Tomašević predstavio Zeleno-lijevu koaliciju: Možemo!, Zagreb je naš!, Nova ljevica, Zelena alternativa – ORaH i Za Grad

Zagreb, 20.04.2021 - Predstavljena Koalicija stranaka Zagreb je naš!, Možemo!, Nova ljevica i Zelena alternativa - ORaH. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević (Možemo, Zagreb je naš) predstavio je u utorak Zeleno-lijevu koaliciju stranaka: Možemo!, Zagreb je naš!, Nova ljevica, Zelena alternativa – ORaH i Za Grad koje će zajedno izaći na lokalne izbore u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovo je nastavak suradnje koju smo počeli za lokalne izbore 2017. Prema svim anketama, sada smo prva politička opcija u Zagrebu, a na nacionalnoj razini treća”, rekao je Tomašević na konferenciji za novinare.

“Polako, ali sigurno mijenjamo politički krajolik i u političkom životu zastupamo vrijednosti ekološke održivosti, socijalne pravde i demokratizacije društva”, dodao je.

Prioritetna područja na koja će se fokusirati, pobijede li na izborima, su: povećanje recikliranja i kompostiranja otpada, zatvaranje odlagališta Jakuševec do kraja prvog mandata, proširenje i unaprjeđenje mreže vodoopskrbe, vodovodne mreže, kao i mreže oborinske i druge odvodnje, brži i kvalitetniji javni prijevoz te razvoj biciklističke infrastrukture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode cjelovitu i zelenu postpotresnu obnovu u kojoj bi Gradska uprava pomagala građanima, moderne škole i vrtići opskrbljeni lokalno proizvedenom hranom te odgovarajuća skrb za starije i zdravstvena zaštita koja je dostupna u svim kvartovima.

Ivana Kekin ispred Nove ljevice ustvrdila je kako je u programu osobito naglašena briga za socijalne politike pa će Zagrebu omogućiti jednak pristup obrazovanju, socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, stanovanju te kulturi svim sugrađanima.

>14 činjenica o Tomaševićevoj udruzi Institut za političku ekologiju koju je Hasanbegović spomenuo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako se, između ostalog, planira proširenje mreže javnih gradskih domova za starije i uvođenje novih modela skrbi poput usluge pomoći u kući, provođenje projekata međugeneracijske solidarnosti poput interakcija domova za starije i vrtića te uključivanje studentske populacije u brigu za starije, a sustav socijalne skrbi fokus će imati i na djeci.

Zorislav Antun Petrović ispred ORaH-a izrazio je zadovoljstvo da će “kao najzelenija stranka u Hrvatskoj biti dio koalicije s dosad najzelenijim programom koji će život u Zagrebu učiniti i boljim i zdravijim”.

Iz programa je istaknuo uvođenje transparentnosti u rad svih tijela javne vlasti i poduzeća, energetsku tranziciju i “solariziranje” krovova javnih i privatnih zgrada te ozelenjivanje javnih površina gdje će svaki kvart imati uređeni park i zone za rekreaciju, a obećali su povećati i broj stabala u Zagrebu za bar 20 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Građanski odgoj i obrazovanje u sve škole”

Možemo kani uvesti izvannastavnu aktivnost Odgoja i obrazovanja za aktivno građanstvo u sve osnovne škole od 5. do 8. razreda i u sve razrede srednje škole u Gradu Zagrebu.

“Uvest ćemo izvannastavnu aktivnost Odgoj i obrazovanje za aktivno građanstvo u osnovne i srednje škole, s ciljem pripreme učenika za preuzimanje svjesne, odgovorne i aktivne uloge u društvu te brige za javno dobro, osjetljivost na probleme u zajednici, solidarnost i spremnost na osobni doprinos u rješavanju problema zajednice”, stoji između ostaloga u programu na njihovim stranicama.

“Također ćemo osigurati potpore za projekte kojima se stvaraju novi nastavni sadržaji vezani uz obrazovanje za aktivno građanstvo, u čijem osmišljavanju i provedbi zajedno sudjeluju škole, organizacije civilnog društva, znanstvene i znanstveno-nastavne institucije, socijalna poduzeća, obrti, zadruge i sindikati”, stoji u programu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

LGBT aktivizam prisutan čak i u planiranju prostornog razvoja grada

Posebnu pozornost u njihovom programu dana je i sektoru “Rodne i LGBTIQ+ jednakost”. U programu ističu kako su “rodnom diskriminacijom i rodno uvjetovanim nasiljem (što uključuje i homofobiju, bifobiju, interfobiju i transfobiju), pogođene LGBTIQ+ osobe”, a Zagreb potom predstavljaju kao nesiguran grad.

Zalažu se i za pobačaj i ističu kako će “osigurati obavljanje dostupnog i sigurnog pobačaja u bolnicama u vlasništvu Grada te pristup medikamentoznom prekidu trudnoće.”

Pozornost će staviti i na “osnaživanje organizacija i zajednica koje se bave pitanjima rodne i LGBTIQ+ ravnopravnosti u Zagrebu“, a pružili bi i “gradske prostore za neprofitne organizacije koje se bave ljudskim i radničkim pravima te pravima žena i LGBTIQ+ osoba“.

“Naročito ćemo voditi računa o uključivanju kriterija rodne ravnopravnosti u Razvojnu strategiju Grada Zagreba. U skladu s prioritetima postojećeg Akcijskog plana Grada Zagreba za provedbu Europske povelje za ravnopravnost žena i muškaraca, provodit ćemo analizu programa izgradnje parkova, pješačkih i biciklističkih staza, javnog prijevoza i izgradnje javne rasvjete kako bi bolje odgovorili na specifične potrebe žena, djece i osoba starije životne dobi te kako bi jamčili veću sigurnost ženama i LGBTIQ+ osobama”, stoji u programu Možemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.