Tomaševićev program: Rodna i LGBT ‘jednakost’, pobačaj, sudjelovanje u homoseksualnim povorkama…

Foto: Fah/Snimka zaslona (Fotomontaža: Narod.hr)

Predstavnici koalicije Možemo! i Zagreb je naš! predstavili su izborni program za Zagreb, a jedna od stvari kojoj pridaju posebnu pozornost u programu nazvana je “Rodna i LGBTIQ+ jednakost”, čemu su posvetili poseban dio na svojoj internetskoj stranici.

“U svibnju ove godine očekuju nas lokalni izbori na kojima imamo priliku iz temelja promijeniti način upravljanja Zagrebom i njegovim kvartovima.”, napisali su na službenoj stranici platforme.

“To je grad koji svoje srce i centar i ne nalazi samo u staroj, povijesnoj jezgri, već u svakoj od njegovih 17 četvrti”, rekao je povodom predstavljanja programa koalicije stranaka Možemo! i Zagreb je naš! kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević.

Uz Tomaševića, program su predstavili i Danijela Dolenec, koordinatorica programa Zagreb je naš! / Možemo!, Tomislav Medak, koordinator izbornog programa za Zagreb i Marina Ivandić, koordinatorica kvartovskih grupa Zagreb je naš!.

Glavne odrednice programa – pobačaj, homoseksualna povorka…

U programu ističu kako su “rodnom diskriminacijom i rodno uvjetovanim nasiljem (što uključuje i homofobiju, bifobiju, interfobiju i transfobiju), pogođene LGBTIQ+ osobe”, a Zagreb potom predstavljaju kao nesiguran grad.

“One (LGBT osobe op.a.) su sustavno gurane na margine društva te se nad njima učestalo vrši diskriminacija i nasilje, što pokazuju i europska i nacionalna istraživanja. Naime čak 64 % ispitanih doživjelo je neku vrstu nasilja na osnovi seksualne orijentacije, rodnog identiteta, rodnog izražavanja i/ili spolnih karakteristika, dok se na razini EU-a Hrvatska nalazi na visokom mjestu u gotovo svim kategorijama koje mjere homofobiju, transfobiju i bifobiju u društvu. Istraživanje raspoloženja građana i građanki EU-a prema pravima LGBTIQ+ osoba provedeno 2015. i 2019. godine pokazuje da je Hrvatska jedna od rijetkih država članica EU-a koja bilježi pad prihvaćenosti LGBTIQ+ osoba.

Zalažu se i za pobačaj i ističu kako će “osigurati obavljanje dostupnog i sigurnog pobačaja u bolnicama u vlasništvu Grada te pristup medikamentoznom prekidu trudnoće.”

Pozornost će staviti i na “osnaživanje organizacija i zajednica koje se bave pitanjima rodne i LGBTIQ+ ravnopravnosti u Zagrebu“.

Pružili bi i “gradske prostore za neprofitne organizacije koje se bave ljudskim i radničkim pravima te pravima žena i LGBTIQ+ osoba“.

Potom daju neke smjernice i obrazloženja koja prenosimo u cijelosti:

“S obzirom na rodno uvjetovano nasilje prema ženama i LGBTIQ+ osobama:

  • Osigurat ćemo dovoljan broj mjesta u ženskim skloništima za žrtve rodno uvjetovanog nasilja, u skladu s preporukama Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.
  • Osigurat ćemo dugoročno i stabilno financiranje specijaliziranih organizacija civilnog društva koje provode nezavisne usluge za podršku žrtvama rodno uvjetovanog nasilja: SOS linije, savjetovališta i skloništa za žene.
  • Osigurat ćemo skloništa za LGBTIQ+ žrtve rodno uvjetovanog nasilja;
  • Temeljem analize izradit ćemo dodatne kriterije za dodjelu stanova u vlasništvu Grada Zagreba žrtvama rodno uvjetovanog nasilja.
  • U suradnji s organizacijama civilnog društva iz područja ženskih i LGBTIQ+ prava, osigurat ćemo redovito i dugoročno obrazovanje za stručnjakinje i stručnjake iz područja zdravstva, socijalne skrbi, pravosuđa i obrazovanja koji su u kontaktu s žrtvama rodno uvjetovanog nasilja.
  • U suradnji s PU zagrebačkom, osigurat ćemo učinkovit odgovor policije na bilo koji oblik zločina iz mržnje ili rodno uvjetovanog nasilja.
  • U Građanski odgoj uvest ćemo afirmativan sadržaj vezan uz rodnu ravnopravnost, odnosno uz prava žena i LGBTIQ+ osoba.
  • Redovito ćemo pratiti i objavljivati relevantne statističke podatake o rodno uvjetovanom nasilju u gradu Zagrebu.

Kako bi se zaštitio i unaprijedio prava žena i LGBTIQ+ osoba, osim rodno ravnopravnih politika, Grad mora osigurati poticaje kroz resurse za samoorganizaciju i djelovanje formalnih i neformalnih organizacija koje svoj rad temelje na rodnoj ravnopravnosti, odnosno pravima svih žena i LGBTIQ+ osoba. Stoga ćemo raditi na sljedećim prioritetima:

   • Podržavat ćemo i biti otvoreni za suradnju sa svim akterima koji promiču i štite ljudska, radnička i rodna prava i dostojanstvo.
   • Kao predstavnici i predstavnice Grada sudjelovat ćemo u Povorkama ponosa LGBTIQ+ osoba i obitelji, kao i u marševima i akcijama povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena.
   • Transparentnim natječajima i bodovanjem osigurat ćemo dostupne i priuštive gradske prostore za neprofitne organizacije koje se bave ljudskim i radničkim pravima te pravima  žena i LGBTIQ+ osoba.
   • Gradske kulturne ustanove poput centara za kulturu i knjižnica učinit ćemo inkluzivnima, poticati ih da osiguravaju sadržaje o ženskoj i LGBTIQ+ ravnopravnosti, vidljivosti i emancipacije te ih učiniti otvorenima i dostupnima za rad i djelovanje LGBTIQ+ i feminističkih organizacija.”

Platforma Možemo na parlamentarnim izborima

Platforma Možemo na parlamentarnim izborima održanima 2020. godine osvojila je ukupno 7 mandata, odnosno nešto više od 150 000 glasova. U Saboru su ušli:

I. izborna jedinica – 3 mandata
Tomislav Tomašević (Možemo!), Sanda Benčić (Možemo!), Damir Bakić (Možemo!)

II. izborna jedinica – 1 mandat
Vilim Matula (Možemo!)

VI. izborna jedinca – 1 mandat
Bojan Glavašević (nezavisni, ušao kao 14. na listi zahvaljujući preferencijalnim glasovima)

VII. izborna jedinica – 1 mandat
Rada Borić (Nova ljevica)

VII. izborna jedinica – 1 mandat
Katarina Peović (Radnička fronta)

Povezanost platforme Možemo i Jelene Veljače

“Neka se zna da grupacija Možemo, direktno i indirektno zadaje smjer kretanja Vladi HDZ-a i njihovih koalicijskih partnera, što potvrđuju na svojim konferencijama.”, istaknuo je u nedavnom razgovoru za Narod.hr  dr. sc. Igor Peternel, predstojnik Ureda potpredsjednika Hrvatskoga sabora Miroslava Škore i predsjednik Odbora za ljudska prava Domovinskog pokreta koji je govorio o povezanosti nevladinog sektora, lijevo-liberalnih udruga i politike.

Naime, među osnivačima zaklade Solidarna su Tomislav Tomašević, Sandra Benčić, Vili Matula, Sanja Sarnavka, Marina Škrabalo, gotovo svi danas politički aktivni u spomenutoj platformi, dok među neke od organizacija zakladnika spada Centar za mirovne studije, Dokumenta- Centar za suočavanje s prošlošću i GONG. Popis osnivača Zaklade za ljudska prava i solidarnost – Solidarna javno je dostupan i može se provjeriti OVDJE.  Zaklada Solidarna s inicijativom Jelene Veljače osnovala je fond “Spasi me” na čije je prikupljanje donacija uz pjevačicu Severinu došao i premijer Andrej Plenković.

> Peternel za Narod.hr: ‘Ljevica ovaj tragični slučaj pretvara u političku platformu za torbarenje ideologijom’

Za Peternela je posebno problematičan sastanak Veljače, koja je kao javna osoba koristila svoj profil na društvenoj mreži kako bi vrijeđala radnike u sustavu socijalne skrbi, i resornog Plenkovićevog ministra Aladrovića.

“Podržavajući Jelenu Veljaču, podržavate Možemo. Podržavajući Možemo, dobivate Jelenu Veljaču. Drugim riječima, primajući već drugi put Jelenu Veljaču i pregovarajući s njom, ministar, odnosno članovi Vlade, partnerski primaju i Možemo te s njima zajednički usuglašavaju ideološku politiku svog ministarstva u sferi socijale i obitelji. Neka se zna da grupacija Možemo, direktno i indirektno zadaje smjer kretanja Vladi HDZ-a i njihovih koalicijski partnera, što potvrđuju na svojim konferencijama.”, ocijenio je Peternel.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.