Suđenje Boljkovcu nezakonito s nizom proceduralnih grešaka, očekuje odbijajuću presudu

Odvjetnik Željko Olujić suđenje Josipu Boljkovcu vidi kao tzv. pokazno suđenje, gdje su se dobivali politički bodovi Kukuriku kolacije jer je po međunarodnim konvencijama i hrvatskom kaznenom zakonu to suđenje nezakonito s nizom proceduralnih grešaka. Po njemu je za očekivati kako će Županijski sud u Zagrebu sutra za kada je zakazano donošenje presude ispraviti tu katastrofalnu grešku i donijeti odbijajuću presudu, što ne znači da on nije kriv za ona djela koja mu se stavljaju na teret već nemogućnost suđenja.

„To ne znači  da ga se oslobodi po osnovi da Boljkovac nije počinio kazneno djelo već da zbog proceduralnih smetnji donese odbijajuću presudu – to bi jedino bilo pravno važeće i u skladu s međunarodnim konvencijama i hrvatskim kaznenim zakonom“, pojasnio je Olujić za narod.hr.

Analizirajući suđenje Boljkovcu, kojeg se tereti da je u svibnju 1945. kao šef karlovačkog Odjeljenja za zaštitu naroda (OZNA) naredio uhićenja i likvidaciju 21 civila s područja Duge Rese, Olujić je naglasio kako je Statutom Međunarodnog vojnog suda u Nürnbergu predviđeno i rečeno u točki 6. da će se za ratne zločine suditi onima kojima su bili na strani sila Osovine (zemlje na strani poražene Njemačke).

„Tako je koncipiran taj sud i tako je donosio svoje presude. Međutim, postoji Međunarodna konvencija o nezastarijevanju ratnih zločina iz 1945. koju su preuzele sve demokratske zemlje Europe u svojim kaznenim zakonima, pa tako i Republika Hrvatska“, ističe Olujić.

Pojasnio je kako to praktički znači da ratni zločin nikad ne zastarijeva i uvijek mu se može suditi. Ipak, u toj konvenciji je navedeno da se ona poziva na Statut nürnberškog vojnog suda i članak 6. gdje je rečeno da se sudi samo pripadnicima sila Osovine.

Prema navedenom Olujić smatra kako je državno odvjetništvo koje je pokrenulo postupak protiv Josipa Boljkovca moralo znati za konvenciju koja je sastavni dio hrvatskog kaznenog zakonodavstva i pretpostavlja da su znali za nju. „Ako nisu znali za tu konvenciju i što u njoj piše to je još strašnije jer su praktički bili onemogućeni da pokreću postupak protiv Boljkovca“, naglasio je Olujić.

Kada je optužnica već predana sudu, Olujić kaže da je onda sud prilikom kontroliranja optužnice trebao to uočiti i odbaciti takvu optužnicu. To se nije dogodilo i krenulo je suđenje.

„Sudilo se starom čovjeku čime se, po svoj prilici, htjelo izazvati  sažaljenje prema Boljkovcu – zašto mu se sudi, a unaprijed se znalo ga se ne može suditi jer tako piše u Statutu i Međunarodnoj konvenciji“, ističe Olujić.

Pravni skandal bez presedana 

Takav postupak smatra greškom države koja ga je optužila, suda koji nije odbacio takvu optužnicu i njegove obrane koja to nije iznijela na sudu. Jer, kako kaže Olujić, da je njegov branitelj iznio tu činjenicu i da se pozvao na Statut i Međunarodnu konvenciju, sud bi morao obustaviti postupak.

Na kraju, oni su proveli taj dokazni postupak i sutra će biti izrečena presuda, ali sud u Zagrebu koji sudi Boljkovcu još ima vremena ispraviti tu katastrofalnu grešku, s obzirom da je postupak uopće vođen i donijeti odbijajuću, a ne oslobađajuću presudu.

„Ako se to ne dogodi, onda će po svemu sudeći, takvu katastrofalnu proceduralnu grešku ispraviti Vrhovni sud RH povodom žalbe“, mišljenja je Olujić.

Naglasio je kako je pravni skandal bez presedana što tijekom postupka DORH, Županijski sud u Zagrebu kao i Ante Nobilo, branitelj Josipa Boljkovca nisu istaknuli nemogućnost suđenja.

Olujić je kazao za narod.hr kako je takav čin doveo do nepotrebnog suđenja, čime se očito Boljkovca željelo prikazati kao žrtvu, da bi ga se onda oslobodilo da on nije počinio kazneno djelo. A kada bi se donijela odbijajuća presuda, to ne znači da on nije kriv za ona djela koja mu se stavljaju na teret već nemogućnost suđenja.

„Međunaronda konvencija jača je od unutarnjeg prava i svakako je ugrađena u kazneni sud Hrvatske i mora se poštovati“, zaključio je Olujić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/Narod.hr