Svi Nijemci i Austrijanci pod prijetnjom partizanskog oružja istjerani su iz svojih domova

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća ispred Spomen obilježja stradalim Nijemcima i Austrijancima poslije Drugog svjetskog rata u Krndiji, članovi Njemačke zajednice – Zemaljske udruge Podunavskih Švaba obilježili su Dan progona Nijemaca.

Predstavnici Nijemaca iz Osijeka i Đakova polaganjem vijenaca danas su još jednom odali počast svim nedužno stradalim Nijemcima, rekla je Renata Trischler, izvršna direktorica Njemačke zajednice – Zemaljske udruge Podunavskih Švaba.

Provedba zloglasne odluke Predsjedništva AVNOJ-a od 21. studenoga 1944. godine počela je na današnji dan 1945. godine u rano jutro, rekla je. Svi Nijemci i Austrijanci na ovim prostorima u roku od 15 minuta pod prijetnjom partizanskog oružja istjerani su iz svojih domova s onim što su mogli ponijeti u rukama, kazala je Trischler. Dodala je kako su otjerani u sabirne logore u Josipovcu, Krndiji i Valpovu, te da je samo u logoru u Krndiji, mjestu gdje su do tada živjeli Nijemci kao većinsko stanovništvo, od gladi, tifusa i drugih bolesti umrlo ili je ubijeno oko 1500 Nijemaca, među kojima velik broj žena i djece. O stradanju njemačkog naroda poslije Drugog svjetskog rata nije se govorilo niti smjelo govoriti sve do 1990. godine, kazala je Renata Trischler.

U znak sjećanja na Dan progona Nijemaca i Austrijanaca u mjesnoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Krndiji služena je misa zadušnica, na kojoj je svećenik Đurica Pardon podsjetio na velik doprinos Nijemaca u razvoju kulture i gospodarstva u tom i drugim mjestima. Izrazio je žaljenje što je tako velika nepravda nanijeta njemačkom narodu koji je osuđen kao žrtva kolektivne krivnje.

U tu nedavno obnovljenu crkvu danas je nakon 70 godina vraćen kip svetog Antuna koji je, poput nekadašnjeg njemačkog stanovništva tog sela pokraj Đakova, završio u progonstvu. Iz Krndije je kip prenesen u susjedne Punitovce, a nedavno u Čepin pokraj Osijeka, odakle je danas, na dan prisjećanja na progon njemačkog življa, Folksdojčera, a koji se obilježava 11. svibnja, vraćen kući.

Kip sv. Antuna prvi je prognanik iz Krndije koji se nakon 70 godina vratio u nju, rekao je Vilim Haas, predsjednik đakovačkog ogranka Njemačke zajednice – Zemaljske udruge Podunavskih Švaba.

Crkva u Krndiji je obnovljena prije nekoliko godina zaslugom protjeranih Folksdojčera.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: h/narod.hr
Photo: hrastovac.net