Tko je Spomenka Đurić – državna tajnica iz Srpskog narodnog vijeća?

Na zatvorenom dijelu sjednice 24. studenoga za državnu tajnicu u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Vlada je imenovala dipl. ing. stroj. Spomenku Đurić.

Rezultat je to političkog sporazuma vodstva Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i premijera Andreja Plenkovića o ulasku predstavnika srpske manjine u Vladu Republike Hrvatske.

Plenković i Pupovac se dogovorili – Srbima mjesta u Vladi i zapošljavanja u javnim poduzećima

Riječ je o bivšoj studentici Vojnotehničkog fakulteta, bivšoj djelatnici OESS-a i djelatnici Srpskog narodnog vijeća (SNV) kojemu je predsjednik Milorad Pupovac.

Novoizabrana državna tajnica već niz godina radi na projektima vezanim uz povlačenju sredstava iz fondova Europske unije za prostore gdje žive pripadnici srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

“Od ukupno 159.342 eura, sredstva EU iznose 149.988,95 eura ili 94,13 posto, dok SNV i lokalni partneri sufinanciraju 9.353 eura” objasnila je Spomenka Đurić kao voditeljica programa u SNV-u i voditeljica projektnih aktivnosti, ističući da se projekt “Učinkovita manjinska vijeća za veća manjinska prava” provodi na području Sisačko-moslavačke i Šibensko-kninske županije, krajem 2015. prilikom dodjele ugovora. Nositelj je projekta Srpsko narodno vijeće s partnerima – Centar za traumu i stres (RCT) iz Zagreba i Projekt građanskih prava (PGP) iz Siska.

Kao predstavnica Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva (današnje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije) bila je uključena i u pripremi projekta “Rekonstrukcija, uređenje i opremanje aerodroma Otočac“ koji je Grad Otočac 2010. kandidirao na Natječaj za dobivanje sredstava iz predpristupnih fondova.

Bivša djelatnica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), te djelatnica Srpskog narodnog vijeća već se susretala i s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem, kada je na njezin poziv održao predavanje o radu u Europskom parlamentu i dao ključne naglaske aktualnih političkih i gospodarskih zbivanja u Europskoj uniji uoči europskih izbora u svibnju 2014.

Karlovčanka Spomenka Đurić pozvala je Plenkovića kao voditeljica programa edukacije mladih Političke akademije Srpskog narodnog vijeća.

Srpsko narodno vijeće 2008. pokrenulo je Političku akademiju. Radi se o programu dodatnog obrazovanja za mlađe pripadnike srpske zajednice, kako bi ih se motiviralo i pripremilo na sudjelovanje u svim procesima na razinama lokalnih i regionalnih samouprava, te na taj način potaknuo razvoj lokalnih sredina. Program Političke akademije financiraju SNV i fond Balkan Trust for Democracy. Akademiju pohađaju budući političari i aktivisti, a predavanja im održavaju znanstvenici, aktivisti ili političari poput politologa Dejana Jovića, povjesničara Hrvoja Klasića, izvršne direktorice Centra za ženske studije Rade Borić, saborskih zastupnika Milorada Pupovca, Peđe Grbina i ostalih.

“Akademija pod nazivom Minority integration network (MINTEGNET), koju je pokrenuo SNV u suradnji s Novinarskom školom iz Novog Sada, namijenjena je obrazovanju i stručnom osposobljavanju predstavnika manjinskih zajednica na području nekadašnje Jugoslavije”, objasnila je voditeljica projekta Spomenka Đurić za portal Novosti, ističući da se dio programa izvodi zajedno s Političkom akademijom SNV-a koja se već godinama uspješno održava.

Spomenka Đurić nakon gimnazije u Karlovcu završila je Vojnotehnički fakultet u Zagrebu.

Na Vojnotehničkom fakultetu (VTF) školovali su se stručnjaci za vojnu industriju SFR Jugoslavije, inženjeri elektrotehničke, strojarske, kemijske i informatičke struke u razdoblju od 1978. do 1990. Riječ je o tada najprestižnijem tehničkom fakultetu u bivšoj Jugoslaviji na koji su se upisivali srednjoškolci iz cijele bivše države. Studente su stipendirale velike tvrtke tadašnje države kao što su: RIZ Zagreb, Zastava Kragujevac, Sloboda Čačak i druge.
Kampus se nalazio u kompleksu vojarni na Črnomercu. Bivši studenti svih generacija redovito se okupljaju na inicijativu skupine studenata iz Čačka od 1994., te se svake godine susreću u drugom gradu bivše Jugoslavije, navodi Novi list.

Spomenka Đurić imenjakinja je tajnice “otačastvenog pokreta Obraz” koja je pozivala srpske rodoljube kako bi se pomoglo skrivanje ratnom zločincu Radovanu Karadžiću. Osnivač i predsjednik tog pokreta bio je Nebojša Krstić, koji je poginuo u prometnoj nesreći 2001. godine, pod nerazjašnjenim okolnostima. U istoj nesreći poginuli su i jedan od Krstićevih najbližih prijatelja i suradnika Milan Živković, kao i tajnica Pokreta Spomenka Đurić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr