Mišetić objasnio zašto je Vučić odbio odgovoriti je li u Jasenovcu bio genocid

Luka Mišetić
Foto: Snimka zaslona, HRT

U Jasenovcu je u četvrtak odana počast žrtvama kod Spomen-obilježja Kameni cvijet, te su tome prisustvovala dva odvojena izaslanstva, jedno predvođena predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem, a drugo premijerom Andrejem Plenkovićem. Jasenovac, koncentracijski logor za vrijeme NDH, često je predmetom prijepora glede broja žrtava između 1941. i 1945. godine.

Iz srpskih krugova govorilo se tako i o brojci od 700.000 žrtava, a današnje službene navode oko 80.000 žrtava. Neki političari, ali i povjesničari tvrde da se ta brojka penje i do 100.000 dok drugi smatraju da je popis jasenovačkih žrtava duboko kompromitiran do mjere da ne postoji nikakva vjerojatnost da je on istinit.

I dok su hrvatski predsjednici poput Stipe Mesića i Ive Josipovića smatrali da se u Jasenovcu dogodio genocid, predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak je to odbio utvrditi. Nova.rs donosi kako je Vučić dva puta izbjegao odgovoriti o genocidu u Jasenovcu, što je komentirao ugledni odvjetnik Luka Mišetić.

“Vučić je odbio odgovoriti je li Jasenovac genocid jer je bio svjestan zamke koju mu je Hadžifejzović postavljao: ako je Jasenovac genocid, onda je to i Srebrenica. Ako Srebrenica nije genocid, onda nije ni Jasenovac. Stoga je tri puta izbjegavao pitanje”, istaknuo je Mišetić na Twitteru.

Vučić je na pitanje o genocidu u Jasenovcu izrazio svoje mišljenje:

„Ja mislim da je Jasenovac bio logor za zatiranje ljudi, logor koji je trajao nekoliko godina, da je to bila politika pripremana kroz izjave njihovih ministara, svih mogućih koji su željeli jednu trećinu Srba protjerati, jednu trećinu pobiti, a jednu trećinu pokatoličiti.

>Nikola Banić i M. Koić: Jasenovac +++ za povijesno nepismene

>Nikola Banić i M. Koić: Plenković na pogrebu dječje jasenovačke žrtve

Jasno vam je šta ja mislim privatno, ali kao predsjednik države imam mnogo veću odgovornost i moram voditi računa o interesima cijele regije i moje zemlje”, kazao je Vučić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr