Tko je Stalni predstavnik Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima?

UN Photo/Paulo Filgueiras

Vladimir Drobnjak je od 2013. godine Stalni predstavnik Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima u New Yorku, a od ove godine Predsjedatelj Posebnog političkog i dekolonizacijskog odbora (Četvrti odbor) Opće skupštine UN. Također, od 2015. je Član savjetodavnog odbora Glavnog tajnika UN za pitanja razoružanja te supredsjedatelj Ad-hoc Radne skupine za revitalizaciju rada Opće skupštine UN.

Važno je napomenuti kako je 20. prosinca Hrvatska glasala protiv amadmana afričke grupe, koja je zatražila zaustavljanje daljnjih koraka u izboru Neovisnog stručnjaka za “seksualnu orijentaciju i rodni identitet” (SORI), prije nego se omogući više vremena za raspravu o rasponu njegovih ovlasti. Po pitanju amandmana 84 države su glasovale protiv, a 77 za. Nezavisni stručnjak izglasan je većinom glasova, a za je glasala i Republika Hrvatska.

Pročitajte kako je Hrvatska glasovala u UN-u i kako je objasnila svoj glas!

Drobnjak je rođen 5. ožujka 1956. u Zagrebu. Završio je Klasičnu gimnaziju u Zagrebu, a diplomirao je Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Govori engleski i francuski.

Od 1988. do 1992. bio je dopisnik Vjesnika i Večernjeg lista iz SAD i UN sa sjedištem u New Yorku.

Od priznanja uručeno mu je 2013. Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, 1998. Memorijalna medalja Vukovar (za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja), 1996. Spomenica domovinske zahvalnosti, 1996. Red hrvatskog trolista. Godine 1984. dobio je Zlatno pero Hrvatskoga novinarskog društva, a 1982. nagradu za Mladog novinara godine.

Drobnjak je 2014. godine bio je predsjedavajući u UN Komisije za razoružanje, također od 2014. do 2015. potpredsjednik Gospodarskog i socijalnog vijeća (ECOSOC) te potpredsjednik UN Komisije za izgradnju mira.

Od kolovoza 2013. do siječnja 2014. bio je Predsjedatelj UN Komisije za izgradnju mira, a od veljače 2012. do lipnja 2013. Šef Misije Republike Hrvatske pri Europskoj uniji u Bruxellesu, veleposlanik; od 1. do 31. srpnja 2013. Stalni predstavnik RH pri EU.

Od siječnja 2005. do veljače 2012. bio je glavni pregovarač za pregovore o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Od srpnja 2003. do veljače 2005. bio je Stalni predstavnik Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima u New Yorku

Od prosinca 2000. do lipnja 2003. bio je Šef Misije Republike Hrvatske pri Europskim zajednicama u Bruxellesu, a od 1999. do 2000. Nacionalni koordinator Republike Hrvatske za Pakt stabilnosti za jugoistočnu Europu.

Samu diplomatsku karijeru Drobnjak je počeo još i ranije, početkom devedesetih godina kad je najprije bio imenovan za zamjenika stalnog predstavnika Hrvatske pri Ujedinjenim narodima u New Yorku. Pet godina kasnije, 1997., vratio se u Zagreb gdje je preuzeo dužnost pomoćnika ministra za multilateralu u Ministarstvu vanjskih poslova. U međuvremenu je postao i nacionalni koordinator za Pakt stabilnosti za jugoistočnu Europu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr