Sukob interesa: Zoran Milanović izvukao se s opomenom?

Foto: Fah

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na današnjoj je sjednici predložilo da se bivšem zastupniku SDP-a Zoranu Milanoviću da opomena u slučaju u kojem je obnašao dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru i direktora konzultantske tvrtke EuroAlba Advisory (bio upisan 15 dana u sudski registar), javlja Dnevnik.hr.

Kako je riječ samo o prijedlogu, Povjerenstvo o tome tek treba glasovati.

“Ovdje nije privatni interes stavljen ispred javnog, ali se mora poštivati zakon”, poručila je predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković.

Protiv Milanovića podnesena je i anonimna prijava zbog puta u Albaniju, a Povjerenstvo je zaključilo da je iz putnih naloga vidljivo da je išao kao predsjednik SDP-a, a ne kao saborski zastupnik pa je predloženo da se postupak o sukobu interesa ne pokreće.

Nadalje, Povjerenstvo predlaže opomenu i za SDP-ovog zastupnika Peđu Grbina, koji je kao saborski zastupnik istovremeno bio i prokurist u privatnoj tvrtki. Naime, riječ je o društvu koje je zbog neaktivnosti bilo brisano iz sudskog registra 15. listopada 2014.

Što se tiče anonimne prijave Povjerenstvu protiv Orsata Miljenića (SDP) za sukob interesa, Povjerenstvo je predložilo da se ne pokreće postupak protiv tog SDP-ovog zastupnika.

U prijavi je navedeno da je Miljenić pogodovao ukidanju javnih ovršitelja, nakon što je stupio na dužnost ministra pravosuđa.

“Iz prijave ne proizlazi pogodovanje ili da je svom (bivši posao prije stupanja na dužnost) odvjetničkom uredu ili nekom drugom, pokušao ostvariti određenu korist ili da je privatni interes stavio iznad javnog”, zaključila je Orešković.

Povjerenstvo je predložilo i da se postupak ne pokreće niti protiv SDP-ovog zastupnika Miranda Mrsića.

Protiv Mrsića je zaprimljena prijava u rujnu 2016. godine, zbog privatne tvrtke supruge Miranda Mrsića i duga prema HZZO-u od 10,6 milijuna kuna.

Povjerenstvo ne misli da je on kao dužnosnik i bivši ministar rada i socijalne skrbi koristio svoju ministarsku funkciju i to trgovačko društvo stavio u privilegirani položaj i koristio ministarsku funkciju kako bi utjecao na ravnatelja HZZO-a, ne bi li se stopirali postupci naplate duga između HZZO-a i te privatne tvrtke, odnosno, postupci vezani uz rješavanje spornih pitanja.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na današnjoj sjednici ima predviđen dnevni red od 26 točaka, među kojim su predmeti vezani uz imena Zorana Milanovića, Peđe Grbina, Orsata Miljenića, Miranda Mrsića, Nine Obuljen Koržinek, Siniše Varge, Ranka Ostojića i druge, javlja Dnevnik.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr