Tonči Tadić: Komunizam je bio loš i zato je propao

Gostovanjem Tončija Tadića, nuklearnog fizičara i političara, koji je održao izlaganje na temu “Tranzicija u Hrvatskoj” u četvrtak, 14. svibnja, na Policijskoj akademiji nastavljen je ciklus aktivnosti “Polic i ja – razgovori o društvu”.

Polaznicima Programa srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac i policajka 2014./2015. i zaposlenicima Policijske akademije Tadić je u uvodu kratko iznio svoj politički put koji su obilježila dva saborska mandata kao zastupnika Hrvatske stranke prava, a u politiku je ušao 1989. godine uspostavom višestranačkog sustava u Hrvatskoj. Naglasio je kako nikad nije bio član Saveza komunista.

“Kad se u Hrvatskoj govori o tranziciji, o prelasku iz komunističkog u demokratski sustav, obično se to povezuje s ratom, iako su to dvije potpuno različite stvari. Rat je imao svoj utjecaj na društvene odnose. Kod nas se često uspoređuje demokracija i današnje vrijeme s bivšim sustavom, a ja to neću činiti. Kakav je bio komunizam? Bio je loš i zato je propao”, kazao je Tonči Tadić.

Bivši je sustav počivao na sveopćoj partijskoj kontroli 

Ukratko je iznio i kako je u bivši sustav počivao na sveopćoj partijskoj kontroli, u kojem su snažnu ulogu imale tajne službe i kako zbog velikosrpske agresije i politike Slobodana Miloševića Hrvatska nije provela lustraciju kao što su je provele neke druge zemlje poput Njemačke ili Poljske.

“Lustracija ne znači naravno da se osnivaju prijeki sudovi ili eliminaciju ljudi, ali ona je u tim zemljama značila da ljudi koji su imali vodeću ulogu u sustavu, a pogotovo u represivnom sustavu, određeno vrijeme nisu smjeli javno djelovati”, pojasnio je Tadić. Rekao je kako su na uvođenje višestranačja u Hrvatskoj utjecaj imali i vanjski čimbenici, kao što je bio raspad SSSR-a, ujedinjenje Njemačke, te tranzicija u Poljskoj.

Tonči Tadić je kazao da on o tom vremenu govori neopterećeno jer nikad nije bio u vladajućoj opciji, već je uvijek bio u opoziciji. Kazao je i kako je rat imao niz negativnih efekata na hrvatsko društvo, a jedna od njih je i radikalizacija političkih rasprava. S obzirom da je kao znanstvenik boravio u Japanu, opisao je i djelovanje japanske policije i svoja iskustva, gdje doslovce svaki blok zgrada ima policijski kiosk i u roku od dvije minute policajci pješice mogu doći do svake točke područja pod svojim nadzorom. Rekao je kako s hrvatskom policijom ima samo pozitivna iskustva.

Policija nedovoljno prisutna na cestama

“Koliko god mi je u bivšem sustavu smetalo i činilo se da policije ima previše, sada imam osjećaj da vas ima nedovoljno. Želio bih da ste više prisutni na cesti, da je policija prisutna zato da bi se građani osjećali sigurno, i da naravno imate odgovarajuće ovlasti te da ste adekvatnije zaštićeni od napada. Jer, svugdje u svijetu je napad na policajca napad na državu”, kazao je Tonči Tadić na kraju svog izlaganja. Kao predsjednik hrvatskog Aikido saveza, rekao kako je riječ o japanskoj borilačkoj vještini koju koristi japanska specijalna policija.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/mup.hr
Photo: mup.hr