Tko je Saša Kugler, transrodna svećenica Evangeličke crkve gdje je vjenčan Noah Kraljević?

Saša Kugler
Montaža: Narod.hr, izvor: Fah, snimka zaslona

Nakon što je otkriveno da su transrodni vijećnik Možemo, Noah Kraljević, inače rođen kao žena i njegova partnerica Ivona, koji su uhićeni i izvedeni pred sud u Zambiji zbog sumnje na trgovinu djecom, legalno sklopili brak u Republici Hrvatskoj, otvorio se još niz drugih pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Ekskluzivno doznajemo: Trans-vijećnik Možemo iz afere Zambija sklopio vjerski brak u Evangeličkoj crkvi

Podsjetimo, nedavno smo objavili da su Noah Pintarić (nekad Dalija Pintarić) i Ivona Kraljević sklopili vjerski brak u Evangeličkoj (luteranskoj) crkvi u Hrvatskoj.

U Republici Hrvatskoj, između ostalog i zbog ustavne odredbe izglasane na referendumu, brak je jedino zajednica muškarca i žene, no u ovom slučaju, iako je spomenuta osoba rođena kao žena, ona se u službenim dokumentima navodi kao osoba muškog spola, pa je stoga i bilo zakonski moguće da sklopi brak sa ženskom osobom.

U nedavno objavljenom članku spomenuli smo i Sašu Sabol, tj. Sašu Kugler, pastoricu Evangeličke crkve u Hrvatskoj, kojoj je na čelu biskup Branko Berić. Riječ je o osobi koja je transrodna žena, tj. biološki muškarac, a aktivna je na LGBT tribinama i aktivističkim skupovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svećenica-administratorica” crkvene općine Zagreb u Evangeličkoj crkvi

Pastorica Saša Sabol unutar Evangeličke crkve u Hrvatskoj pripada crkvenoj općini Zagreb te se na službenim stranicama Evangeličke crkve u Hrvatskoj ona navodi kao „svećenica-administratorica“ crkvene općine Zagreb.

Na tim stranicama moguće je iz 2021. pronaći i videozapis naslovljen „Nedjeljna pobožnost“ za 2. nedjelju prije Korizme, koju vodi, navedeno je: Saša Kugler.

Podsjetimo, riječ je o osobi koja je niz godina radila u školskim knjižnicama u Hrvatskom zagorju, a na stranicama nekih od njih vidi se da o Saši Sabolu govore u muškom rodu, a dostupne su i fotografije Sabola kao muškarca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Čitajmo zaboravljene knjige“ naslov je vijesti o projektu koji se održao u Osnovnoj školi Belec, a na dnu vijesti stoji: „Pripremio: Saša Sabol, knjižničar“.

Školski knjižničar u osnovnoj školi

Kako se može doznati sa stranice OŠ Mače (Hrvatsko zagorje), Saša Sabol od 2004. bio je ondje školski knjižničar. U tekstu stoji:

Od 2004. godine knjižnicu vodi stručni suradnik, školski knjižničar, diplomirani bibliotekar Saša Sabol polovicu radnog vremena.“ te se navodi kako je 2014. škola, odlaskom Sabola, dobila novu knjižničarku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 2012. Saša Sabol spominje se u novinama „Glas Crkve“ koje izdaje Savez baptističkih crkava u Republici Hrvatskoj, kao osoba koja predstavlja Evangeličku crkvu. Broj donosi vijest o ulasku Saše Sabola u Hrvatsko biblijsko društvo. U izvješću o izbornoj skupštini Hrvatskog biblijskog društva stoji:

„Za novoga je predsjednika izabran Dražen Brodarić. Novi je potpredsjednik dr. Dragutin Matak, a članovi su Upravnog odbora dr. Adalbert Rebić, dr. Jure Zečević i dr. Ivan Šporčić od strane Rimokatoličke crkve, Marinko Juretić iz Srpske pravoslavne crkve, Kirko Velinski iz Makedonske pravoslavne crkve, Saša Sabol iz Evangeličke crkve, Branimir Bučanović iz Reformirane crkve, Danijel Vranešić iz Grkokatoličke crkve, Giorgio Grlj iz Baptističke crkve te dr. Vedran Đulabić iz Evanđeoske pentekostne crkve. Dr. Thomas Sibley, ravnatelj Biblijskog instituta Kristove crkve, primljen je u članstvo Hrvatskoga biblijskog društva.“

Sudjelovanje u tribini Zagreb Pridea

Već godine 2013. Saša Sabol spominje se kao „svećenica pri Evangeličkoj crkvi u Hrvatskoj“. Te godine, naime, sudjeluje u tribini u organizaciji Zagreb Pridea, koju je moderirao i Indexov Gordan Duhaček, a o kojoj je portal Libela.com napisao:

„Naslovljena “Duhovna obnova”, ova se tribina bavila odnosom religije i LGBT zajednice – kako se razlikuju religijska praksa i teorija kada je riječ o odnosu prema LGBT zajednici, zašto se Katolička Crkva u Hrvatskoj ne može pomiriti s činjenicom da LGBT osobe postoje i zaslužuju jednaka prava kao i svi drugi, postoje li gej vjernici i vjernice i kakav je njihov odnos s vjerom i Crkvom i slično. Gosti i gošće ove Roze hipnoze bili su Hrvoje Cirkvenac, glavni urednik portala Križ života, Damir Hršak, nekadašnji aktivist, današnji član stranke Hrvatski laburisti, Branka Petanjek, vjernica i članica Zagreb Pridea te Saša Sabol, svećenica pri Evangeličkoj (luteranskoj) crkvi. Tribinu uređuju Ana Brakus i Gordan Duhaček.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Luteranska crkva jedina Crkva u Hrvatskoj koja u potpunosti prihvaća LGBT zajednicu”

Također su prenijeli:

Sabol je rekla kako je Luteranska crkva jedina Crkva u Hrvatskoj koja u potpunosti prihvaća LGBT zajednicu, što se temelji na dokumentu Svjetskog luteranskog saveza. Iako nisu jako rašireni u Hrvatskoj i njihova se zajednica sastoji od malo članova i članica, naglasila je kako njihova Crkva predstavlja oazu mira i sigurnosti za sve one kršćane i kršćanke koji se žele osjećati prihvaćenima onakvima kakvi jesu. Nijedna Luteranska crkva nema pravo diskriminirati LGBT osobe jer se njihovo učenje temelji na milosti i uvjerenju da Bog sve prihvaća.“

Godine 2014. Saša Sabol je na funkciji „pastorice Evangeličke crkve“, kako je to tada naveo portal Vox Feminae, koji je donio članak i videospot podrške Zakonu o životnom partnerstvu u kojem se s afirmativnim transparentom pojavljuje i Sabol.

Videospot koji promovira donošenje „Zakona o životnom partnerstvu“ koji bi mogli sklapati istospolni parovi, donosi scene sa zagrebačkih ulica gdje poziraju ljudi s transparentima podrške toj ideji, a pojavljuju se, kako je to naveo portal Vox Feminae, i sljedeće osobe: glumice Nataša Janjić Lokas i Ana Maras, LGBT aktivistica Marina Orsag, maneken Filip Šalković, te Saša Sabol, svećenica Evangeličke luteranske crkve u Republici Hrvatskoj.

„Vrijeme je…“ – „Da poštujemo jedni druge“ – piše u transparentu koji drži pastorica Saša Sabol. U jednom od kadrova pojavljuje se evangelička crkva u Gundulićevoj ulici u Zagrebu, a nakon toga Saša Sabol s transparentom.

„Pastorica“, pa ponovno „knjižničarka“?

Godine 2017. Saša Sabol sudjeluje u tribini „Obitelj i zdravi stilovi života“ održanog u Krapini. Tom prilikom, zanimljivo, ne navodi se uopće kao „pastorica Evangeličke crkve“ već isključivo kao „knjižničarka“. Vijest o tome, kao i fotografiju, donijela je Krapina.info:

„Povodom Međunarodnog dana obitelji 15. svibnja 2017. godine, Udruga Hrvatska žena u suradnji sa Gradskom knjižnicom Krapina i Centrom za socijalnu skrb Krapina održala je edukativno predavanje na temu: „Obitelj i zdravi stilovi života“.

Na početku susreta prisutne su pozdravili knjižničarka Saša Sabol i Marija Hlebec, a u ime Grada Krapine okupljenima se obratio zamjenik gradonačelnika Branko Varjačić.

Susret je vodila dipl.soc.radnica Sandra Kos koja je podijelila sa okupljenima novosti iz Obiteljskog zakona, te im prenijela iskustva iz konkretnih primjera s kojima se susretala.“

Napisala knjigu za djecu

U veljači 2020. Saša Sabol izdaje knjigu za djecu ”Kusa Lara” o udomljavanju psa. Knjižnica Ante Kovačića u Zaprešiću na facebooku je podijelila i video gdje Saša Sabol govori o svojoj knjizi.

“Dirljiva pripovijetka o kujici (kusi) Lari koja živi na selu obrađuje vječnu temu o prijateljstvu kućnog ljubimca i vlasnika. Iz svoje pseće vizure kroz priču o svom životu, Lara djeci na vrlo životan i emotivan način dočarane teme kao što su tolerancija, međusobno povjerenje, ljubav prema životinjama i prirodi, ali i teže teme kao što su emotivni gubitak, starost… ” – napisali su na facebooku uz video.

Iste godine u listopadu, kao svećenica sudjeluje u bogoslužju povodom Dana reformacije u Osijeku, kako možemo pročitati na Informativnoj katoličkoj agenciji (IKA). Tamo se navodi:

„U slavlju su liturgijski i pjevanjem sudjelovale evangeličke svećenice: Svetlana Vojnić Feldi, Saša Kugler, Kata Tajz, Davorka Horvat, Elina Braz de Almeida i svećenik Predrag Gazibara.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.