Zbor istraživačkih novinara: Oreškovićeva vlada zatvorenija prema javnosti od Milanovićeve

Foto: fah

Zbor istraživačkih novinara Hrvatskog novinarskog društva (HND) u utorak je predstavio istraživanje provedeno među novinarima nacionalnih i lokalnih medija po kojem njih gotovo dvije trećine smatra da je Vlada Tihomira Oreškovića bila zatvorenija prema javnosti od prethodne Milanovićeve Vlade.

Prema tom istraživanju, provedenom od lipnja do rujna, u koje je bilo uključeno 117 novinara, čak 57,8 posto novinara ocijenilo je da je Vlada u Oreškovićevu mandatu bila zatvorenija u odnosu na prethodnu, 36,7 posto je smatra podjednako zatvorenom, dok 5,5 posto ispitanika drži da je bila otvorenija u odnosu na prethodnu.

Prema istraživanju, u zatvorenosti prema javnosti prednjačili su Ured Vlade, Ministarstvo kulture i Ministarstvo socijalne politike i mladih.

U generalnoj ocjeni otvorenosti pojedinih tijela, novinari su najbolje ocijenili Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. U ocjeni pojedinih Vladinih tijela prema različitim kategorijama postoji vidljiva konzistentnost u navođenju tijela koja su najlošije ocijenjena u različitim kategorijama – u tom smislu se najčešće pojavljuju Ured Vlade, Ministarstvo socijalne politike i mladih, Ured Predsjednice i Ministarstvo kulture.

Ispitani novinari ocijenili su da su državna tijela i dalje snažno diskriminirala novinare na temelju utjecajnosti i kritičnosti medija za koje rade te na osnovu osobnih poznanstava, osobito Ured Predsjednice i Ured Vlade.

Na predstavljanju istraživanja navedeni su i podaci da su novinari u svojim upitima najčešće tražili dostavu podataka koja su tijela dužna dati prema Zakonu o pravu na pristup informacijama (65,5 posto slučajeva), te da u čak 71 posto slučajeva odgovor nije stigao ili je bio nezadovoljavajući.

U 50 posto slučajeva novinari nisu dobili odgovor ili ga nisu dobili na vrijeme, a čak 80 posto ispitanika ocijenilo je kako je za ukupnu otvorenost vlasti prema novinarima važno da najviši državni dužnosnici redovito održavaju konferencije za medije. To se najviše očekuje od predsjednika Vlade (jednom tjedno), ministara i njihovih zamjenika (jednom tjedno ili svaka dva tjedna) te predsjednice Republike (jednom mjesečno).

Novinari su u ovom istraživanju, slično kao i onom iz 2014., iskazali relativno zadovoljstvo službama za odnose s javnošću i istakli važnost izravne komunikacije i češćeg organiziranja redovitih konferencija za medije. No, bitna je razlika u tome što je vlast Zorana Milanovića ocijenjena otvorenijom od prethodne (53 posto), dok je Oreškovićeva Vlada ocijenjena zatvorenijom od prethodne (57,8 posto).

Istraživanje je organizirao i proveo Zbor istraživačkih novinara Hrvatskog novinarskog društva, a istraživanje je provedeno metodom strukturiranog anketnog upitnika kojim su obuhvaćene osnovne dimenzije komunikacijskih odnosa državnih tijela i novinara.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina