Tvrtka CE-ZA-R u postupku je izdavanja okolišne dozvole

Iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode pojasnili su da otvoreno skladište CE-ZA-R, članice C.I.O.S. grupe, posjeduje valjane dozvole za gospodarenjem otpadom, ali da je uz 139 drugih postrojenja u postupku izdavanja okolišne dozvole. Istaknuli su da je inspekcija zaštite okoliša izašla jučer na teren, no zbog požara koji je još bio aktivan nisu bili u mogućnosti obaviti nadzor – nastavljaju kad se za to stvore uvjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Sljedeći koraci su utvrđivanje uzroka i odgovornosti za požar, kroz kriminalističku obradu i sudski postupak – naša inspekcija zaštite okoliša ishodila je suglasnost MUP-a za obavljanje očevida te je uz policijsku pratnju na lokaciji“, pojasnili su iz ministarstva te dodali kako po „dovršenju očevida pratit ćemo tijek sanacije požarišta a do okončanja sanacije izrečena je zabrana obavljanja djelatnosti na toj lokaciji“.

„CE-ZA-R d.o.o. za lokaciju u Jankomiru posjeduje valjane dozvole za gospodarenje otpadom i to  Dozvolu „Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva“  od 16. 12. 2011. za skupljanje, privremeno skladištenje i oporabu opasnog otpada (istrošena vozila, opasne komponente – nauljene blokove motora, mjenjač itd.), odbačenu opremu koja sadrži rashladni medij, metalni otpad koji potječe od demontaže starih postrojenja, strojeva i uređaja, odbačenu električnu i elektroničku opremu, ambalažu koja sadrži opasne tvari, flourescentne cijevi, transformatore i kondenzatore koji sadrže PCB“, ističu iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Napomenuli su da imaju i dozvolu Grada Zagreba, Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj od 2. studenog 2011. za skupljanje, skladištenje, oporabu i obradu neopasnog i inertnog otpada (velik broj vrsta otpada) te obje dozvole vrijede do 2016. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također pojasnili su da kroz redovite nadzore Inspekcija zaštite okoliša kontrolira usklađenost rada tvrtke s dozvola i tijekom zadnje kontrole u srpnju 2013. nisu utvrđene povrede u radu.

Izdavanja okolišne dozvole u Hrvatskoj traje više od godinu dana – europski prosjek 6 mjeseci

Iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode objasnili su da od 2007. Zakonom o zaštiti okoliša, postrojenja i tvrtke, njih dvjestotinjak, bili su obvezni ishoditi Rješenja o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša, a po novom Zakonu o zaštiti okoliša iz srpnja 2013. takav dokument se u nešto izmijenjenom obliku zove Okolišna dozvola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za 68 postrojenja ishođeni su prijelazni periodi za usklađenje s dozvolom, a u ovom trenutku 139 postrojenja je u postupku izdavanja okolišne dozvole. Postupak izdavanja dozvole je iznimno složen i dugotrajan i kod nas – u Hrvatskoj je trajao preko godine dana dok je europski prosjek oko 6 mjeseci.

„Njih 139 među kojima je i tvrtka CE-ZA-R, Inspekcija zaštite okoliša ne izriče zabrane rada ukoliko posjeduju druge valjane dozvole i poštuju parametre zaštite okoliša koji iz tih dozvola proizlaze“, pojasnili su iz ministarstva.

Ne bavimo se prošlošću i prozivanjem svih koji nisu napravili svoj dio posla zadnjih deset godina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Uvođenje reda u gospodarenje otpadom i dosljedno provođenje zakona i propisa je prije svega stvar političke volje jer novac je osiguran i kroz Fond za zaštitu okoliša i iz europskih fondova“, istaknuli su te dodali kako „više od deset godina te političke volje nije bilo i stvari su se gurale pod tepih“.

„Ova Vlada i ovo Ministarstvo pokazuju djelima da imamo volje i snage uvesti red – da nije tako ni do danas ne bi preko 140 gradova i općina krenulo u primarnu selekciju, ne bi gotovo 200 odlagališta sklopilo ugovore za sanaciju i ne bismo trenutno imali 139 postrojenja koja su u postupku izdavanja okolišne dozvole“, zaključili su.

„Ne bavimo se prošlošću i prozivanjem svih koji nisu napravili svoj dio posla zadnjih deset godina, jer malo bi ih ostalo neprozvanih – bavimo se rješavanjem problema“, izjavili su iz ministarstva.

„Osigurali smo sredstva i ponudili partnerstvo gradonačelnicima bez fige u džepu – to preporučujemo i svima koji bi danas željeli skupiti par jeftinih političkih bodova“, istaknuli su te dodali „hvala Bogu da u Zagrebu nitko nije stradao i da nema posljedica za zdravlje ljudi i okoliš“, stoji na kraju priopćenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.