Sveučilište u Splitu: Potpisan sporazum o ustrojavanju studija vojnog pomorstva

Thinkstock

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović u petak su u vijećnici Pomorskog fakulteta u Splitu potpisali sporazum o ustrojavanju posebnog studija vojnog pomorstva na koji će se prvi naraštaj od 30 polaznika upisati u akademskoj 2018./2019. godini, a studij će trajati pet godina.

Ministar Krstičević je istaknuo kako je hrvatska pomorska zemlja te kako je zadovoljan pokretanjem studija vojnog pomorstva u Splitu.

“Ovaj program koji ćemo realizirati sa Sveučilištem u Splitu, s Pomorskim fakultetom, s Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje i Filozofskim fakultetom omogućit će da hrvatski pomorski časnik bude vrhunski obrazovan i da može kvalitetno i profesionalno služiti našoj Hrvatskoj”, istaknuo je ministar Krstičević.

Rekao je kako se za studij vojnog pomorstva u Splitu već zanimaju i susjedne zemlje koje bi na nj željele uputiti svoje kadete.

“Vjerujem da će se to i dogoditi”, dodao je Krstičević.

Kako su priopćili iz Ministarstva obrane, taj je sporazum ključan pomak prema realizaciji koncepta integriranoga studijskog programa vojnog pomorstva, koji će se temeljiti na tri smjera: vojnoj nautici, vojnom brodostrojarstvu i vojnoj elektrotehnici. “Razlog pokretanja novoga studijskog programa potreba je jedinstvenog obrazovanja pomorskih časnika za sve državne institucije koje djeluju u području pomorske sigurnosti”, stoji u priopćenju MORH-a.

Rektor splitskog Sveučilišta Anđelinović je istaknuo kako je program studija vojnog pomorstva napravljen u suradnji s Vojnim učilištem “Franjo Tuđman” u Zagrebu.

“Sveučilištu u Splitu je jako važan ovaj pomorski dio jer mi već izvodimo slične studije i u tom dijelu imamo najveće svjetske standarde”, rekao je Anđelinović i dodao da će to sveučilište biti jamac da će i novopokrenuti studij vojnog pomorstva biti na svjetskoj razini.

“Znanje i iskustvo koje je stekla naša vojska u ratovanju treba prebaciti u znanost i ta znanost treba donijeti nova istraživanja, nova radna mjesta i nove proizvode, čime pridonosimo razvoju i vojnoga i civilnoga sektora”, rekao je Anđelinović.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general zbora Mirko Šundov je rekao da će programi biti važni za Oružane snage, a još više za njihovu budućnost. Zahvalio je djelatnicima Sveučilišta na uspješnoj suradnji u programu “Kadet”.

Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović je rekao da će HRM pružiti punu potporu da se studij “odvija na najbolji mogući način pa će dobiti novu snagu i mlade ljude spremne na sve moguće izazove”.

Zamjenik zapovjednika HVU-a, brigadni general Zdravko Klanac rekao je kako vjeruje da je potpisivanje napredak prema zaokruživanju jedne velike cjeline za to učilište, koje time dobiva mnogo. “Uvjeren sam da ćemo dobiti mlade, suvremene časnike i časnice”, istaknuo je general Klanac.

Završetkom studija, kako je objašnjeno, kadeti bi stekli akademski naziv magistra vojnog pomorstva, smjer vojna nautika, vojno brodostrojarstvo ili vojna elektrotehnika, a na godinu bi se upisivalo 30 studenata – 20 studenata za potrebe MORH-a, pet za potrebe MUP-a i pet za potrebe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Kako je planirano, nastavni sadržaji izvodit će se većim dijelom u posebno opremljenim učionicama i kabinetima Vojarne sv. Nikole u Splitu, manjim dijelom u sastavnicama Sveučilišta u Splitu, a smještaj i prehrana kadeta bili bi osigurani u Vojarni sv. Nikole.

Opće kompetencije koje kadeti stječu završetkom studijskog programa „Vojno pomorstvo“ istovjetne su kao i na ostalim pomorskim fakultetima. Osim općih, kadeti dobivaju i specifične kompetencije iz djelokruga Obalne straže, MUP-a, uporabe brodskih borbenih sustava i slično, priopćili su iz ministarstva obrane.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/mš