Sve manje stanovnika: Iz Hrvatske je prošle godine odselilo preko 39 tisuća ljudi, doselilo tek 26 tisuća

Foto: Thinkstock

Iz Hrvatske se lani odselilo 39.515 osoba, a doselilo 26.029 osoba tako da je migracijski saldo negativan –13.486, od ukupnog broja odseljenih najviše je onih u dobi od 20 do 39 godina, koji su većinom migrirali u Njemačku, priopćio je u srijedu Državni zavod za statistiku (DZS).

Lani se iz inozemstva doselilo oko 33 posto hrvatskih državljana i 67 posto stranaca, a od ukupnog broja doseljenih 40 posto osoba jest iz Bosne i Hercegovine, pokazuju podaci DZS-a. Iz Hrvatske se odselilo 92 posto hrvatskih državljana i osam posto stranaca, a najviše ih se odselilo u Njemačku, oko 55 posto, navodi DZS.

U ukupnom broju doseljenih osoba iz inozemstva udio je muškaraca oko tri četvrtine, a odseljenih oko 55 posto. U inozemstvo se odselilo najviše osoba u dobi od 20 do 39 godina, njih 45,5 posto, prenosi Večernji list.

Četvrtina doseljenih u Gradu Zagrebu

Najviši udio ukupnog broja doseljenih iz inozemstva imali su Grad Zagreb, oko 24 posto, i Splitsko-dalmatinska županija s nešto više od 11 posto osoba. No, prema ukupnom broju odseljenih opet je na prvome mjestu Zagreb iz kojeg je otišlo oko 17 posto osoba, slijede ga Osječko-baranjska županija s devet posto i Vukovarsko-srijemska županija oko osam posto.

Mjesto stanovanja unutar Hrvatske promijenile su 71.703 osobe, od kojih je najviše onih u dobi od 20 do 39 godina, a nešto viši je udio žena. Najviše osoba, oko 42 posto, selilo se između županija, zatim gradova/općina iste županije oko 38 posto, a između naselja istoga grada/općine selilo se oko 20 posto.

Od dvadeset županija i Zagreba međužupanijski pozitivan migracijski saldo imalo je šest županija i Grad Zagreb. Najviši pozitivan migracijski saldo bio je u Zagrebu, gdje je doseljeno 3413 osoba.

Negativan saldo imaju Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija

Negativan saldo imalo je četrnaest županija, s tim da je najveći bio u Vukovarsko-srijemskoj županiji s 920 osoba manje, a slijede je Brodsko-posavska i i Osječko-baranjska županija. Najviši pozitivan saldo ukupne migracije stanovništva imao je Grad Zagreb s 3242 osobe, a najviši negativan saldo imale su Osječko-baranjska županija (-3.542 osobe) i Vukovarsko-srijemska županija (-3.101 osoba).

Zbog primjene novog Zakona o prebivalištu podaci od 2013. uključuju osobe koje su napustile prebivalište u trajanju duljem od godinu dana radi privremenog odlaska izvan Hrvatske i svoj su privremeni odlazak prijavile Ministarstvu unutarnjih poslova, ističe DZS.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list