(FOTO, VIDEO) Učitelji na prosvjedu izviždali HNS-ovu ministricu Divjak

Foto: Fah

Sindikat hrvatskih učitelja prosvjedovali su u četvrtak ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja zbog nezadovoljstva zastojem u pregovorima za Granski kolektivni ugovor. Naime, zbog upravnih sporova koje su pokrenuli Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i Školski sindikat Preporod pregovori su zastali. Prosvjede će zato organizirati tri četvrtka zaredom, prenosi HRT.

“Vlada je donijela odluku o primjeni materijalnih prava, ali kolektivni ugovor nisu samo materijalna prava”, izjavila je za HRT predsjednica sindikata Sanja Šprem.

Tražimo nastavak kvalitetnih pregovora, ugovaranje boljih materijalnih prava obzirom na rast BDP-a i veću zaštitu zaposlenika u sustavu osnovnih škola – što se isključivo može kolektivnim ugovorom, istaknula je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

 

Posted by Sindikat hrvatskih učitelja on 1. ožujka 2018

Okupljenima se obratila i ministrica Blaženka Divjak koja im je rekla da je danas na sjednici Vlada produžila trajanje materijalnih prava za sve učitelje u osnovnim i srednjim školama te je za to osigurano pola milijuna za plaće.

Dok je ministrica govorila, okupljeni su zviždali, javlja dnevnik.hr.

> Evo tko su posebni savjetnici političkom trgovinom imenovane ministrice obrazovanja Divjak

”Sigurna sam da se može više i na tome ćemo raditi. Nemojte sumnjati u to da smo odustali od podizanja statusa i materijalnih prava vas učitelja. Molim vas da svi uđemo u zgradu ministarstva i da zajedno popričamo i da čujemo imamo li još nekih prijepora o kojima možemo razgovarati. Želim pokazati učenicima i studentima da smo spremni na djelo”, kazala je Divjak.

Sindikati su joj poručili da traže kolektivni ugovor te da su na pregovorima u posljednja tri mjeseca u njezinom ministarstvu proveli ukupno osam minuta, a da ona nije došla ni na jedan od tih pregovora.

 

Posted by Sindikat hrvatskih učitelja on 1. ožujka 2018

 

Posted by Sindikat hrvatskih učitelja on 1. ožujka 2018

Izvor: narod.hr/hrt/dnevnik.hr