Tko je sve u Odboru za Ustav i Poslovnik koji je za ustavne suce predložio Šeparovića, Arlovića i Selaneca?

Foto: fah

Saborski Odbor za Ustav i Poslovnik u srijedu je, bez rasprave, Hrvatskom saboru predložio da za suce Ustavnog suda izabere Miroslava Šeparovića, Matu Arlovića i Gorana Selanca, predložio ih je sa 11 glasova ‘za’ i jednim suzdržanim, onim Mostova zastupnika Roberta Podolnjaka.

Politička trgovina sa SDP-om: Plenković za ustavnog suca prihvaća kandidata koji se zalaže za izjednačavanje istospolne veze i braka?

Ovo je sastav Odbora za Ustav i Poslovnik :

Predsjednik:
Reiner, akademik Željko(HDZ)

Potpredsjednik:
Grbin, Peđa(SDP)

Članovi:
Bačić, Branko(HDZ)
Batinić, Milorad(HNS)
Bauk, Arsen(SDP)
Hajdaš Dončić, dr. sc. Siniša(SDP)
Jelkovac, Marija(HDZ)
Miličević, Davor(HDZ)
Miljenić, mr. sc. Orsat(SDP)
Opačić, Milanka(SDP)
Podolnjak, prof. dr. sc. Robert(Most)
Pupovac, prof. dr. sc. Milorad(SDSS)
Šimić, Marko(HDZ)

SDP-ov kandidat za Ustavnog suca izgubio posao na Pravnom fakultetu jer nije doktorirao na vrijeme

Ustavni sud čini trinaest sudaca. Bira ih Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom, iz redova istaknutih pravnika, sudaca, državnih odvjetnika i sveučilišnih profesora.

Dvotrećinska većina zahtjeva dogovor, točnije političku trgovinu, uglavnom dviju najvećih stranaka SDP i HDZ, a to znači i potencijalnu opasnost politizacije Ustavnog suda i udaljavanje neospornih pravnih stručnjaka potrebnih ljudskih i profesionalnih kvaliteta od mogućnosti da postanu suci Ustavnog suda.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr