U Hrvatskoj prošle godine otkriveno 18 novih droga

Centar za kriminalistička vještačenja otkrio je proše godine 18 novih psihoaktivnih tvari koje je policija zaplijenila u svojim akcijama ili u suradnji sa carinom i sanitarnom inspekcijom, izvijestio je u ponedjeljak ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Željko Petković.

Nove droge ne mogu se svrstati ni u jednu poznatu skupinu

Petković je uoči seminara o farmakologiji i toksičnosti novih droga za liječnike i zdravstvene radnike u županijskim zavodima za hitnu medicinu i bolnicama izrazio zabrinutost jer se nove psihoaktivne tvari ne može svrstati ni u jednu poznatu skupinu, budući da se radi o potpuno novim spojevima koji se pojavljuju na tjednoj osnovi.

“Cilj nam je utvrditi kakva je farmakologija tih tvari i opseg štete koju mogu prouzročiti i kako spriječiti daljnja trovanja, te poučiti liječnike i one koji pružaju prvu pomoć kako pomoći osobama koje ih konzumiraju”, kazao je Petković.

Problem i laka dostupnost psihoaktivnih tvari

Ipak, dodao je, koliko se god trudili smanjiti dostupnost novih droga, o čemu svjedoče i zadnje akcije policije, carine i sanitarne inspekcije, takve tvari će uvijek pronaći način izlaska na tržište, uzrokovati trovanje, pa i dovesti do smrtnih posljedica, kao u nedavnom slučaju maloljetne osobe u Zagrebu.

Tijekom zadnjih nekoliko godina i u Hrvatskoj je postao dostupan široki spektar novih psihoaktivnih tvari od kojih mnoge još nisu pod zakonskom kontrolom, a dostupne su u ponudi smart shopova, putem interneta i na ilegalnom tržištu droga.

Hrvatskim zdravstvenim radnicima će na seminaru praksu i modele za borbu protiv novih droga prenijeti stručnjaci iz Velike Britanije, Njemačke i Švedske.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr\h
Photo: fah