(VIDEO) Tko je Ivan Malenica – Plenkovićev novi ministar uprave?

Foto: Fah, vus.hr; Fotomontaža: Narod.hr

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je izjavio da će za novog ministra uprave predložiti Ivana Malenicu, dekana Veleučilišta u Šibeniku.

“Malenica je mlad čovjek, pravnik, koji se razumije u pitanja i teme javne uprave i svega povezanog s nadležnostima uprave”, rekao je premijer te ocijenio kako je on “odličan izbor i osvježenje”, javlja HRT:

Nakon sastanka s koalicijskim partnerima u Banskim dvorima najavio je da će se u sljedećim danima obavljati konzultacije i u vezi drugih mjesta u vladi, te da će uslijediti izglasavanje povjerenja Malenici i drugima.

Malenica je za dekan Veleučilišta u Šibeniku izabran 2017. godine nakon što se jedini prijavio na natječaj.

Ivan Malenica rođen je 21. srpnja 1985. u Šibeniku, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na pravnom fakultetu u Splitu, a od 2013. student je na posljediplomskom doktorskom studiju Pravnog fakulteta u Zagrebu na smjeru Javno pravo i uprava.

Zaposlio se na Veleučilištu u Šibeniku 2009. najprije kao asistent, a potom i predavač za kolegij Upravno pravo i Upravno procesno pravo te viši predavač na istim kolegijima. Dužnost dekana Veleučilišta u Šibeniku obnaša od listopada 2017.

Na mrežnom sjedištu tog veleučilišta stoji i kako njegovi stručni interesi obuhvaćaju javnu upravu i upravno pravo.

Malenica je objavio više znanstvenih i stručnih radova u zbornicima s međunarodnom recenzijom te sudjelovao na više desetaka međunarodnih znanstveno stručnih konferencija. Koautor je udžbenika Novo hrvatsko radno pravo – ogledi iz radnog prava i pravne prakse.

Njegova obitelj rodom je iz sela Brištani, jednog od sedam sela na području Miljevaca kod Drniša.

Otac Ante bio je dugogodišnji direktor poduzeća Ceste Šibenik d.o.o. i nedavno je otišao u mirovinu dok mu je stric Frane Malenica, jedan od osnivača HNS-a u Šibeniku aktualni direktor šibenske tvrtke Vodovod i odvodnja, piše Slobodna Dalmacija.

Od 2018. godine obnaša dužnost predsjednika HDZ-ovog Odbora za upravu. Za tu ga je poziciju predložio šibensko-kninski HDZ.

Malenica je bio, inače, kandidat lokalnog šibenskog HDZ-a za državnog tajnika u Ministarstvu uprave kada je Plenković tek došao na vlast, no umjesto njega na to je mjesto zasjela Josipa Rimac nakon raspada HDZ-ove koalicije s Mostom.

Član je Savjeta za razvoj javne uprave, Ministarstvo uprave.

Postao je otac prije petnaestak dana.

Bude li potvrđen u Saboru, postat će najmlađi ministar u Plenkovićevoj Vladi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina