Da nisam pročitao danas, pomislio bih da je riječ o govoru s mitinga istine iz 1989. godine

Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac svojom izjavom da se u RH sudi po nacionalističkim kriterijima uvrijedio je sve suce, ocijenio je sudac Ivan Turudić.

“Tom je izjavom uvrijedio sve hrvatske suce. Sudovi predstavljaju državu, jedan su od tri stupa države. Da nisam pročitao da to izjavljuje danas, pomislio bih da je riječ o govoru s mitinga istine iz 1989. godine. Ta izjava nema ograde, neki ili određeni suci, nego svi suci postupaju po nacionalističkim kriterijima. Svi Hrvati su zaštićeni, Srbi su progonjeni, otprilike je rekao”, objasnio je sudac Turudić.

Turudić ne misli da bi sudska profesija sad trebala tužiti Pupovca.

“Apsolutno ne! Eto, zbog toga mediji moraju biti slobodni da bi g. Pupovac mogao to reći o sudstvu i da bi mu suci mogli odgovoriti. Nevjerojatno je da se akademski građanin spusti tako nisko difamirajući cijelu profesiju iz nekih političkih interesa. Ta je izjava zapravo nacionalistička kad on optužuje suce, Hrvate, Srbe, Čehe, Mađare… za nacionalizam”, rekao je Turudić za Večernji list.

„Optužiti cijelu jednu vlast u Republici Hrvatskoj (RH) da je šovinistička, pristrana i  poticana rasnim razlozima prelazi sve do sada viđene granice folklora. Pupovca brani saborski imunitet i na potezu su tijela RH koja pokreću kazneni progon jer Pupovac poziva na pobunu“, rekao je predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Đuro Sessa u razgovoru za narod.hr komentirajući izjavu predsjednika Srpskog nacionalnog vijeća Milorada Pupovca kako hrvatski sudovi sude po nacionalističkim kriterijima.

Bivši predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Vladimir Gredelj je komentirajući za narod.hr tvrdnju Milorada Pupovca da u Hrvatskoj “sudovi sude po nacionalističkim kriterijima” rekao da tako nešto može reći samo srpski nacionalist te kako očekuje da se institucije države pobrinu za ovakve eskapade govora mržnje.

Pupovac je u reakciji na Sessinu izjavu rekao kako, nažalost, zna o čemu govori jer se slučajevima poput Kunićevog bavi preko 20 godina, bez obzira je li riječ o povratu imovine, pravu na obnovu, pravu na stambeno zbrinjavanje ili pravu na pravično suđenje u slučajevima suđenja za ratne zločine. Svih ovih godina u tim i sličnim pitanjima susretao se, kako kaže, u etničkim motiviranim suđenjima i etnički motiviranim presudama i može ih dokumentirati, kao što je dokumentirao Kunićev i svih drugih 14 slučajeva protuzakonitog terećenja vlasnika za neovlaštena ulaganja.

Pupovac je u ponedjeljak u Krnjaku održao konferenciju za novinare zbog odluke karlovačkoga Županijskog suda po kojoj će kuća Petra Kunića 12. svibnja biti stavljena na dražbu jer nije platio 1,3 milijuna kuna naknade za građevinske preinake nasljednicima Vinka Petrovića, Hrvata, prognanika, koji je nakon “Oluje” od države dobio na korištenje njegovu kuću u Krnjaku.

S obzirom na to da je sud za jučer najavio razgledavanje kuće za zainteresirane za dražbu, Pupovac je u ponedjeljak pozvao na nepoštivanje odluke suda te istaknuo: “Nećemo dozvoliti da ta dražba prođe jer sudovi sude po nacionalističkim kriterijima.”

Jučer se pred kućom se okupilo 50-ak Kunićevih prijatelja i susjeda, te lokalni političari spremni da blokiraju bilo kakav ulazak u njegov posjed, ali se na razgledavanju nije pojavio nijedan zainteresirani potencijalni kupac.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr