Suđenje Boljkovcu – prva presuda za partizanski zločin

Sutrašnja presuda za partizanski zločin nad civilima s područja Duge Rese 94-godišnjem Josipu Boljkovcu, bit će, po riječima njegova odvjetnika, prva presuda izrečena pripadniku antifašističkih snaga iz Drugog svjetskog rata u cijeloj Europi.

Boljkovčev odvjetnik Anto Nobilo ističe da je ovo ne samo prva presuda partizanima u Hrvatskoj već i antifašistima u Europi, jer se načelo reteroaktivnosti, prema kojemu kazneni zakoni ne mogu vrijediti unatrag, kršilo jedino pred međunarodnim sudovima u Nuernbergu i Tokiju nakon Drugog svjetskog rata.

“To je bili jedini slučajevi kada su kazneni zakoni vrijedili unatrag, jer ih drugačije nisu mogli osuditi, no Londonski sporazum o Međunarodnom vojnom tribunalu koji je iznjedrio Nernberg i utvrdio retroaktivnost odnosio se samo na suđenje silama osovine. Takav je imao naslov i tako je bio orijentiran”, kazao je Nobilo.

Podsjetio je i da državno odvjetništvo tijekom ovog postupka nije moglo utvrdilo pravni kontinuitet, odnosno identificirati koji je zakon bio na snazi u vrijeme zločina pa se pozivao na Hašku konvencija koja propisuje ponašanje okupatorskih vojnika. No, Nobilo smatra da je to pravni skandal jer se partizanske snage ne može kvalificirati kao okupatore NDH.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo Boljkovca tereti da je od 7. svibnja do sredine lipnja 1945., protivno propisima međunarodnoga ratnog prava, zapovjedio uhićenje i dovođenje u zatvor većeg broja civila s područja Duge Rese i okolnih mjesta pod optužbom da su surađivali s ustaškim vlastima.

Uhićenici, šest poznatih i četrnaest nepoznatih osoba, nekoliko su dana navodno ispitivani, a zatim je, tvrdi tužiteljstvo, po Boljkovčevoj zapovijedi, njemu podređena 3. četa 1. hrvatske brigade KNOJ-a zatočenike odvela, ubila i zakopala na predjelu zvanom Vidanka Curak. U optužnici stoji i da je jedan muškarac koji se usprotivio odvođenju ubijen iz vatrenog oružja kod željezničke pruge u Dugoj Resi.

Boljkovac je uhićen početkom studenoga 2011., a iako je odbacio sve optužbe, uz pokretanje istrage, određen mu je pritvor. Nekoliko tjedana poslije Ustavni sud ukinuo je odluku o pokretanju istrage jer ju je, po odredbama starog zakona, vodio istražni sudac umjesto državnog odvjetništva.

Nova je istraga krajem siječnja 2012. pokrenuta po novom Zakonu o kaznenom postupku. Nakon podizanja optužnice Boljkovac je rekao da se njegovim slučajem skreće pozornost s dnevne politike, a ponovio je i kako nema pojma o zločinima jer karlovačka Ozna nije bila mjerodavna za ta pitanja, nego su o likvidacijama odlučivala okružna tijela.

U Hrvatskoj je zbog partizanskih zločina prijavljeno 30-ak osoba, no kako je većina osumnjičenika umrla ili je nedostupna, postupci su u najvećem broju slučajeva odbijeni, prekinuti ili su u mirovanju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/narod.hr
Photo: fah