Tomašević objavio video u kojem se hvali ‘uspjesima’ u prvih 100 dana vlasti i kaže da je to tek početak

Tomislav Tomašević
Foto: snimka zaslona

“Iza nas je 100 dana upravljanja Zagrebom, 100 dana prave promjene. Od prvog dana uhvatili smo se ukoštac s nagomilanim problemima – hrabro i odlučno”, započeo je samohvalu gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević. U video između ostaloga kaže “20 godina loših politika neće nestati preko noći. Ali ono što smo obećali to svaki dan i radimo – mijenjamo Zagreb u transparentniji, pravedniji i bolji grad za život svih stanovnika. Ovo možda jest samo početak, ali je početak prave promjene”.

Tomašević također nabraja uspjehe u prvih 100 dana vlasti, pa tako navodi “mjere” poput preustroja gradske uprave, neovisnu financijsku analizu i reviziju upravljanja gradskom imovinom.

“Već u prvim tjednima smanjili smo broj gradskih ureda s 27 na 16, skresali vozni park za 2/3, smanjili smo nerealne plaće pročelnika i posebnih savjetnika, poništili problematične javne nabave i suvišne troškove poput dekorativne rasvjete na mostu mladosti. Pokrenuli smo mobilne timove koji građanima pomažu ispunjavati zahtjeve za obnovu, ubrzali smo obnovu javnih zgrada i povećali prijave za fond solidarnosti 11 na 540 milijuna kuna. Raspisali smo javne natječaje za članove uprave te voditelje svih podružnica i tvrtki kćeri”, navodi Tomašević te dodaje raspisivanje natječaja za školske odbore i odluku o zakupu javnih površina.

Prva imenovanja bez natječaja iako je obećao suprotno

Podsjetimo, u prvim tjednima preuzimanja vlasti Tomašević je donio odluku o imenovanju dijela novih članova Uprave i Nadzornog odbora zagrebačkog Holdinga bez javnog natječaja, iako je izrijekom navodio odabir članova i članica uprave Holdinga (i ostalih gradskih poduzeća) kroz javne natječaje i to uz obaveznu objavu programa.

Tomašević se pravdao kako je ili mogao ostaviti staru Upravu, koja nije stavila stvari pod kontrolu zbog duga od 300 i nešto milijuna kuna, ili razriješiti staru Upravu i ostaviti Holding bez Uprave nekoliko mjeseci, koliko bi trajao javni natječaj.

Nakon kršćenja prvog predizbornog obećanja gradonačelnik je sudjelovao na homoseksualnoj povorci uz članice Možemo Radu Borić i Sandru Benčić.

Zbog imenovanja Povjerenstvo za sukob interesa otvorilo predmet

Tomaševi je zatim donio odluku o imenovanju Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak bez natječaja, pa je nova predsjednica postala Sanja Kolaček, a članovi Ivana Novoselec, Marko Turudić te Tomislav Lauc. Ivana Novoselec je izvršna direktorica udruge Akademija za politički razvoj, čiji je alumni Tomislav Tomašević. Tomislav Lauc je ravnatelj privatne Stomatološke poliklinike Apolonija, a na njihovoj reklami se pojavila Urška Raukar. Lauc se isto tako našao na listi donatora Možemo. Zbog imenovanja Lauca Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je otvoriti predmet protiv gradonačelnika.

Zaustavljena mjera roditelja odgojitelja

Od 2016. do 2020. broj Zagrepčanki i Zagrepčana koji su koristili mjeru roditelj odgojitelj povećao se s 99 na 5338. Njome su oni korisnici financijske pomoći (bruto iznos od oko 6800 kuna). Obitelji u kojima majka ili otac imaju status odgojitelja brinu se o 16,200 djece, a u 4 je godine u ovim obiteljima rođeno još 1079 djece.

Obitelji u kojima majka ili otac imaju status odgojitelja brinu se o 16,200 djece, a u 4 je godine u ovim obiteljima rođeno još 1079 djece. Mjera je ukinuta jer u Možemo tvrde kako je preskupa.

Tomašević je također donio odluku o ukidanju besplatnog parking kod zdravstvenih ustanova u gradu Zagrebu, javnoblježnička komora je komentirala slučaj Ljubice Čaklović, javne bilježnice i sestre člana Nadzornog odbora Zagrebačkog Holdinga Ratka Bajakića, koju je Tomašević angažirao radi potvrde odluka o novim članovima Uprave i Nadzornog odbora Holdinga.

Oni su za N1 kazalu da tek trebaju skupiti sva saznanja o njenom djelovanju, ali po Zakonu javnim bilježnicima nije dozvoljeno pomagati političke stranke, a ona je donirala dvije tisuće kuna.

Problemi s glomaznim otpadom

Krajem srpnja i sredinom kolovoza glomazni se otpad u Gradu Zagrebu prestao odvoziti, a bila su puna i sva reciklažna dvorišta. Problem je nastao tjedan dana nakon što su istekli ugovori s tvrtkom Ce-za-r, koja je dio C.I.O.S. grupe poduzetnika Petra Pripuza, vrijedni sto milijuna kuna za zbrinjavanje glomaznog otpada, čime je grad ostao bez deponija. Iz holdinga su tada rekli da je u tijeku reorganizacije odvoza glomaznog otpada.

“Spremni smo i nudimo novoj gradskoj upravi Zagreba da bez ikakve naknade, besplatno, privremeno skladištimo prikupljeni glomazni otpad u reciklažnom centru tvrtke Ce-za-r dok Grad Zagreb ne zaključi postupak javne nabave i odabere novog oporabitelja”, kazali su iz Pripuzove tvrtke, ali Tomašević se na taj prijedlog oglušio.

Umjesto toga gradonačelnik je isti dogovor sklopio s tvrtkom Unija Nova iako Grad za cijenu od 195.000 kuna

Ranije je Tomašević negirao da se u Gradu Zagrebu prestao odvoziti krupni otpad, a zatim drugom prilikom priznao problem rekavši da je u tijeku natječaj. Onda je taj natječaj poništio, pa kazao da je već raspisan natječaj za drobilice koje će biti kupljene europskim novcem, no dok on ne bude gotov Zagreb će unajmiti drobilicu. Na kraju je krizu oko neodvoženja glomaznog otpada odlučio riješiti na način da ga “privremeno” smjesti u Sesvetski Kraljevec.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr