Tko je Predrag Štromar – od gubitnika na izborima do potpredsjednika Vlade

Foto: fah

Predrag Štromar, trenutni vođa HNS-a, novi je ministar graditeljstva i potpredsjednik Vlade, dojučerašnji je varaždinski župan, kojega je u nedjelju na drugom krugu lokalnih izbora smijenio Radimir Čačić s osvojenih 52,68 posto glasova, dok je Štromar dobio 43,5 posto glasova birača.

Predrag Štromar sudjeluje u Zagreb Prideu: Vrijednosti HNS-a nisu se izgubile!

Rođen je 13. siječnja 1969. godine u Varaždinu gdje je 1987. godine završio i srednjoškolsko obrazovanje. 1993. godine diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a daljnje školovanje nastavlja pohađajući specijalističke edukacije iz područja računovodstva i financija, iz područja organizacije rada, odnosa s kupcima, prodaje.

Profesionalnu karijeru započeo je 1993. godine u kompaniji Prehrana d.d. kao referent financija. Od 1994. do 1995. godine bio je šef financija u Prehrani d.d., a 1995. godine prelazi na mjesto šefa financija i računovodstva. Od 1998. do 2002. godine obnaša dužnost direktora financija, računovodstva i komercijale u Prehrani d.d., nakon čega prelazi u Inu – industriju nafte d.d., u poslovni centar Varaždin na mjesto direktora. Tamo ostaje do 2005. godine kada postaje zamjenik župana Varaždinske županije. Župan Varaždinske županije postaje 2009.

Član je HNS-a od 1991. godine, a 2001. godine postaje član Predsjedništva županijske organizacije HNS Varaždinske županije. 2004. godine postaje potpredsjednik županijske organizacije HNS Varaždinske županije. Obnašao je i funkciju predsjednika Nadzornog odbora u razdoblju od 2004. – 2008. Član je i predsjedništva Hrvatske narodne stranke. Od 2012. predsjednik je Županijske organizacije HNS-a i Središnjeg odbora HNS-a.

Predrag Štromar odlikovan je od predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića odličjem Reda Danice Hrvatske s likom Blaža Lorkovića za osobite zasluge u gospodarstvu za uspješno provođenje projekta izgradnje škola po modelu Javno-privatnog partnerstva.

Nakon prošlih parlamentarnih izbora, Štromar je izjavio da vjeruje kako će HNS – iako je izborni poraz “Narodne koalicije” bio očit – ipak sudjelovati u novoj Vladi: “Iako nas na nacionalnoj razini ponovno čekaju pregovori, vjerujem da se neće ponoviti situacija kakvu smo imali u proteklih više od pola godine. Vjerujem da će HNS participirati u Vladi kako bismo mogli raditi na svemu onome za što se zalažemo, kako bismo građanima osigurali jednake šanse i što bolji životni standard”.

Štromar tvrdi: Ako se ne istražuje gradnja u Gunji, to nije dobro

Kada su ga novinari dan kasnije upitali je li ciljao na koaliciju s HDZ-om, kazao je da su ga pogrešno interpretirali.

“Uopće ne razmišljamo o koaliciji s HDZ-om”, izjavio je pak 2. lipnja, dva dana prije drugoga kruga lokalnih izbora.

“Ni ja ni središnji odbor nismo izdali naše birače. Želimo dobro Hrvatskoj, želimo ići naprijed i imati otvoreno, kvalitetno društvo u Hrvatskoj”, naglasio je Štromar nakon što su potvrdili da idu u koaliciju s HDZ-om.

Rekao je i kako ovim nije narušeno jedinstvo HNS-a, s obzirom na raskol među HNS-ovim zastupnicima.

“U naših 27 godina često smo imali ovakve situacije i često je bilo upitno jedinstvo stranke. Prije par godina smo izbacivali predsjednika stranke pa opet je stranka opstala. Opstat će i ovaj put”, poručio je Štromar.

Potvrdio je da bi željeli da Boris Jokić vodi kurikularnu reformu, kao i da je HNS-u neprihvatljivo da u parlamentarnoj većini sudjeluju nezavisni zastupnici Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović i Željko Glasnović.

Štromar: Vesna Pusić dala je zeleno svjetlo za pregovore, a sad je promijenila priču

Upitan je li riječ o političkoj trgovini, odgovorio je “Da, ako će Hrvatskoj biti bolje”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr