Tomaševićeva ravnateljica dijeli otkaze na KB-u Sv. Duh, a znala je za problem s leševima

leševima sud
Foto: fah, iStock, Montaža: Narod.hr

Ravnateljica Kliničke bolnice “Sveti Duh” prof. dr. sc. Ana-Maria Šimundić uputila je otkaz pročelniku Zavoda za patologiju i citologiju Fabijanu Kneževiću te pomoćniku glavnog obducenta Ivanu Merzaku zbog snimki koje prikazuju tijela preminulih na podu patologije. Iz Uprave su priopćili da su otkazi uručeni zbog “nepoštivanja Pravilnika koji su se evidentno povremeno događali” te da Uprava o tome nije ništa znala. Međutim, sada je u javnost izašao dokument koji dokazuje da je ravnateljica Šimundić o problemu nedostatka mjesta za leševe obaviještena još prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su u javnost izašle snimke leševa preminulih pacijenata na podu mrtvačnice Zavoda za patologiju, pokrenuta je istraga. Uprava je sada priopćila da je “istraga Povjerenstva za unutarnji nadzor Bolnice ukazala je na nesukladnost u izjavama odgovornih osoba – pročelnika Zavoda za patologiju i citologiju te pomoćnika glavnog obducenta, koji su prvotno izjavili da se ‘Pravilnik o postupku s umirućim i umrlim bolesnicima te o postupku obdukcije’ poštivao, a potom da se tijekom unatrag više od dva desetljeća ‘znalo događati da broj pokojnika premaši kapacitet mrtvačnice te da se pokojnici u nedostatku raspoloživih mjesta nažalost polažu na pod'”. Stoga je Ravnateljica Šimundić donijela Odluku o razrješenju Pročelnika Zavoda s dužnosti te Odluku o pokretanju procedure izvanrednog otkaza ugovora o radu za Pročelnika Zavoda i pomoćnika obducenta.

Dokument iz srpnja 2022. upućen ravnateljici

No, iako je ravnateljica Šimundić tvrdila kako nije znala za problem s leševima, Jutarnji list sada je objavio dokument iz 28. srpnja 2022. na kojem je urudžbeni broj dopisa koji je na ruke stigao ravnateljici Ana-Mariji Šimundić, a koji potpisuju upravo smijenjeni Knežević i glavna tehničarka Zavoda Đurđica Svetić Kraljić. Dokument je naslovljen s “HITNO rješavanje problema u mrtvačnici i obdukcijskoj sali Zavoda za patologiju i citologiju K.B. Sveti Duh”, a u njemu piše:

Zbog činjenice da tri tijela pokojnika nitko nije preuzeo, događa se da nema dovoljno mjesta u rashladnim komorama za pokojnike, pogotovo nakon vikenda, te novopridošla mrtva tijela leže na kolicima i na podu mrtvačnice, što nije u skladu s etičkim i epidemiološko-higijenskim pravilnicima o postupanju s umrlim osobama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz toga proizlazi da je Šimundić ipak morala znati za ovaj problem, jer su upravo na temelju “Pravilnika o postupku s umirućim i umrlim bolesnicima te o postupku obdukcije” na osnovu kojeg je zaposlenicima dala otkaz, oni inzistirali još prije gotovo godinu dana.

Možda će vas zanimati

Obducent s KB Sveti Duh dobio otkaz pa progovorio o kaosu u toj bolnici: Tijela su često bila na podu

Pravilnik i pijetet prema mrtvima povrijeđen je jer nije bilo mjesta u rashladnoj komori pa su se pokojnici morali stavljati na pod mrtvačnice, kaže bivši zaposlenik KB Sveti Duh

Otpušteni pomoćnik obducenta progovorio o problemu

Osim toga, ranije u četvrtak, Jutarnji list je došao u posjed pisma koje je otpušteni pomoćnik obducenta Ivan Merzak poslao u Ministarstvo zdravstva. U dopisu tako stoji: “Pravilnik i pijetet prema mrtvima povrijeđen je jer nije bilo mjesta u rashladnoj komori pa su se pokojnici morali stavljati na pod mrtvačnice. Zbog nedovoljnog kapaciteta rashladne komore nema drugog rješenja. Ja, pomoćnik obducenta, nekoliko sam puta zatekao takvo stanje i rješavalo se čim je bilo uvjeta za to”.

Također, navodi da mu je ravnateljica otkaz obrazložila riječima da je povrijedio pravilnik o postupanju umirućih i umrlih bolesnika i postupku obdukcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otpušteni pomoćnik obducenta kaže i da je za Covida-19 bilo dana kad bi bilo i deset pokojnika u crnim vrećama na podu, ali da nitko iz Uprave, uključujući samu ravnateljicu, nije došao ili se raspitao gdje leže svi ti pokojnici.

>Tomašević o leševima na Sv. Duhu: Moguće da ih je netko podmetnuo da napakosti ravnateljici zbog pobačaja
>Tomašević odjednom ne želi komentirati Sv. Duh dok inspekcija ne završi posao

“Htio bih skrenuti pozornost na to što se događa u bolnici. Naime, 25 godina radim na istom radnom mjestu i ovakav bezobrazluk nisam doživio ni od jednog ravnatelja bolnice. Otišlo je više od 200 djelatnika otkad imamo novu ravnateljicu”, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, prije otprilike tri tjedna objavljena je snimka koja prikazuje tijela preminulih ostavljena na podu patologije. Iz Grada Zagreba, koji je osnivač bolnice, tada su rekli da je priča namještena kako bi se naštetilo ravnateljici.

”Zvuči nevjerojatno i morbidno, ali moguće je iz perspektive konteksta, a kontekst je sljedeći, da je ravnateljica Svetog Duha stupila na dužnost prije nešto više od godinu dana i da je Sveti duh bila jedina bolnica u Zagrebu u kojoj žene nisu mogle ostvariti pravo na pobačaj”, kazao je Tomislav Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.