Štulić za Narod.hr: ‘Blagdan nikako ne može biti dan tjednog odmora’

Foto: snimka zaslona

Nakon što je Stožer civilne zaštite donio odredbu po kojoj je rad trgovinama nedjeljom i blagdanima zabranjen, javila nam se čitateljica koja je zaposlenica Spara u Primorsko-goranskoj županiji.

Ona navodi kako će radnicima 1. svibnja, praznik rada, koji je neradni dan, poslodavac računati kao slobodan dan. Nadalje, u nedjelju, 3. svibnja, imat će inventuru te će im tako biti onemogućeno da vrijeme provedu s obitelji.

Zlatica Štulić: ‘Blagdan mora biti plaćen i uračunava se u 40 sati tjedne satnice’

Je li to u skladu sa zakonom i krše li se time prava radnika upitali smo Zlaticu Štulić, predsjednicu Sindikata trgovine Hrvatske.

> U ime obitelji već tri godine od Plenkovićeve Vlade traži neradnu nedjelju

> (VIDEO) Štulić: ‘Radnici za rad u trgovinama nedjeljom dobiju samo nekoliko kuna više’

> Dr. Željka Markić: ‘Zabrana rada nedjeljom je divna vijest. Čekamo još dvije stvari’ 

>(VIDEO) Pogledajte dokumentarni film Sedmi dan: Čemu su sve izloženi radnici koji rade 7 dana u tjednu?

Blagdan nikako ne može biti dan tjednog odmora. On mora biti plaćen i uračunava se u 40 sati tjedne satnice“ – kaže nam Štulić te dodaje:

„Mi uvijek kažemo radnicima da mogu fotografirati raspored pa nam poslati. Već ima problema s 1. svibnjem, neki poslodavci žele da se na taj dan radi, što je potpuno nezakonito. Po zakonu o blagdanima svaki poslodavac mora radniku državni praznik odnosno blagdan platiti kao da je radio tih 7, 8 sati. Dakle, to ne može biti dan tjednog odmora za taj tjedan.“

Što se tiče inventure, gđa Štulić kaže nam da ju je moguće odrađivati u nedjelju pod uvjetom da u sljedećem tjednu radnici imaju još jedan dan tjednog odmora.

„Ako poslodavac odredi inventuru u nedjelju, mora radniku osigurati dan tjednog odmora u sljedećem tjednu. Ti sati inventure se moraju evidentirati, moraju se povećano platiti i radnik mora dobiti dodatan slobodni dan za tu nedjelju.“ – poručila je za Narod.hr Zlatica Štulić.

Pisali smo Sparu

S Narod.hr-a također smo uputili pitanja trgovini Spar.

„Od naših čitatelja dobili smo informaciju da trgovina Spar u Primorsko-goranskoj županiji svojim radnicima 1. svibnja, kada je državni praznik, računa kao slobodan dan. Također, u nedjelju, 3. svibnja, kada je zabranjeno raditi, Spar u Selcu i Rijeci će imati inventuru te tako svojim radnicima onemogućiti da imaju slobodnu nedjelju.

Molila bih Vas da odgovorite na sljedeća pitanja:

1. Jesu li ove informacije točne?
2. Ukoliko su točne, možete li odgovoriti zašto Spar svojim radnicima državni praznik broji kao slobodan dan te im onemogućava slobodnu nedjelju?
3. Jesu li ovakvi postupci u skladu sa zakonom?“ – upitali smo Spar.

>Ivan Munjin: Ni Mrsić ni Maras nisu uputili prijedlog zakona o radu UIO u saborsku proceduru

>Blanka Munjin iz UIO: ‘Radnicima treba omogućiti izbor žele li raditi nedjeljom i ako žele, taj im se rad mora adekvatno platiti’

> (VIDEO) Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske pozdravila odluku o zabrani rada trgovina nedjeljom

Odgovore još uvijek očekujemo.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr