Tko su pripadnici nacionalnih manjina koji su ušli u Sabor i koliko su dobili glasova?

Foto: fah, montaža narod.hr

U 12. izbornoj jedinici, u kojoj nacionalne manjine biraju osam zastupnika, najviše glasova srpske nacionalne manjine dobili su kandidati Srpske samostalne demokratske stranke (SDSS) Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Boris Milošević. Kod srpske nacionalne manjine ukupno je na izbore izašlo 13.565 birača.

Pripadnici nacionalnih manjina uz opće imaju i posebno biračko pravo koje im osigurava osam zajamčenih mjesta u Hrvatskom saboru. Prema službenim podacima Državnog izbornog povjerenstva, predstavnici nacionalnih manjina ulaze s vrlo malim brojem glasova u Sabor. Osim toga, pripadnici srpske nacionalne manjine imaju pravo na 3 preferencijska glasa, birači na listi nacionalne manjine za koju glasaju zaokružuju ime i prezime kandidata za kojeg žele da ih predstavlja, a u Sabor ulaze oni s najviše osvojenih glasova.

Pupovac je osvojio 10.732 glasa, Jeckov 8.375 a Boris Milošević 7.712 glasova. Uz njih, kandidati su bili Srđan Milaković (2.010 glasova), Siniša Ljubojević (1.196) i Jovica Radmanović (1.178).

Mađarsku nacionalnu manjinu u Hrvatskom saboru ponovno će zastupati kao i u posljednjem sazivu sabora Robert Jankovics(2.807) koji je bio i jedini kandidat.

Za zastupnika talijanske nacionalne manjine ponovno je izabran Furio Radin(888) koji je također bio jedini kandidat. Radin, koji je u saborske klupe prvi put ušao još daleke 1992., najdugovječniji je saborski zastupnik.

Najviše glasova češke i slovačke nacionalne manjine ponovno je, kao i na posljednjim parlamentarnim manjinama 2016., osvojio Vladimir Bilek (1.514), dok je njegov protukandidat Ivan Komak dobio 180 glasova.

Veljko Kajtazi ponovno će biti saborski zastupnik pripadnika austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske nacionalnu manjinu. On je s 3.649 glasova pobijedio ispred trojice protukandidata – Franje Horvata (673), Roberta Bosaka (301) i Bari Ahmedija (49).

Zastupnica za albansku, bošnjačku, crnogorsku, slovensku i makedonsku manjinu ponovno će biti Ermina Lekaj Prljaskaj koja je s 1.708 glasova pobijedila šestorice protukandidata – Bermina Meškića, Idrisa Sulejmanija, Armina Hodžića, Nedžada Hodžića, Mensura Ferhatovića i Habiba Tahirija.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr