Ministar Davor Ivo Stier: Crna Gora u NATO-u je investicija u sigurnost

Foto: fah

Sigurnost građana ključni je prioritet i ratifikacija pristupnog protokola Crne Gore za ulazak u NATO predstavlja investiciju u sigurnost u ovom dijelu Europe, ocijenio je u utorak ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier nakon sastanka s crnogorskim kolegom Aleksandrom Andrijom Pejovićem.

Stier je još jednom osudio atentat na ruskog veleposlanika u Ankari kao i napad na božićni sajam u Njemačkoj u kojemu je ubijeno 12 osoba u ponedjeljak.

Rekao je da je poslao pismo sućuti ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu i izraze solidarnosti zbog atentata na veleposlanika kao i da je poslao pismu njemačkom šefu diplomacije Frank-Walteru Steinmeieru u kojemu je izrazio solidarnost Hrvatske s Njemačkom.

“Vidimo kako je sigurnost naših građana ključan prioritet. Upravo zbog toga što brinemo o sigurnosti smatramo da moramo ojačati suradnju unutar Europe, unutar NATO saveza. Mi smo se odlučili ratificirati pristupni protokol Crne Gore za ulazak u NATO savez. To je za nas jedna važna odluka, jedna investicija u sigurnost na ovom području europskog kontinenta”, rekao je novinarima potpredsjednik vlade Stier.

Dodao je da je Hrvatska zajedno s Crnom Gorom i Albanijom odlučila formirati novu inicijativu, Jadransku trilateralu, koja će početkom 2017. službeno započeti sa skupom u Splitu.

“To je način na koji želimo ojačati našu suradnju na području sigurnosti, gospodarstva, infrastrukture kao i očuvanja okoliša Jadrana”, kazao je.

Stier je podsjetio da je na međuvladinoj konferenciji prošli tjedan u Bruxellesu Crna Gora otvorila dva poglavlja u pristupnim pregovorima s EU-om. Uvjeren je da će vrlo brzo biti otvoreno još jedno poglavlje, koje tada nije moglo biti otvoreno.

“Crna Gora doista čini jedan veliki napor u usvajanju, u primjenjivanju svih potrebnih standarda i ispunjavanju kriterija i to se mora vrednovati”, istaknuo je.

Pozdravio je europsku i euroatlantsku orijentaciju nove crnogorske vlade i rekao da će “RH i dalje podržavati sve napore kako bi Crna Gora mogla napredovati prema EU-u”.

Što se tiče otvorenih pitanja između Hrvatske i Crne Gore, iznio je zajedničku odluku i ocjenu dviju zemalja, a to je da će bolje, kvalitetnije i učinkovitije raditi na rješavanju tih pitanja kao partneri, a vrlo brzo i kao saveznici unutar NATO-a.

Ministar europskih poslova Crne Gore Pejović, koji je ujedno i glavni crnogorski pregovarač za pristupne pregovore s EU-om rekao je novinarima da je nakon formiranja nove vlade ovo njegov prvi posjet na bilateralnoj razini.

“Počinjemo u Hrvatskoj, zemlji koja nije samo naš prvi susjed i zemlja članica EU-a, nego zemlja od koje smo učinili prve korake u pregovaranju”

Podsjetio je da je od samog početka prije pet godina Crna Gora preuzela hrvatski model pregovaranja i da su joj u tome pomogli hrvatski stručnjaci kroz stotine organiziranih aktivnosti.

“Kroz taj proces ne samo da smo učili nego smo i stvorili prijateljstva i poznanstva koja će nam koristiti u narednim godinama i jednog dana kada budemo članica EU-a to će biti sigurno dobra osnova da surađujemo na novim pravnim aktima EU-a.”

“Hrvatska je uvijek bila tu uz nas…. nedavno je i ratificiran i protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u. To je vrlo važan korak i mi očekujemo da će se ovaj postupak uskoro završiti tako da ćemo u prvoj polovici iduće godine biti u prilici da u potpunosti potvrdimo Washingtonski sporazum i postanemo punopravna članica Saveza.”

Što se tiče pristupnih pregovora s EU-om, tu ima puno više posla, kazao je. “Očekujemo da ćemo imati podršku Zagreba tijekom cijelog puta.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina