Thompsonov odvjetnik Karačić novinarima: ‘Okanite se više NDH, eventualna sramota pozdrava je isprana u Domovinskom ratu’

Foto: snimka zaslona

“Što se mene tiče, ta eventualna sramota iz NDH je “isprana” ako se koristi u kontekstu Domovinskog rata”, rekao je Davorin Karačić, odvjetnik Marka Perkovića Thompsona, te poznati branitelj navijača Dinama i pripadnika skupine BBB u brojnim kršenjima njihovih građanskih prava i novinarima poručio “okanite se više NDH, ova Hrvatska je sve ono što NDH nije bila“. 

Odjeknule su u javnosti riječi odvjetnika Davorina Karačića upućene novinarima okupljenim nakon što je donesena oslobađajuća presuda popularnom pjevaču, a prilično su snažno odjeknule i među prisutnim novinarima, koji nisu navikli na ovako otvoren, direktan i jasan okvir komunikacije kada se radi o temema koje su posljednjih godina nametnute hrvatskom društvu. Osobito glede pozdrava “Za dom spremni”, znakovlja HOS-a i ploča sa imenima poginulih pripadnika i junaka Domovisnkog rata iz njihovog redova, što se godinama nije uopće dovodilo u pitanje, kao ni pjesma Bojna Čavoglave.

Davorin Karačić je dokazao pred sudom u Slunju da je i Marko Perković Thompson – nevin čovjek i da njegova pjesma Bojna Čavoglave nema nikakve veze sa bilo kakvim režimima iz Drugog svjetskog rata.

Nakon što je već jednom na sudu obranio sporni pozdrav, Thompsonov odvjetnik Davorin Karačić nije krio zadovoljstvo, kazavši da je presuda onakva kakva je i trebala biti.

Izraz nije sporan, sporne mogu biti samo okolnosti koje ga okružuju, u konkretnim slučajevima nitko nije veličao NDH, fašizam, ni nedemokratske režime, sve je izrečeno u kontekstu Domovinskog rata, radi se o autorskom djelu, pjesmi koja se kao takva izvodi već 27 godina, nikoga nikada nije smetala, nema nekih daljnjih implikacija, narušavanja javnog reda i mira, mržnje”, rekao je Karačić, dodajući da izraz može biti sporan ako se iskaže u drukčijim okolnostima, ali u kontekstu Domovinskog rata to je bio poziv na mobilizaciju, bojni poklič za plašenje neprijatelja, pa taj “Za dom spremni” nema nikakve veze s onim koji veliča NDH, te se moraju posložiti i drugi sastojci da bi se radilo o remećenju javnog reda i mir, piše jutarnji.hr

Odgovarajući na novinarsko pitanje zašto se u Domovinskom ratu koristio baš taj, a ne neki drugi pozdrav, Karačić je direktno rekao novinarima da “svi dobro znamo da se taj pozdrav koristio i u NDH, ali koristila se i kuna kao moneta, prvo bijelo polje na šahovnici, kakvo se koristilo i u komunističkoj Hrvatskoj i izvodila se Lijepa naša”.

“U konkretnom slučaju, radi se o simbolici koja se ne može isključivo vezati uz nešto, “Za dom” i “Spreman” potječu iz povijesti, a najpoznatiji su po korištenju u NDH, ali za vrijeme Domovinskog rata koristili su ih branitelji, oni se nisu povezali ni s kakvim zločinima i totalitarnim režimima, koristili su to za sebe. Što se mene tiče, ta eventualna sramota iz NDH je “isprana” ako se koristi u kontekstu Domovinskog rata”, kazao je Karačić pa novinarima poručio “okanite se više NDH, ova Hrvatska je sve ono što NDH nije bila”.

Službena Thompsova stranica

Povodom ovog objašnjenja na službenom FB Marka Perkovića Thompsona pojavilo se zanimljivo pitanje:
“Je li novinar televizije N1 uspio shvatiti objašnjenje Thompsonovog odvjetnika Davorina Karačića?

Dragi fanovi, za Vaš najbolji odgovor vezano za gornje pitanje, uredništvo stranica MPT-a Vam poklanja Antologiju pjesama Marka Perkovića Thompsona.
Pravila: Dobitnik mora biti Fan stranice, Administratori ocjenjuju najbolji odgovor”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr