državljanima za osobite zasluge – za zdravstvo, socijalnu skrb i promicanje moralnih društvenih vrednota.

Izgradnja Centra za translacijsku medicinu konačno počeo 2019.

Da Dječja bolnica Srebrenjak unatoč opstrukcijama koje su trajale godinama počinje s gradnjom Centra za translacijsku medicinu financiranog iz EU fondova, objavljeno je u srpnju ove godine.

Tada je otkriveno i kako bi gradnja trebala početi krajem ove ili početkom iduće godine, dok bi izgradnja bila gotova u roku od 32 mjeseca. Centar bi nakon toga postao baza za istraživanje kroničnih nezaraznih bolesti uz pomoć najsuvremenije tehnologije te bi trebao imati čak 132 zaposlena.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr