Treći prosvjed učitelja pred ministarstvom HNS-ove Blaženke Divjak

Foto: fah

Sindikat hrvatskih učitelja organizira, treći po redu, prosvjed koji će se održati u četvrtak, 15. ožujka 2018. u 12 sati ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja zbog nezadovoljstva zastojem u pregovorima za Granski kolektivni ugovor.

Sindikat hrvatskih učitelja tim povodom poziva na javno okupljanje, a najavio je i konferenciju za medije pod nazivom “Još uvijek čekamo odgovor…koliko vam vrijedimo?”

Zaposlenici u osnovnoškolskim ustanovama za odgoj i obrazovanje još uvijek nemaju kolektivni ugovor radi odugovlačenja s pregovorima. Ministarstvo znanosti i obrazovanja još se nije očitovalo na naše zahtjeve, niti je osiguralo sredstva u svrhu sklapanja boljeg kolektivnog ugovora.

“Ministrica je na našem prvom prosvjedu 1.3.2018. izjavila da “će se granski ugovor sklopiti za dva-tri tjedna“.
Prošla su dva tjedna, a pomaka nema jer resorno ministarstvo NIJE napravilo svoju domaću zadaću!
Zaposlenici u osnovnoškolskom sustavu očekuju BOLJI kolektivni ugovor. Zbog svega toga, mi ćemo i treći put ispred MZO-a ponoviti što želimo!”, ističe Sindikat hrvatskih učitelja.

(FOTO, VIDEO) Učitelji na prosvjedu izviždali HNS-ovu ministricu Divjak

Sindikat Hrvatskih učitelja ulazi u treći tjedan prosvjeda uz podršku Sindikata znanosti i visokog obrazovanja te Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske.

Prije točno dva tjedna, 1. ožujka, učitelji su prosvjedovali prvi puta kada su izviždali ministricu Blaženku Divjak.

Sindikati su joj poručili da traže kolektivni ugovor te da su na pregovorima u posljednja tri mjeseca u njezinom ministarstvu proveli ukupno osam minuta, a da ona nije došla ni na jedan od tih pregovora.

Tjedan dana kasnije, 8. ožujka, više od 350 prosvjednika okupilo se po drugi puta nezadovoljni reakcijama Ministarstva znanosti i obrazovanja i ministrice Divjak.

Ponovno su optužili nadležno ministarstvo za zastoje u dijalogu o sklapanju kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama i zatražio njegovo donošenje te osiguranje većih materijalnih prava i boljeg položaja u društvu za učitelje.

“Stalno ogovorimo o reformama, no svaka prelazi preko leđa učitelja, a niti jedna nije započela s promjenom odnosa prema našoj profesiji i plaćama. Ne može kolektivni ugovor biti isti kao 2014. u vrijeme krize, to i ministrica mora shvatiti jer opetovano medijima govori da ne razumije razloge zašto učitelji dolaze ispred ministarstva”, kazala je predsjednica sindikata Sanja Šprem.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr