Tko je Branka Vierda koju je Hasanbegović raskrinkao kao političku aktivisticu?

Foto: snimka zaslona

Saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović u razgovoru za Jutarnji list, govorio je o Miloradu Pupovcu koji je usporedio Hrvatsku s NDH. Pri tom je Branku Vierdu iz Inicijative mladih za ljudska prava, organizacijom nominiranom za nagradu “Vaclav Havel” raskrinkao kao političku aktivisticu što je ona pokušavala negirati. Hasanbegović je također upozorio da “Inicijativa za ljudska prava nije skupina mladih samaritanaca i apostola, to je vrlo jasna parapolitička platforma koja ima jasne političke ciljeve”.

Hasanbegović: Partija čiji ste član (govori Branki Vierdi, op. a.) nikada nije osudila te zločine.
Vierda: Ne, nisam nikakav član, ali vi stalno širite neistine.
Hasanbegović: Vjerodostojnije bi bilo da je Inicijativa mladih za ljudska prava pokrenula promjenu imena ovog trga.

(…)

Hasanbegović: Gledajte, živimo u slobodnoj zemlji. Ja sam političar, svi smo mi ovdje, na neki način, političari. Drugi pojam koji počesto koristim je parapolitički. I ovo što smo spomenuli, Inicijativa za ljudska prava nije skupina mladih samaritanaca i apostola, to je vrlo jasna parapolitička platforma koja ima jasne političke ciljeve. Kada raščlanimo ključne aktere, a gospođica ima starije političko stranačko iskustvo od mene, ona je aktivistica jedne kvazilijeve hrvatske političke stranke. U javnom životu, prije početka bilo koje rasprave, moramo se jasno legitimirati tko smo i što smo. Nema potrebe skrivati se iza nekakvih nevladinih platformi franšiznog tipa.

Vierda traži od državnog vrha ispriku žrtvama ‘Oluje’

Vierda je u intervjuu za portal Slobodna Evropa u kontekstu zločina počinjenim tijekom velikosrpske agresije rekla:

“Naravno da se ne možemo složiti sa time da se u obrambenom ratu ne može počiniti zločin…Tražimo ispriku, ne samo za zločine počinjene za vrijeme i nakon redarstvene akcije “Oluja”, nego i za zločine počinjene u Ahmićima i Medačkom džepu…Prvi korak ka suočavanju sa prošlošću, svakako mora biti priznanje i preuzimanje odgovornosti od strane najviših dužnosnika naše države da su zločini počinjeni.”

Na konferenciji za medije održanoj u uredu Inicijative mladih za ljudska prava u Zagrebu 2018. godine iz inicijative su ukazali na “dužnost isprike preživjelima i obiteljima žrtava ratnih zločina i kršenja ljudskih prava koje su počinili pripadnici državnih institucija”.

Priručnik su predstavili Nikola Puharić i Branka Vierda te su pozvali predsjednicu Grabar-Kitarović i premijera Plenkovića da upute ispriku žrtvama zločina počinjenih za vrijeme i nakon VRO Oluja.

“Dvadeset i tri godine nakon završetka rata, niti jedan visoki državni dužnosnik/ica nije uputio iskrenu ispriku žrtvama zločina i teških kršenja ljudskih prava za koje je nedvojbeno utvrđeno da su počinjeni od strane pripadnika institucija Republike Hrvatske ili jedinica pod kontrolom RH te se odnos političara prema žrtvama pogoršava iz godine u godinu”, smatraju iz Inicijative.

Inicijativa mladih za ljudska prava svake godine iznova ima slične zahtjeve za državni vrh, stoga je zanimljivo da su korisnici institucionalnih podrška Republike Hrvatske, a financira ih Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, krovna državna institucija za dodjelu financijskih sredstava udrugama.

U izvješću o radu Nacionalne zaklade za 2017. godinu može se vidjeti kako je Inicijativi mladih za ljudska prava odobreno 163.982,00 kuna institucionalne podrške.

Sudjelovala je na na SDP-ovoj Ljetnoj školi socijaldemokracije što je vidljivo OVDJE te govorila o obrazovanju i feminizmu.

Na stranicama H-altera Branka Vierda je 2017. godine na tribini predstavljena kao “članica feminističkog kružoka FEMATIK, članica i aktivistkinja SDP-a i Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Jutarnji list