Sudac Kolakušić: ‘Žele da šutim jer se Ovršni zakon može izmijeniti za nekoliko dana’

Foto: Fah

Sudac Mislav Kolakušić žalio se na odluku sudačkog vijeća Visokog trgovačkog suda o kršenju sudačke etike istupima u medijima. Na upit krije li se iza toga opasnost od ušutkivanja sudaca, Kolakušić je u razgovoru s Marinkom Jurasićem za Večernji list rekao da je to osnovna svrha.

>(VIDEO) Sudac Mislav Kolakušić u Nu2: Zakoni su rađeni u interesu uskog kruga ljudi

Ako vas osude, može li to biti povod i za stegovnu kaznu?

Stegovno djelo je i narušavanje ugleda suda, a zato je predsjednik suda pokrenuo postupak. Dakle, 1+1+1=3, a ne 1,11 kako se to želi prikazati. Najstrašnije je što je, iako sam tražio javnu sjednicu, što je temeljni pravni standard modernih demokracija, sudačko vijeće odlučilo sve odraditi u tajnosti.

>Sudac Kolakušić: Ovrhe su velik biznis, milijarde kuna završe u džepovima pojedinaca

Je li pohvala ili pokuda što predsjednik Trgovačkog suda u Zagrebu Nino Radić u tužbi piše da je javnost zainteresirana za vaša mišljenja?

Stanje u Hrvatskoj je uvelike posljedica sveopće šutnje i straha koji pogoduju lobijima za stjecanje enormnog profita kroz razne zakone: pretvorba, ovrha, stečaj i predstečaj, razdjelnici, koncesije… Osnovna osobina suca je hrabrost, a ako je nema, nemoguće je donositi odluke po savjesti i biti korektor anomalija u sustavu, što je temeljna svrha suca i razlika u odnosu na birokrata.

>Kolakušić: Ovršni zakon je genocidan i radi istu štetu kao stihijski požar

Nije li i zbog šutnje sudaca iznimno loša percepcija sudstva?

Upravo tako, donose se loši zakoni koji nepotrebno propisuju bezbrojne procesne radnje pa je skoro nemoguće da postupci kraće traju. Zamislimo stolara koji s drvenom pilom pokušava napraviti ormar. Ili su loši zakoni ili suci ne rade dobro svoj posao.

>Sudac Kolakušić: U Hrvatskoj se zakoni pišu za lobije!

Radić ističe da vaši istupi traju od 2013., ali prije niste tuženi, a i on je pohvalno govorio o predstečajnim nagodbama?

U zahtjevu za povredu Kodeksa uočljiva je povezanost zagovornika Linićevih predstečajnih nagodbi koji je podnio zahtjev protiv mene i lista kojem je u predstečajnom postupku temeljem nepostojećih potraživanja od 1,3 milijarde kuna potezom pera otpisan dug prema proračunu i dobavljačima. Povodom mojih stručnih istupa predstečajni zakon je izmijenjen tri puta i nakon dvije godine stavljen izvan snage. Očito me se želi ušutkati jer smatram da je Ovršni zakon moguće izmijeniti za nekoliko dana, a ne godina, te da dužnici trebaju platiti samo dug, a ne i izmišljene troškove na kojima se bogati uski krug pojedinaca. Kao i zato što govorim da će lex Agrokor građane koštati milijarde kuna.

Je li se i Radić trebao izuzeti jer je hvalio otpis dugova i prema državi?

Ne samo to, već i protiv sebe pokrenuti postupak povrede Kodeksa. Upravo dvostruka mjerila uništavaju društvo, jednima je dozvoljeno sve, a drugi moraju šutjeti kako bi treći mogli u miru krasti. Tražio sam istovremeno da Sudačko vijeće utvrdi i povredu Kodeksa suca Radića jer je u listu koji je bio u predstečajnom postupku komentirao moju odluku u slučaju Dalekovod i presudu kolege povodom tužbe Franka.

Vijeće tvrdi da ste neargumentirano optužili zakonodavnu vlast jer ste rekli kako su “zakoni pisani da bi netko zaradio, a građani sve to plate”. Ali zakon o predstečajnim nagodbama i lex Agrokor pisani su u Vladi!?

Lako je provjeriti moje tvrdnje. Porezna uprava objavljuje prihode odvjetnika i javnih bilježnika. A tko zarađuje na lex Agrokor, znaju i vrapci. Samo su savjetnici zaradili pola milijarde kuna. Pratim saborske rasprave, ali nisam vidio da je prihvaćen neki važan amandman na ključne zakone koji se donose u obliku kako ih predlaže Vlada.

> Preminuo odvjetnik Marijan Hanžeković vlasnik Jutarnjeg lista i Slobodne Dalmacije

Zapravo ste optuženi kao opasan šarlatan i anarhist?

Odluka vijeća ne sadrži ni rečenicu obrazloženja, već floskule. Ako nešto proglašavate senzacionalističkim, a istina to ne može biti, trebate dokazati neistine. Da podržavam ovakav Ovršni zakon i lex Agrokor, moja pravna stajališta im ne bi smetala, štoviše imao bih više medijskog prostora.

> Deutsche Welle: Korupcija uništava Hrvatsku, ali borba protiv nje ne postoji

Zamjeraju vam i komentiranje odluke o vašem izuzeću u predmetu Konzum?

Do dolaska novog predsjednika suda svi zahtjevi za izuzeće po istim osnovama bili su odbijani.

Premda niste argumentirali tvrdnju da je na tu Radićevu odluku utjecao “viši sud” i koji?

Nažalost, kad se male ruke slože sve se može, pa i u negativnom smislu. Nakon 20 godina rada u pravosuđu znam sve sudionike ove akcije, pa i da se bez prethodnog dogovora pitanje povrede kodeksa ne bi ni pokretalo. Po zahtjevu Radića utvrđeno je da sam povrijedio Kodeks, a po mom protuzahtjevu isto vijeće odbilo je odlučivati.

> Zvonimir Despot: Građani su u Hrvatskoj postali ljudi drugoga reda

Nejasno je zašto su na vaše čuđenje što ne mogu pronaći Todorića zaključili da ste nestručno govorili o pravosuđu. Pa to se odnosilo na MUP i SOA-u!?

Kao građanin i domoljub sudačku dužnost smatram obvezom da uz rad na predmetima, učinim sve što mogu da Hrvatska postane pravna država, da svi građani imaju jednaka prava i obveze te da se svi skrbimo za potrebite. Građani Hrvatske i naši preci omogućili su mi besplatno obrazovanje, zdravstvenu skrb, radno mjesto, obiteljsku sigurnost i osjećam moralnu obvezu učiniti sve što mogu da zakoni budu u interesu građana. Zakonima se određuje je li društvo bogato ili siromašno, pravedno ili nepravedno, imamo li razvijeno gospodarstvo ili se po uzoru na siromašne afričke države okrećemo isključivo turizmu u kojem sav profit odlazi u inozemstvo. O uspješnosti našeg pravnog sustava najbolje govori broj osuđenih za tešku korupciju – veleizdaju u pretvorbenim i ostalim postupcima. Krivnja je na svima nama jer se nonšalantno odnosimo prema milijardama kuna koje nestaju pred našim očima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list