Sutra na Odboru za Ustav referendumski zahtjev građanske inicijative ‘U ime obitelji’

U četvrtak, 6. studenoga u 10 sati održat će se sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, a na predloženom dnevnom redu, uz ostalo, bit će zahtjev građanske inicijative “U ime obitelji” za raspisivanje državnog referenduma.

“U ime obitelji” je referendumskom inicijativom “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” od 21. rujna do 5. listopada prikupljala potpise za održavanje referenduma kojim bi se izmijenilo izborno zakonodavstvo u Hrvatskoj. Njime su naglasili kako žele u Ustav unijeti više načela te tako stvoriti pravičniji izborni sustav, demokratizirati izbore, jednako kao i političke stranke. Referendumska inicijativa prikupila je i Saboru predala više od 380 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma.

U referendumskoj inicijativi “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”, stavlja se naglasak na preferencijalno glasovanje, čime bi se građanima omogućilo da odaberu do tri kandidata s liste.

Predloženo je smanjenje izbornog praga s 5 na 3 posto, uvođenje dopisnog i elektroničkog glasovanja. Predlaže se i pravilo koaliranja stranaka, prema kojem stranke na izborima nastupaju samostalno, a udružuju se tek nakon izbora, u skladu s ostvarenim izbornim rezultatom. Na strankama je da odluče žele li koalicijske dogovore sklapati prije ili nakon izbora, ali na izborima neće moći nastupati kao koalicije, već isključivo samostalno.

Naglasili su kako će promjena izbornog sustava omogućit da u Sabor ulaze ljudi koji imaju sposobnosti, a ne podobnosti, koji će biti odgovorni biračima i koji će znati zastupati interese svih nas, a ne nekih odabranih skupina.

Također, na dnevnom redu Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav nalazi se i prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izborima zastupnika u Hrvatskom saboru, predlagatelja Natalije Martinčević, zastupnice u Hrvatskom saboru, Kluba zastupnika Hrvatskih laburista – Stranke rada, kao i prijedlog Jadranke Kosor, Josip Kregar i Gvozden Flego, zastupnika u Hrvatskom saboru koji su se okupili oko GONG-ove inicijative za promjenu izbornog zakonodavstva. U toj inicijatici okupilo se 29 saborskih zastupnika.

Na istom dnevnom redu nalazi se i prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izborima zastupnika u Hrvatskom saboru Kluba zastupnika SDP-a.

Jadranka Kosor, Josip Kregar i Gvozden Flego dali su i prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom povjerenstvu kao i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe.

Razmatrat će se i inicijativa Dragutina Lesara za pokretanje postupka izmjene Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr